679
O Eρντογάν προαναγγέλλει ανακοινώσεις τον Ιούλιο για τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο | Reuters

Νεο-οθωμανικό παραλήρημα Ερντογάν: Τουρκία είναι παντού, στην Παλαιστίνη, στην Κύπρο, στο Ιράκ

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2021, 10:25
O Eρντογάν προαναγγέλλει ανακοινώσεις τον Ιούλιο για τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο
|Reuters

Νεο-οθωμανικό παραλήρημα Ερντογάν: Τουρκία είναι παντού, στην Παλαιστίνη, στην Κύπρο, στο Ιράκ

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2021, 10:25

Σε ένα ακόμη νεο-οθωμανικό παραλήρημα, ο Ταγίπ Ερντογάν βγήκε να δηλώσει στη διεθνή κοινότητα ότι η Τουρκία δεν περιορίζεται στα σύνορά της, αλλά βρίσκεται παντού: στην Ανατολική Μεσόγειο, την Παλαιστίνη, την Κύπρο και το Ιράκ (χώρα στην οποία έχει πατήσει η τουρκική μπότα, όπως επίσης στη Συρία και την Κύπρο).

Λίγες μόλις ώρες μετά το ράπισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τη σαφή προειδοποίηση για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, αλλά και τις δηλώσεις του κυβερνητικού του εταίρου, Μπαχστελί, περί στρατιωτικής επέμβασης των Τούρκων στην Ιερουσαλήμ, ο τούρκος πρόεδρος είπε απευθυνόμενος στους νέους της χώρας του:

«Για εμάς η Τουρκία δεν είναι 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Για εμάς η Τουρκία είναι παντού. Γι’ αυτό ήμασταν πάντα εκεί, στην Παλαιστίνη, την Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο, το Ιράκ».

Επιχειρώντας μάλιστα να συνδέσει το μεγαλείο, όπως είπε, της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με το παρόν και το μέλλον, κάλεσε τους νέους της Τουρκίας να κρατήσουν ανοικτή τη «γέφυρα» με το παρελθόν.

«Προχωράμε από τα ίχνη του Αλπ Αρσλάν, του Σαλαντίν, του Ερτουγρούλ, του Μωάμεθ Πορθητή, του Γιαβούζ, του Αμντούλ Χαμίτ και του Κεμάλ. Εσείς οι νέοι θέλετε να κρατήσετε ζωντανή μέχρι την αιωνιότητα τη γέφυρα που χτίσαμε από το παρελθόν ως το μέλλον; Ναι!», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.

Οπου βρίσκονταν οι πρόγονοί μας, αναφώνησε, υπήρχε ειρήνη και γαλήνη, ενώ τώρα υπάρχει βία και τυραννία.

Προανήγγειλε εξάλλου σημαντικές ανακοινώσεις τις οποίες θα κάνει ο ίδιος τον ερχόμενο Ιούλιο από τα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη και δεν θα αφορούν μόνο το νησί, αλλά ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα…

«Στις 20 Ιουλίου από τη βόρεια Κύπρο θα δώσω τα απαιτούμενα μηνύματα σε όλο τον κόσμο», ανέφερε συγκεκριμένα ο Ερντογάν.

Αυτή τη στιγμή, σημείωσε, η Τουρκία έχει πέντε γεωτρύπανα και ερευνητικά πλοία και δεν έχει ανάγκη από κανέναν. «Εμείς τα έχουμε κάνει αυτά σε τόσο καλή στιγμή που καταφέραμε ταυτόχρονα να κερδίσουμε αυτά τα πλοία για τη χώρα μας. Τώρα, ελπίζουμε να φέρουμε και καλά νέα, μην εκπλαγείτε εάν σύντομα ακούσετε και -πρώτα ο Αλλάχ- και τα νέα για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο».

«Ο κόσμος θα αλλάξει την άποψή του για την Τουρκία. Γιατί αυτή τη στιγμή ο κόσμος μάς ζηλεύει και έχουν δίκιο να μας ζηλεύουν. Αφήστε τους να ζηλεύουν. Νότια Κύπρος και βόρεια Κύπρος. Γιατί ενοχλούνται; Επειδή τα πλοία μας είναι εκεί», συνέχισε αυτοδοξαζόμενος, για να προσθέσει:

«Θα δώσω τα απαιτούμενα μηνύματα σε όλο τον κόσμο και γι αυτό θα είμαι στην βόρεια Κύπρο. Επειδή τα μηνύματα που θα δώσουμε από την βόρεια Κύπρο δεν ενδιαφέρουν μόνο το νησί αλλά όλη τη διεθνή κοινότητα και εάν εσείς δεν επιδείξετε αυτή την αποφασιστικότητα και δεν θέσετε αυτή τη στάση δεν θα σας λάβουν σοβαρά».

Στην ίδια αναφορά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας επιβεβαίωσε την εγκατάσταση βάσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) στα κατεχόμενα.

«Υπάρχουν», είπε, «δύο αεροδρόμια στην Κύπρο, το ένα είναι το Ερτζάν (το παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου) το οποίο είναι γνωστό σε όλους τους πολίτες μου στην Τουρκία, και ένα που βρισκόταν εκεί από πριν, όπου τώρα, με νέο όνομα, μεταφέρουμε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας».

«Γιατί τα μεταφέρουμε εκεί; Επειδή στην περίπτωση που υπάρξει οποιαδήποτε επίθεση στην περιοχή, πρέπει να είμαστε ισχυροί. Και για να είσαι ισχυρός πρέπει να υπάρχεις με κάθε τρόπο και στον αέρα, και στην ξηρά, και στη θάλασσα. Λοιπόν, είμαστε; Ναι είμαστε. Φτάνει να τα αφήσουμε όλα στην άκρη. Όταν άλλωστε τα αεροσκάφη μας απογειώνονται από την Αναμούρ, την Μερσίνη, όταν απογειώνονται από τα Άδανα που βρίσκονται σε μια στιγμή; Εκεί. Η έννοια του χρόνου δεν υπάρχει για μας άλλωστε. Ποιο είναι όλο το ζήτημα; Να πατάτε στο έδαφος σταθερά, να έχετε αυτοπεποίθηση. Ως Τουρκία είμαστε εμείς», κατέληξε στο νεο-οθωμανικό του παραλήρημα ο τούρκος πρόεδρος, δείχνοντας με τον πλέον επίσημο τρόπο ποιες είναι οι προθέσεις του τουρκικού καθεστώτος και πόσο (επιεικώς) αστεία είναι η προσέγγιση κατευνασμού που ακολουθούν απέναντί του οι Βρυξέλλες – πάντα υπό την καθοδήγηση του Βερολίνου.

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη όμως, δεν έχει μόνο η Τουρκία, καθώς τα ξημερώματα επαναλήφθηκαν οι επιθέσεις με drones σε τουρκικές στρατιωτικές βάσεις (ύστερα από εκείνη στο Nτιγιαρμπακίρ την προηγούμενη ημέρα). Τρεις σημειώθηκαν στην πόλη Μπατμάν και μία ακόμη στην πόλη Σιρνάκ.

Από την Αγκυρα τηρούν σιγήν ιχθύος για το ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω από τις αυτές τις επιθέσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...