1119
O Αλ. Τσίπρας στην παρουσίαση του «νέου ΕΣΥ», όρου στον οποίο επέμεινε | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ Δελτίο τύπου / POOL

«Νέο ΕΣΥ» με προσλήψεις 10.000 μόνιμων υγειονομικών ως το 2024 παρουσίασε ο Τσίπρας

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2021, 19:57
O Αλ. Τσίπρας στην παρουσίαση του «νέου ΕΣΥ», όρου στον οποίο επέμεινε
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ Δελτίο τύπου / POOL

«Νέο ΕΣΥ» με προσλήψεις 10.000 μόνιμων υγειονομικών ως το 2024 παρουσίασε ο Τσίπρας

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2021, 19:57

O Αλέξης Τσίπρας κυβέρνησε τη χώρα επί τεσσεράμισι χρόνια. Επί 11 μήνες μάλιστα την είχε βγάλει, όπως έλεγε, και από τα μνημόνια. Αλλά θυμήθηκε να παρουσιάσει το πρόγραμμά του για το ΕΣΥ, τώρα, εν μέσω πανδημίας και αφού έχει αποχωρήσει από την εξουσία εδώ και 19 μήνες. Ποτέ δεν είναι αργά, όμως. Και από την παρουσίαση του κ. Τσίπρα το απόγευμα της Τρίτης μπορείς να κρατήσεις κάποια θετικά: την απουσία κριτικής προς την κυβέρνηση, την παράθεση προτάσεων-λύσεων και βεβαίως την άψογη σκηνοθεσία, πράγμα που αποδεικνύει ότι κάποια πράγματα γίνονται σωστά στην Κουμουνδούρου.

«Οι ευθύνες τις κυβέρνησης είναι προφανείς. Ωστόσο σήμερα δεν είμαστε εδώ για να καταγγείλουμε τις προφανείς ευθύνες αλλά για να προτείνουμε δομικές λύσεις» ήταν μια από τις φράσεις του κ. Τσίπρα στην έναρξη της παρουσίασης των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Κατά τον ίδιο είναι ένα πρόγραμμα συγκροτημένο, κοστολογημένο, με πρόβλεψη για κάθε επιμέρους ζήτημα. Αυτό το «κοστολογημένο» δεν είναι μια καλή έκφραση να διατυπώνεται από στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, αφού «κοστολογημένο» ήταν και το περίφημο Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης το 2014, αλλά ας επιμείνουμε στα θετικά.

Η κριτική απουσίασε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προέταξε την ανάγκη για ένα ισχυρό και αποτελεσματικό σύστημα Δημόσιας Υγείας, καθώς χωρίς αυτό καμία κοινωνία δεν μπορεί να είναι δίκαιη και ασφαλής, όπως είπε.

«Χωρίς ισότητα στη φροντίδα, χωρίς αλληλεγγύη στους ευάλωτους, χωρίς δικαιοσύνη στην ιεράρχηση των αναγκών, καμία κοινωνία δε μπορεί να προσφέρει το αίσθημα της σιγουριάς και της ασφάλειας στα μέλη της», τόνισε για να συμπληρώσει πως ο ΣΥΡΙΖΑ «θέτει σήμερα σε δημόσια διαβούλευση το κρίσιμο δίλημμα, την κρίσιμη διαχωριστική γραμμή της επόμενης ημέρας, στην Ελλάδα και στον κόσμο».

Στιγμιότυπο από τη διαδικτυακή παρουσίαση που οργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλευρό του Αλ. Τσίπρα ο πρώην υπουργός Ανδρέας Ξανθός, η Αννα Ελεφάντη και ο δημοσιογράφος Μιχάλης Κεφαλογιάννης

Ο κ. Τσίπρας προέταξε πολλές φορές τον όρο «Νέο ΕΣΥ» και μίλησε για τη «μικρή επανάσταση» στον χώρο της Υγείας. «Ενα ΝΕΟ ΕΣΥ που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των πολιτών ισότιμα, που να ενισχύει τα νοσοκομεία και όλες τις δημόσιες δομές, που να δίνει έμφαση στην ποιότητα των υπηρεσιών υγείας, που να οδηγεί σε καθοριστική μείωση των ιδιωτικών δαπανών υγείας που να αντιστρέφει το braindrain των νέων γιατρών -επιστημόνων που εγκαταλείπουν τη χώρα και διαπρέπουν σε νοσοκομεία του εξωτερικού, που να δίνει οριστικό τέλος στη σπατάλη, στη διαφθορά και τις «άτυπες πληρωμές», που να αναδιανέμει τους πόρους υπέρ της υγείας και κατά των μεσαζόντων της και που να διασφαλίζει την αξιοπρέπεια του ασθενούς και του υγειονομικού προσωπικού» τόνισε.

