358
Ο Ζαν-Ζακ Σαβέν στο κανό του, με το οποίο φιλοδοξούσε να διαπλεύσει τον Ατλαντικό | Twitter

Νεκρός βρέθηκε μέσα στο κανό του ο 75χρονος Γάλλος που ήθελε να διαπλεύσει τον Ατλαντικό

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2022, 13:44
Ο Ζαν-Ζακ Σαβέν στο κανό του, με το οποίο φιλοδοξούσε να διαπλεύσει τον Ατλαντικό
|Twitter

Νεκρός βρέθηκε μέσα στο κανό του ο 75χρονος Γάλλος που ήθελε να διαπλεύσει τον Ατλαντικό

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2022, 13:44

Η Γαλλία τιμά τον 75χρονο εξερευνητή, Ζαν-Ζακ Σαβέν, που βρέθηκε νεκρός στο κανό του στις Αζόρες, στην προσπάθειά του να γίνει ο γηραιότερος άνθρωπος που διαπλέει μόνος του τον Ατλαντικό κωπηλατώντας.

Ο Σαβέν είχε ξεκινήσει το μοναχικό και επικίνδυνο ταξίδι του την 1η Ιανουαρίου με το μήκους οκτώ μέτρων και πλάτους 1,7 μέτρων κανό, «Audacieux», από το Σάγκρες, στη νότια Πορτογαλία. Ο στόχος του ήταν να γίνει «ο πρεσβύτερος του Ατλαντικού» για «να ξεγελάσει τα γεράματα».

Στις 14 Ιανουαρίου γιόρτασε τα 75α του γενέθλια πάνω στο κανό, με σαμπάνια και φουά γκρα, μέρος των προμηθειών βάρους 300 κιλών, που μετέφερε μαζί του, οι οποίες περιλάμβαναν ξηρά τροφή, ψαροντούφεκο και ένα μαντολίνο.

Το βράδυ της Πέμπτης, ο Σαβέν ενεργοποίησε τον σωστικό πομπό εντοπισμού του και έκτοτε η ομάδα υποστήριξης δεν είχε καμία επαφή μαζί του.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους επικοινωνίας της ομάδας των εθελοντών βοηθών του, την τελευταία φορά που επικοινώνησε μαζί τους ο Σαβέν, βρισκόταν στα βόρεια της Μαδέρα και κατευθυνόταν στο νησάκι Πόντα Ντελγκάντα, στο αρχιπέλαγος των Αζορών, για επισκευές.  Αφού άλλαξε την πορεία του λόγω των ισχυρών ανέμων, αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα καθώς εμφάνισαν βλάβη οι μπαταρίες και οι ηλιακοί συλλέκτες που χρησιμοποιούσε.

Μία συσκευή αφαλάτωσης για πόσιμο νερό που είχε μαζί του, είχε πάθει βλάβη και όπως είχε πει, αναγκαζόταν να χρησιμοποιεί μία χειροκίνητη, που τον κούραζε. «Μην ανησυχείτε, δεν κινδυνεύει η ζωή μου», είχε διαμηνύσει στην ομάδα.

Η πορτογαλική ακτοφυλακή βρήκε το κανό αναποδογυρισμένο στις Αζόρες και το πτώμα του μέσα στην καμπίνα.

Η κόρη του Μανόν και ο σύντροφός της έγραψαν στο Facebook: «Δυστυχώς, αυτή τη φορά, ο ωκεανός ήταν πιο δυνατός από τον φίλο μας, που λάτρευε τόσο πολύ τη θάλασσα, την ιστιοπλοΐα και την κωπηλασία».

Η υπουργός Αθλητισμού της Γαλλίας χαιρέτισε το πνεύμα και το θάρρος του Σαβέν, ενώ ο Ξαβιέ Ντανί, δήμαρχος της μικρής πόλης στη νοτιοδυτική Γαλλία, από όπου καταγόταν ο εξερευνητής, έγραψε ότι ήταν «ένας άνθρωπος της περιπέτειας μεγαλύτερος από την πραγματικότητα, λίγο τρελός, με ισχυρό χαρακτήρα»

Το 2019, ο Σαβέν που είχε υπηρετήσει ως αλεξιπτωτιστής στον γαλλικό στρατό, χρειάστηκε πάνω από τέσσερις μήνες, στριμωγμένος μέσα σε ένα σκάφος σε σχήμα βαρελιού, διαμέτρου 2,10 μέτρων, για να διαπλεύσει μόνος του τον Ατλαντικό, παρασυρόμενος από τους ανέμους και τα ρεύματα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...