Ο Χάμζα μπιν Λάντεν σε παλαιότερη, αχρονολόγητη εμφάνιση σε βίντεο της Αλ Κάιντα | EPA/CIA HANDOUT
Επικαιρότητα

«Νεκρός» ύστερα από αμερικανική αεροπορική επιδρομή ο Χάμζα μπιν Λάντεν

Ο προαλειφόμενος για διάδοχος του πατέρα του στην ηγεσία της τρομοκρατικής οργάνωσης φέρεται να έχασε τη ζωή του κάποια στιγμή τα τελευταία δύο χρόνια. Δεν σχολιάζουν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες αλλά ούτε και ο πρόεδρος Τραμπ
Protagon Team

Οκτώ χρόνια μετά τον θάνατο του πατέρα του σε επιδρομή αμερικανών κομάντο στο Πακιστάν, ο Χάμζα μπιν Λάντεν, γιος του Οσάμα, φέρεται να είναι και αυτός νεκρός έπειτα από αμερικανική αεροπορική επιδρομή.

Η είδηση για τον Χάμζα μπιν Λάντεν μεταδόθηκε αρχικά από το τηλεοπτικό δίκτυο NBC News το πρωί της Τετάρτης. Ωστόσο αμερικανοί αξιωματούχοι δεν επιβεβαίωσαν τις λεπτομέρειες, κάτι που δεν έκανε ούτε ο Ντόναλντ Τραμπ. Οι New York Times ανέφεραν ότι ο Χάμζα σκοτώθηκε κάποια στιγμή τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά χρειάστηκε χρόνος για να επιβεβαιωθεί ο θάνατός του.

Η Αλ Κάιντα δεν έχει επιβεβαιώσει τον θάνατό του – αν και δεν αποκλείεται να περάσουν μήνες πριν από κάποια αναφορά από την τρομοκρατική οργάνωση.

Ποιος ήταν

Ο Χάμζα πιστεύεται ότι ήταν περίπου 30 ετών. Γεννήθηκε το 1986 ή το 1989, όπως εκτιμούν οι αμερικανικές υπηρεσίες, στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας όπου ζούσαν γενιές των μπιν Λάντεν. Εκεί ζουν η μητέρα, η γιαγιά και τα αδέλφια του.

Η μητέρα του είναι η Χαϊρία Σαμπάρ, μία από τις τρεις συζύγους του Μπιν Λάντεν που ακόμη ζει. Βρισκόταν μάλιστα μαζί του στην κατοικία του στο Αμπονταμπάντ του Πακιστάν την ώρα της επίθεσης των Αμερικανών.

Ο Χάμζα, έφηβος ακόμη, βρισκόταν στο πλευρό του πατέρα του στο Αφγανιστάν πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Έζησε για κάποιο διάστημα μαζί του στο Πακιστάν, όπου κατέφυγαν τα περισσότερα ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα μετά την επέμβαση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μπρούκινγκς.

Πριν από το 2011 παντρεύτηκε μία από τις κόρες του Αμπντουλάχ Αμπντάλα, ενός από τα κορυφαία στελέχη της Αλ Κάιντα. Σε άλλο γάμο παντρεύτηκε και την κόρη του Μοχάμνεντ Ατα, ενός από τους αεροπειρατές της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο Οσάμα μπιν Λάντεν σκοτώθηκε από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις στο Αμποταμπάντ, στις 2 Μαΐου 2011.

Πιστεύεται ότι την εποχή εκείνη ο Χάμζα βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό στο Ιράν. Εγγραφα που βρέθηκαν στο σπίτι της οικογένειας άφηναν να εννοηθεί ότι καταβάλλονταν προσπάθειες για να επανενωθεί με τον πατέρα του.

Πέρυσι, στην τελευταία δημόσια ανακοίνωσή της Αλ Κάιντα, ο Χάμζα μπιν Λάντεν είχε καλέσει τον λαό της αραβικής χερσονήσου να εξεγερθεί, εξαπολύοντας απειλές κατά της Σαουδικής Αραβίας. Η χώρα τού αφαίρεσε την υπηκοότητα τον Μάρτιο, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον επικήρυξε, προσφέροντας αμοιβή 1 εκατομμυρίου δολαρίων σε όποιον προσφέρει πληροφορίες που θα οδηγούσαν στην ταυτοποίηση ή τον εντοπισμό του σε οποιαδήποτε χώρα.

Τα τελευταία χρόνια, με ηχογραφημένα μηνύματα, ο Χάμζα μπιν Λάντεν καλούσε τους υποστηρικτές της οργάνωσης να εξαπολύσουν επιθέσεις σε δυτικές πρωτεύουσες. Είχε απειλήσει ότι θα εκδικηθεί τις ΗΠΑ για τον θάνατο του πατέρα του και ότι θα στοχοποιούσε Αμερικανούς στο εξωτερικό. Ζήτησε μάλιστα από τις φυλές της Σαουδικής Αραβίας να ενωθούν με την Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο και να αγωνιστούν εναντίον του Ριάντ.