467
Ανδρες της ΕΜΑΚ μεταφέρουν τον νεκρό του Αρκαλοχωρίου | ΑΠΕ ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ

Νεκρός ένας από τους τρεις εγκλωβισμένους στο Αρκαλοχώρι – Εντεκα τραυματίες από τον σεισμό

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2021, 11:13
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 27/09/2021 11.25
Ανδρες της ΕΜΑΚ μεταφέρουν τον νεκρό του Αρκαλοχωρίου
|ΑΠΕ ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ

Νεκρός ένας από τους τρεις εγκλωβισμένους στο Αρκαλοχώρι – Εντεκα τραυματίες από τον σεισμό

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2021, 11:13
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 27/09/2021 11.25

Ενας νεκρός (στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία στο Αρκαλοχώρι), έντεκα τραυματίες και περίπου 1.000 κτίρια με ζημιές ήταν ο πρώτος απολογισμός της ισχυρότατης σεισμικής δόνησης που συγκλόνισε στις 9.17 το Ηράκλειο Κρήτης. Ο σεισμός ήταν μεγαλύτερος από ό,τι περιμέναμε, δήλωσε ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμης Λέκκας, αν και όπως είπε «δεν έχουμε μεγάλες ζημιές, ούτε καταρρεύσεις».

Στην Κρήτη έφθασε με ελικόπτερο Super Puma, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, Χρήστος Στυλιανίδης.

Σε εφαρμογή έχει τεθεί στο σχέδιο «Εγκέλαδος» της Πολιτικής Προστασίας και ήδη επιχειρεί κλιμάκιο της ΕΜΑΚ για απεγκλωβισμούς.

Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής

Μετά τη σεισμική δόνηση που εκδηλώθηκε στη χερσαία περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης και συγκεκριμένα 23 χλμ. ΒΔ της Άρβης, κινητοποιήθηκαν άμεσα οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος με διασπορά στην ευρύτερη περιοχή.

Απεγκλωβίστηκε χωρίς αισθήσεις ένας άνδρας από το ξωκλήσι Προφήτης Ηλίας Αρκαλοχωρίου, μετά από ενέργειες πυροσβεστών της 3ης Ε.Μ.Α.Κ.

Με εντολή Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή όλες οι Ε.Μ.Α.Κ. καθώς και οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Κρήτης.

Επίσης, μεταβαίνουν με A/ΦH C130 και ATR, 30 πυροσβέστες από την 1η και 2η Ε.Μ.Α.Κ με ειδικό διασωστικό εξοπλισμό, διασωστικούς σκύλους και Σ.μη.Ε.Α.

Στην ευρύτερη περιοχή που εκδηλώθηκε η σεισμική δόνηση, πραγματοποιούνται περιπολίες από Πυροσβεστικές δυνάμεις.

Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Παράλληλα, με εντολή του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, και του υφυπουργού, αρμόδιου για τις Υποδομές, Γιώργου Καραγιάννη, κλιμάκιο 20 μηχανικών της Γενικής Διεύθυνσης του υπουργείου μετέβη στην περιοχή για να συνδράμει στη σχεδίαση των ενεργειών αντιμετώπισης των συνεπειών από τη σεισμική δόνηση.

Το κλιμάκιο των μηχανικών θα ξεκινήσει άμεσα ελέγχους στα κτίρια και στις υποδομές για να γίνει η αποτίμηση των ζημιών. Παράλληλα, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μαζί με τον Δήμο Μίνωα – Πεδιάδας θα δημιουργήσει συντονιστικό κέντρο για τη διευκόλυνση των διαδικασιών των αυτοψιών και την καλύτερη ενημέρωση και εξυπηρέτηση των πολιτών που επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό.

Οσον αφορά τις ζημιές, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες εντοπίζονται κυρίως σε παλιά λιθόχτιστα σπίτια. Ζημιές έχουν υποστεί πολλά καταστήματα στο Αρκαλοχώρι.

Ανήσυχος από τους πολλούς μετασεισμούς, ο κόσμος παραμένει στους δρόμους. Οπως δήλωσε πάντως στην ΕΡΤ  ο Θανάσης Γκανάς, διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, όλα δείχνουν ότι τα 6 Ρίχτερ (σύμφωνα με το αναθεωρημένο μέγεθος της δόνησης) ήταν ο κύριος σεισμός.

Ο άνθρωπος που έχασε τη ζωή του στο Αρκαλοχώρι ήταν ένας 62χρονος που, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο ιερέας της εκκλησίας του Προφήτη Ηλία, «έτυχε να μπει μέσα για να δει». «Ο γιος του –είπε σοκαρισμένος ο ιερέας– ήταν υπεύθυνος, κάναμε κάποιες αναστηλώσεις στο ναό, έφερε τους εργάτες και μπήκε απλώς για να δει έτσι… και έγινε το κακό εκείνη την ώρα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...