Τα θεμέλια του σχεδίου βασίζονται σε τρεις συγκεκριμένους άξονες και πέντε κομβικά σημεία:

Οι τρεις άξονες

Ο πρώτος άξονας: Ενα Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο με τους εργαζόμενους στο χώρο της Δημόσιας Υγείας. Προϋπόθεση για την ενίσχυση του συστήματος αποτελεί η γενναία αύξηση των απολαβών των εργαζόμενων στο χώρο της δημόσιας υγείας και η πολύ αυστηρή τήρηση των νόμων απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς.

Ο δεύτερος άξονας: Η γενναία αύξηση των οικονομικών πόρων του συστήματος, ώστε αυτοί σε βάθος τετραετίας να εναρμονιστούν με τον Ευρωπαϊκό Μ.Ο. που είναι στο 7% του ΑΕΠ. Πριν όμως από αυτά, κατά το πρώτο έτος του ΝΕΟΥ ΕΣΥ, προβλέπεται μία ένεση ζωής ύψους περίπου 2 δις € από τον Εθνικό προϋπολογισμό και επιπλέον 1 δις από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ο απαραίτητος οικονομικός «χώρος» για τη μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση.

Ο τρίτος άξονας: Η αναδιανομή των οικονομικών πόρων εντός του Συστήματος με βάση τις διεθνείς οικονομικές μελέτες και πρακτικές.

Τα πέντε κομβικά σημεία του Σχεδίου

Σημείο πρώτο: Οι ανθρώπινοι Πόροι.

Πρόβλεψη:

– Αμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών που αποχώρησαν από το σύστημα τον τελευταίο χρόνο (σε συνθήκες πανδημίας!) χωρίς να αντικατασταθούν.

– Πρόσληψη επιπλέον 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας.

– Μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στη πρώτη γραμμή.

-Αυτόματη προκήρυξη όλων των κενούμενων οργανικών θέσεων στο ΕΣΥ

-Ειδικά κίνητρα για την προσέλκυση γιατρών ΕΣΥ στις άγονες και νησιωτικές περιοχές

-Αναδιαμόρφωση του μισθολογίου του ιατρικού προσωπικού, ώστε ο εισαγωγικός μισθός για τον πρωτοδιόριστο γιατρό να είναι τα 2.000€.

-Αναλογικές αυξήσεις των μισθών για το μη ιατρικό, υγειονομικό προσωπικό.

-Ένταξη όλων των εργαζόμενων στο Καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών.

Ως προς την Πρωτοβάθμια Φροντίδα:

-Τον τριπλασιασμό δομών ΤΟΜΥ. Από τις 127 που λειτουργούν σήμερα πάμε στις 380 σε όλη τη χώρα.

-Την εδραίωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού σε όλη την επικράτεια και για όλους τους πολίτες.

-Τη λειτουργία ανά δήμο Πολυδύναμων Κέντρων Υγείας.

-Το Δίκτυο Ολοκληρωμένης κατ’ οίκον Φροντίδας.

Οι Κινητές Ομάδες Υγείας, που αφορούν κυρίως τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών και η Σχολική Υγειονομική Φροντίδα, με τη συγκρότηση των Σχολικών Ομάδων Φροντίδας Υγείας (Σ.Ο.Φ.Υ.) με ειδικευμένους παιδοψυχολόγους και νοσηλευτές στα σχολεία της χώρας, συμπληρώνουν την Πρώτη Βαθμίδα.

