333
Ενα από τα πρώτα F-35 που έχουν παραδοθεί στην Τουρκία, εδώ σε πτήση στις ΗΠΑ όπου και παραμένει | .

Νέες πιέσεις του Κογκρέσου προς την Τουρκία για τα F-35

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2018, 07:59
Ενα από τα πρώτα F-35 που έχουν παραδοθεί στην Τουρκία, εδώ σε πτήση στις ΗΠΑ όπου και παραμένει
|.

Νέες πιέσεις του Κογκρέσου προς την Τουρκία για τα F-35

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2018, 07:59

Η κοινή διάσκεψη Βουλής και Γερουσίας για το συγκερασμό των δύο κειμένων του νομοσχεδίου για τα κονδύλια του Υπουργείου Aμυνας, αποφάσισε την Πέμπτη να διατηρήσει τους περιορισμούς στην πώληση των προηγμένων μαχητικών αεροσκάφών F-35 στην Τουρκία.

Το τελικό κείμενο, που θα πρέπει να υπογράψει σε νόμο ο πρόεδρος Τραμπ μέχρι την 1η Οκτωβρίου, απαγορεύει προσωρινά την μεταφορά στην Τουρκία των αεροσκαφών F-35 της Lockheed Martin.

Η νέα αυτή εξέλιξη αυξάνει ακόμη περισσότερο την πίεση του Κογκρέσου προς την Αγκυρα για να απελευθερώσει τον πάστορα Αντριου Μπράνσον και τους υπόλοιπους αμερικανούς που κρατούνται στην Τουρκία και να μην προχωρήσει στην αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400. Μόλις τον Αύγουστο ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε σε νόμο τον προϋπολογισμό για την Εθνική Αμυνα, ο οποίος απαγορεύει την μεταφορά των F-35 μέχρις ότου επιβεβαιώσουν με εκθέσεις τους οι υπουργοί Αμυνας και Εξωτερικών ότι η Τουρκία πληροί τους όρους.

Να σημειωθεί ότι ανάλογες κινήσεις αναμένονται και στη συζήτηση του νόμου για τα κονδύλια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου.

Η απόφαση της διάσκεψης στο Κογκρέσο ήταν δύσκολη εξ αιτίας της παρουσίας στην επιτροπή της βουλευτού Κέι Γκράντζερ, της οποίας εκλογική περιφέρεια είναι το Φορτ Γουόρθ του Τέξας, έδρα της εταιρείας Lockheed Martin, δηλαδή της εταιρείας που κατασκευάζει τα F-35. Με πρωτοβουλία του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) ομογενείς έστειλαν εκατοντάδες μηνύματα στους βουλευτές και γερουσιαστές που συμμετείχαν, ζητώντας να παραμείνει στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου η φρασεολογία για την Τουρκία, που πέρασαν στο κείμενο της Γερουσίας ο Κρις Βαν Χόλεν και ο Λίντσεϊ Γκράχαμ.

Σε δήλωσή του, ο εκτελεστικός διευθυντής του HALC Εντι Ζεμενίδης, αναφέρει πως παρά τις έντονες προσπάθειες της Lockheed Martin και της βουλευτή Γκράντζερ, ολόκληρη η αμερικανική κυβέρνηση επικεντρώνεται στο γεγονός ότι η Τουρκία είναι μάλλον απειλή για τα αμερικανικά και δυτικά συμφέροντα παρά σύμμαχος.

«Το Κογκρέσο έδωσε στην Τουρκία μια ακόμη ευκαιρία να αποχωρήσει από τη συμφωνία για τους S-400. Εάν η Τουρκία αποφασίσει να προχωρήσει στην ασύνετη απόκτηση του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400, θα εκδηλωθούν ακόμη και πιο αυστηρές προσπάθειες στο Κογκρέσο αυτό το φθινόπωρο», κατέληξε.