297
Ο ρώσος πρόεδρος μιλά μέσω βιντεοσύνδεσης στο ρωσικό Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να... υποστηρίξει το δίκαιο του πολέμου κατά της Ουκρανίας | Sputnik/Mikhail Metzel/Pool via REUTERS

Νέες «πυρηνικές απειλές» Πούτιν: Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας με όλα τα μέσα

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2022, 18:53
Ο ρώσος πρόεδρος μιλά μέσω βιντεοσύνδεσης στο ρωσικό Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να... υποστηρίξει το δίκαιο του πολέμου κατά της Ουκρανίας
|Sputnik/Mikhail Metzel/Pool via REUTERS

Νέες «πυρηνικές απειλές» Πούτιν: Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας με όλα τα μέσα

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2022, 18:53

Ο κίνδυνος ενός πυρηνικού πολέμου αυξάνεται, δήλωσε την Τετάρτη ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σπεύδοντας ωστόσο να προσθέσει ότι η Ρωσία «δεν τρελάθηκε» και πως εξακολουθεί να θεωρεί το πυρηνικό οπλοστάσιό της ως καθαρά αμυντικό, αποτρεπτικό μέσο.

Σε κάθε περίπτωση, η Ρωσία θα υπερασπιστεί το έδαφός της και τους συμμάχους της «με όλα τα διαθέσιμα μέσα», προσέθεσε ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, μιλώντας μέσω βιντεοσύνδεσης στην ετήσια σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία μεταδιδόταν από την τηλεόραση.

«Εχουμε προηγμένα οπλικά συστήματα αλλά δεν θέλουμε να τα επιδεικνύουμε» είπε, επιμένοντας ότι δεν ήταν η Μόσχα που μίλησε για χρήση πυρηνικών όπλων. «Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, εμείς δεν έχουμε αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα σε οποιαδήποτε άλλη χώρα ακόμα».

Αναφερόμενος στην επιστράτευση, διέψευσε τις φήμες ότι σχεδιάζεται και μια δεύτερη, έπειτα από εκείνη του Σεπτεμβρίου. Ο ρώσος πρόεδρος είπε ότι δεν είναι αναγκαίο να κληθούν και άλλοι έφεδροι για να πολεμήσουν στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή.

Από τους 300.000 Ρώσους που επιστρατεύθηκαν τον Σεπτέμβριο, οι 150.000 αναπτύχθηκαν στη ζώνη όπου διεξάγεται αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία. Από αυτούς, οι 77.000 ενάχθηκαν σε μάχιμες μονάδες, ενώ οι υπόλοιποι ανέλαβαν αμυντικά καθήκοντα, είπε, χωρίς άλλες διευκρινίσεις. Προειδοποίησε, δε, ότι αυτή η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία μπορεί να αποδειχθεί μια «μακρά διαδικασία».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του επανέλαβε ότι η Μόσχα δεν είχε άλλη επιλογή παρά να παρέμβει στρατιωτικά στην Ουκρανία. «Δεν ξεκινήσαμε εμείς τον πόλεμο, ξεκίνησε το 2014, μετά το πραξικόπημα», όταν ανατράπηκε ο φιλορώσος πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, έπειτα από πολλές εβδομάδες λαϊκών κινητοποιήσεων, ισχυρίστηκε.

Κατηγόρησε επίσης την Πολωνία ότι θέλει να καταλάβει εδάφη της δυτικής Ουκρανίας και είπε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να είναι η μοναδική εγγυήτρια της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. «Αλλά αυτό εξαρτάται από τους νέους ηγέτες της Ουκρανίας», σύμφωνα με τον ίδιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...