Η θεραπεία που μελετούν οι ισραηλινοί επιστήμονες βασίζεται στην χορήγηση EXO-CD24 κατ' ευθείαν στους πνεύμονες διά της εισπνοής | REUTERS/Gleb Garanich
Επικαιρότητα

Νέο ισραηλινό φάρμακο νικάει τον κορονοϊό σε 5 ημέρες!  

Το σκεύασμα μετριάζει την ανοσοαπόκριση, βοηθά στην αντιμετώπιση της θανατηφόρας καταιγίδας κυτοκίνης, λένε οι ερευνητές. Οι 29 από τους 30 ασθενείς που πήραν μέρος στην πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών, έλαβαν εξιτήριο από το νοσοκομείο σε 3-5 ημέρες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας!
Protagon Team

«Το EXO-CD24 εισπνέεται μία φορά την ημέρα για λίγα λεπτά, επί πέντε ημέρες. Το φάρμακο κατευθύνεται κατευθείαν στην καρδιά του προβλήματος, στους πνεύμονες και αντιμετωπιζει την καταιγίδα κυτοκίνης» εξηγεί ο καθηγητής Ναντίρ Αρμπερ στην εφημερίδα Τimes του Ισραήλ. Η καταιγίδα κυτοκίνης είναι μια δυνητικά θανατηφόρα ανοσολογική αντίδραση στη λοίμωξη του κορονοϊού η οποία ευθύνεται για τους περισσότερους από τους θανάτους που σχετίζονται με την Covid-19. 

Το EXO-CD24 με τη βοήθεια εξωσωμάτων μεταφέρει στους πνεύμονες πρωτεΐνη CD24. «Αυτή η πρωτεΐνη βρίσκεται στην επιφάνεια των κυττάρων και έχει έναν πολύ γνωστό και σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος», εξηγεί ο ερευνητής Shiran Shapira.

Τις επομενες μέρες θα ακολουθήσουν νέες φάσει κλινικών δοκιμών για να διαπιστωθεί η αξιοπιστία του φαρμάκου, ωστόσο στο Ιατρικό Κέντρο Ichilov του Τελ Αβίβ, όπου εφαρμόστηκε η πειραματική θεραπεία, κάνουν λόγο για ένα παράγοντα που μπορεί να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας.

Ο διευθυντής του ιδρύματος, Ρόνι Γκαμζού δήλωσε αισιόδοξος, υπογραμμίζοντας ότι η έρευνα «βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και τα αποτελέσματα της δοκιμής φάσης 1 είναι εξαιρετικά».