696
Η Φώφη Γεννηματά με τον εκπρόσωπο του ΚΙΝΑΛ Παύλο Χρηστίδη στην τελετή παράδοσης των νέων ΜΕΘ | Panayiotis Tzamaros / INTIME / SOOC / POOL

Νέες ΜΕΘ στο «Σωτηρία»: Πολιτικός πολιτισμός από τη Φώφη – Κατηγορίες για «φιέστα» από τον ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2020, 17:36
Η Φώφη Γεννηματά με τον εκπρόσωπο του ΚΙΝΑΛ Παύλο Χρηστίδη στην τελετή παράδοσης των νέων ΜΕΘ
| Panayiotis Tzamaros / INTIME / SOOC / POOL

Νέες ΜΕΘ στο «Σωτηρία»: Πολιτικός πολιτισμός από τη Φώφη – Κατηγορίες για «φιέστα» από τον ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2020, 17:36

Είναι δύο είδη αντιπολίτευσης. Η δημιουργική, την οποία έχει κάνει σημαία της η Φώφη Γεννηματά, και η αντιπολίτευση της απαξίωσης, που μοιάζει να την έχει κατ’ αποκλειστικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ. Αφορμή για αυτήν την αντίστιξη στάθηκαν αυτή τη φορά τα εγκαίνια από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσία εκπροσώπων πολλών κομμάτων, της νέας μονάδας χωρητικότητας 50 (!) υπερσύγχρονων κλινών ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» (εδώ)

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, παρούσα στην τελετή παράδοσης 50 κλινών ΜΕΘ που διατέθηκαν από τη Βουλή στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή της και δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «το Κίνημα Αλλαγής εισηγήθηκε να μην είναι ακόμη μία οικονομική εισφορά, αλλά να αξιοποιηθεί για την κατασκευή νέων κλινών εντατικής θεραπείας και ο Πρόεδρος (της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας) έκανε αποδεκτή την πρότασή μας».

Η κυρία Γεννηματά έδωσε συγχαρητήρια σε όσους δούλεψαν τόσο συντονισμένα και αποτελεσματικά για να δημιουργηθούν αυτές τις κλίνες τόσο γρήγορα. «Όμως, θα επιμείνω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να λειτουργήσει όχι με αποσπάσεις σε βάρος άλλων νοσοκομείων, αλλά με σταθερές προσλήψεις και ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που πρέπει να εκπαιδευτεί σωστά για να μπορέσει να αποδώσει σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έθεσε νωρίτερα η κυρία Κουτσούκου», ανέφερε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και σημείωσε: «Αυτό το κομμάτι έχει καθυστερήσει και πρέπει να το δείτε, κύριε Πρωθυπουργέ, το συντομότερο δυνατό. Γιατί το Εθνικό Σύστημα Υγείας αποδείχθηκε περίτρανα ότι είναι προστάτης του ελληνικού λαού και πρέπει να στηριχθεί με πράξεις, όπως με πράξεις πρέπει να στηριχθεί και το ανθρώπινο δυναμικό».

Απευθυνόμενη στον Πρωθυπουργό και στην αναφορά του για την προσφορά ιδιαίτερα του νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και των γιατρών, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τόνισε: «Θέλω να πω ότι χωρίς άλλη καθυστέρηση θα πρέπει να ενταχθεί το υγειονομικό προσωπικό του δημοσίου συστήματος υγείας στα βαρέα και ανθυγιεινά. Σηκώνουν πολύ μεγάλο βάρος, είναι στην πρώτη γραμμή και δεν αρκεί να τους χειροκροτούμε απλώς από τα μπαλκόνια. Εύχομαι, πράγματι, να είστε αχρείαστοι, αλλά και όταν σας χρειαζόμαστε –γιατί, δυστυχώς, σας χρειαζόμαστε– να είστε πάντα αποτελεσματικοί και η μάχη που δίνετε να είναι μάχη για τη ζωή».

Σε σύντομο δημόσιο διάλογο με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, η κυρία Γεννηματά υπογράμμισε εκ νέου την πρόταση-συνεισφορά του Κινήματος Αλλαγής στην ίδρυση της ΜΕΘ στο «Σωτηρία»:

Κικίλιας: «Σε δύο μήνες θα έχει εναέρια γέφυρα που θα συνδέει τα χειρουργεία, τις ΜΕΘ και το κεντρικό κτίριο. Είναι σημαντικό, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ, γιατί αν δεν ήταν η Βουλή των Ελλήνων, δηλαδή εσείς, δεν θα μπορούσαμε είμαστε σήμερα εδώ».

Γεννηματά: «Και η πρότασή μας. Μην το ξεχάσετε αυτό. Εμείς το εισηγηθήκαμε στον πρόεδρο της Βουλής. Και προς τιμήν του, το αποδέχτηκε».

Κικίλιας: «Και η πρότασή σας, βεβαίως. Εχετε δίκιο και σας ευχαριστούμε πολύ για αυτό».

Αυτά από το ΚΙΝΑΛ. Διότι ο Ανδρέας Ξανθός, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Υγείας, έκανε λόγο για φιέστα του κ. Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, σε παρέμβασή του στον κομματικό ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο», ο κ. Ξανθός είπε:

«Η κυβέρνηση δίνει πολύ μεγάλο βάρος στην επικοινωνία αυτή την περίοδο, ενώ όλοι ξέρουμε ότι η πραγματικότητα στο σύστημα υγείας είναι πολύ πιο δύσκολη. Η σημερινή φιέστα παρουσία του Πρωθυπουργού για την έναρξη λειτουργίας των νέων κρεβατιών ΜΕΘ στο Νοσοκομείο “Σωτηρία” εντάσσεται ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο. Φυσικά, η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων για την ενίσχυση του ΕΣΥ είναι μία θετική συγκυρία, αλλά δεν παύει να είναι υποχρέωση της Πολιτείας, η οποία ωστόσο δεν έχει ακόμη δρομολογήσει τη μόνιμη στελέχωσή του. Είναι χαρακτηριστικό ότι η λειτουργία αυτών των νέων κρεβατιών ΜΕΘ ξεκινά με μετακινήσεις, αποδυναμώνοντας άλλους κρίσιμους τομείς του ΕΣΥ», είπε ο πρώην υπουργός για να συνεχίσει:

«Η σημερινή εξέλιξη δεν αντισταθμίζει την κεντρική πολιτική ευθύνη για το γεγονός ότι δεν «Μείναμε ασφαλείς» μετά την άρση του λοκντάουν και φυσικά δεν θωρακίστηκε το ΕΣΥ, στο οποίο έγιναν λίγα πράγματα, κυρίως με την πρόσληψη συμβασιούχων, εκ των οποίων ένας ελάχιστος αριθμός είναι γιατροί. Αν ισχύουν αυτά που λένε για τη θωράκιση του ΕΣΥ, τότε γιατί ανησυχούν για την επάρκεια του συστήματος, ακόμη και τώρα που ναι μεν έχουμε αυξητική τάση στον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά διαχειρίσιμο αριθμό διασωληνωμένων; Ανησυχούν γιατί τα νούμερα που παρουσιάζονται στον αριθμό των κρεβατιών ΜΕΘ είναι σε μεγάλο βαθμό λογιστικές αλχημείες, που αθροίζουν τη χωρητικότητα του ΕΣΥ, αλλά και τα κρεβάτια των στρατιωτικών νοσοκομείων και του ΕΣΥ, τα οποία προϋπήρχαν της πανδημίας».