Στη Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας περιλαμβάνονται:

-Η Ανάπτυξη κρεβατιών ΜΑΦ (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας) και ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας) με βάση τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

-Η λειτουργική επάρκεια των Νοσοκομείων της περιφέρειας ώστε να αποφεύγεται η μεγάλη μετακίνηση ασθενών προς τα κεντρικά Νοσοκομεία.

-Η ανάπτυξη νέων ειδικών νοσοκομειακών δομών (Ογκολογικά, Καρδιοχειρουργικά, Παιδιατρικά) με κριτήριο τη νοσηρότητα και την απουσία ανάλογων μονάδων σε μεγάλες γεωγραφικές περιφέρειες.

-Η επιχειρησιακή ολοκλήρωση του ΕΚΑΒ, με πανελλαδικό δίκτυο διακομιδής ασθενών με χερσαία, εναέρια αλλά και πλωτά πλέον μέσα.

Φαρμακευτική πολιτική και ΕΟΠΥΥ

-Με εγγυημένη πρόσβαση ΟΛΩΝ των ασθενών στις σύγχρονες φαρμακευτικές θεραπείες.

-Με στήριξη της εγχώριας έρευνας.

-Με καθοριστική μείωση της συμμετοχής στο φάρμακο για τους χρόνια πάσχοντες.

Τέταρτο κομβικό σημείο, ο ΕΟΠΥΥ:

-Με διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών για το ΣΥΝΟΛΟ του πληθυσμού.

-Με πλήρη κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών σε υγειονομικό υλικό για χρόνιες ασθένειες, γιατί όπως δεν κάνει διακρίσεις η ασθένεια, έτσι δεν κάνει διακρίσεις και η Πολιτεία απέναντι στον ασθενή.

-Με κάλυψη νέων υπηρεσιών, όπως η οδοντιατρική φροντίδα για παιδιά και ενήλικες.

Εθνικές Οριζόντιες Στρατηγικές για ένα νέο Χάρτη Υπηρεσιών Υγείας:

Αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας της χώρας, με έμφαση στην πρόληψη και στην προαγωγή της Υγείας, συγκρότηση σύγχρονου μηχανισμού επιδημιολογικής επιτήρησης, αποκέντρωση των υπηρεσιών του ΕΟΔΥ και ανάπτυξη των Περιφερειακών Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας, ενίσχυση της Ιατρικής της Εργασίας, της επαγγελματικής και περιβαλλοντικής υγείας.

Δεύτερον, ένα Εθνικό Σχέδιο για την αναβάθμιση των υποδομών του συστήματος υγείας.

Είναι το σχέδιο «Φιλόδημος» για την Υγεία, που –μεταξύ άλλων- προβλέπει:

-Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της ξενοδοχειακής υποδομής και του εξοπλισμού των νοσοκομείων

-Υλικοτεχνική αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας της περιφέρειας

-Δημιουργία νέων Νοσοκομείων εκεί όπου διαπιστωμένα υπάρχει ελλιπής υγειονομική κάλυψη, όπως στην Ανατολική Αττική και τη Δυτική Θεσσαλονίκη.

-Επαναλειτουργία όλων των Νοσοκομείων που έκλεισαν από τη κυβέρνηση Σαμαρά ( πχ το πρώην Λοιμοδών στην Αγία Βαρβάρα και στη Θεσσαλονίκη, το Παναγία στη Καλαμαριά)

-Υπαγωγή του «Ερρίκος Ντυνάν» στο υπουργείο Υγείας.

Στρατηγικό Σχέδιο ψηφιοποίησης των υπηρεσιών Υγείας, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

-Καθολική εφαρμογή του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου και ψηφιακή διασύνδεση όλων των δημόσιων δομών υγείας.

Εξειδικευμένες Στρατηγικές που θα υλοποιηθούν με ανάπτυξη του δημόσιου συστήματος υγείας, σε τομείς που μέχρι σήμερα η παρουσία του ήταν ανεμική.

Στρατηγικές:

-Για τον καρκίνο

-Για τη φυσική ιατρική και αποκατάσταση

-Για τη γηριατρική

-Για την αναπαραγωγική υγεία

-Για την ανάπτυξη κοινοτικών υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας

-Για την ολιστική αντιμετώπιση των εξαρτήσεων (παλιών και νέων).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News