344
Συγγενείς των νεκρών περιποιούνται τους τάφους τους σε νεκροταφείο του Χονγκ Κονγκ, ενόψει του φεστιβάλ καθαρισμού των τάφων, στην Κίνα | EPA

Νέες μεθόδους ταφής αναζητούν οι Κινέζοι γιατί δεν υπάρχει χώρος για νεκροταφεία

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2019, 16:50
Συγγενείς των νεκρών περιποιούνται τους τάφους τους σε νεκροταφείο του Χονγκ Κονγκ, ενόψει του φεστιβάλ καθαρισμού των τάφων, στην Κίνα
|EPA

Νέες μεθόδους ταφής αναζητούν οι Κινέζοι γιατί δεν υπάρχει χώρος για νεκροταφεία

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2019, 16:50

Εξαιρετικά ακριβή υπόθεση είναι η ταφή στην Κίνα, αρκεί να μπορείς να βρεις ελεύθερο τάφο. Η έλλειψη γης είναι τόσο μεγάλη, που οι Αρχές προωθούν πλέον την καύση των νεκρών, ενώ στη Σαγκάη χρηματοδοτούν ακόμα και την ταφή στη θάλασσα…

Η μέση τιμή για έναν τάφο στο Πεκίνο, κυμαίνεται στα 14.000 δολάρια, ενώ μπορεί να φτάσει και τα 42.000 δολάρια. Σε κάποιες πόλεις, οι οικογένειες αγοράζουν… διαμερίσματα αντί για τάφους, ώστε να έχουν χώρο για τους νεκρούς τους.

Στη Σαγκάη οι δημοτικές Αρχές ενθαρρύνουν την ταφή στη θάλασσα, καλύπτοντας μέρος των εξόδων.

Αλλα νεκροταφεία προωθούν την καύση των νεκρών, δίνοντας μάλιστα τη δυνατότητα στους συγγενείς να βρίσκουν το μέρος όπου έχει ταφεί η τεφροδόχος μέσω εφαρμογής στο κινητό τους.

Σε ένα από τα μεγαλύτερα νεκροταφεία του Πεκίνου, οι υπεύθυνοι υπολογίζουν ότι 2.000 τεφροδόχοι χωρούν στο ίδιο κομμάτι γης, που θα χρειαζόταν για 600 τάφους.

Σε αυτού του είδους τις ταφές, τις οποίες ονομάζουν οικολογικές ή πράσινες, οι συγγενείς μπορούν να ανάψουν διαδικτυακά κεριά και να αφήσουν προσφορές online.

Την Παρασκευή, τα νεκροταφεία στην Κίνα, γέμισαν από κόσμο που επισκέφθηκε τους νεκρούς του, αφήνοντας φαγητά, καίγοντας καντήλια και χαρτονομίσματα, όπως ορίζει το έθιμο του φεστιβάλ καθαρισμού των τάφων, που γίνεται κάθε Απρίλιο.

«Στην αρχή, ο κόσμος ήταν εχθρικός στις οικολογικές ταφές. Μετά από δύο χρόνια προώθησης, περισσότεροι την θέλουν κάθε χρόνο», λέει στην Guardian ο Σαν Γινγκ. Στο μέλλον, ολοένα και περισσότεροι θα προτιμούν αυτόν τον τρόπο ταφής, που δεν χρειάζεται γη».

Η αλλαγή δεν είναι εύκολη υπόθεση σε μία χώρα, όπου η φροντίδα των νεκρών είναι βασική υποχρέωση των συγγενών και σεβαστή παράδοση εδώ και 2.500 χρόνια.

Ομως, η ανεξέλεγκτη δόμηση στην Κίνα, έχει προκαλέσει μεγάλες ελλείψεις σε γη που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για νεκροταφεία. Η ζήτηση είναι μεγάλη και οι τάφοι δεν φτάνουν για όλους. Ετσι, οι τιμές τους εκτοξεύονται.

Η κυβέρνηση δίνει επίσης, κίνητρα στις τοπικές Αρχές να δημιουργήσουν δημόσια νεκροταφεία και να διαθέτουν τους τάφους σε χαμηλές τιμές για τους κατοίκους.

Ταμπέλα διαφημίζει τάφο 2,9 τετραγωνικών μέτρων, που πωλείται έναντι 3.340 ευρώ, σε νεκροταφείο της Σαγκάης

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...