332
| YouTube/Haberturk

Νέο διάβημα για τους τουρκικούς τσαμπουκάδες στο Αιγαίο – Στον «πάγο» τα ΜΟΕ

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2022, 13:58
|YouTube/Haberturk

Νέο διάβημα για τους τουρκικούς τσαμπουκάδες στο Αιγαίο – Στον «πάγο» τα ΜΟΕ

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2022, 13:58

Νέο εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας για τις πρωτοφανείς (από το 1974!) σε αριθμό τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και τις υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα (και μη) νησιά της Ελλάδας στο ανατολικό Αιγαίο, επέδωσε στον τούρκο πρεσβευτή στην Αθήνα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης, έπειτα από εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.

Η  συνεχιζόμενη προκλητική και παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία, είναι απολύτως καταδικαστέα και απαράδεκτη και αποτελεί κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, υπογράμμισε ο κ. Δεμίρης.

Με μονομερή ευθύνη της Αγκυρας, οι ενέργειες της αυτές, πρόσθεσε, δημιουργούν κλίμα ιδιαίτερης έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών, που έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες βελτίωσης αυτού του κλίματος.

Παράλληλα, σημειώνει ο γ.γ. του ΥΠΕΞ, πρόκειται για ενέργειες που υπονομεύουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία στην ευρύτερη περιοχή.

Η ελληνική πλευρά προέβη σε άμεση σχετική ενημέρωση αξιωματούχων της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ, του ICAO, καθώς και χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει στις 16.30 συνάντηση με τον απερχόμενο αμερικανό πρέσβευτή, Τζέφρι Πάιατ, ενόψει και της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον.

«Παγώνουν» τα ΜΟΕ

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Αθήνα αντιμετωπίζει την κλιμάκωση της έντασης «με αποφασιστικότητα και σοβαρότητα», ωστόσο ως απάντηση στην έξαρση αυτή της τουρκικής προκλητικότητας, «παγώνουν» τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστόσυνης (ΜΟΕ) τα οποία θα συζητούνται αυτή την περίοδο και θα ακολουθούσαν τα όσα είχαν ειπωθεί κατά τη πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

«Είναι σαφές ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν είναι πρόσφορο το κλίμα για να γίνουν οι συναντήσεις για τα ΜΟΕ», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη

«Οι ενέργειες αυτές [της Τουρκίας] είναι απαράδεκτες, αποτελούν παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και συνιστούν απαράδεκτη πρόκληση που δεν μένει αναπάντητη ούτε στο πεδίο, ούτε σε διπλωματικό επίπεδο», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης. «Δεν συνάδουν ούτε με το πνεύμα ούτε με το περιεχόμενο της πρόσφατης συνάντησης του πρωθυπουργού με τον τούρκο πρόεδρο στην Κωνσταντινουπολη», παρατήρησε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...