373
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ τη στιγμή που κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις | REUTERS/Carlos Barria/File photo

Κυρώσεις κατά της Μόσχας από την κυβέρνηση Τραμπ για ανάμειξη στις εκλογές

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2018, 18:09
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ τη στιγμή που κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις
|REUTERS/Carlos Barria/File photo

Κυρώσεις κατά της Μόσχας από την κυβέρνηση Τραμπ για ανάμειξη στις εκλογές

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2018, 18:09

Σε μια μάλλον αναπάντεχη εξέλιξη η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε κυρώσεις κατά της Μόσχας για παρεμβάσεις ρωσικών παραγόντων στις προεδρικές εκλογές του 2016 –είναι μια έμμεση παραδοχή ότι όντως υπήρξε ρωσικός δάκτυλος που βοήθησε τον Ντόναλντ Τραμπ να εκλεγεί πρόεδρος.

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε την Πέμπτη κυρώσεις κατά μιας σειράς ρωσικών οργανώσεων και ατόμων ως αντίποινα για τις παρεμβάσεις στις προεδρικές εκλογές του 2016, αλλά και άλλες, «κακόβουλες» κυβερνοεπιθέσεις.

Οι κυρώσεις έρχονται ενώ οι ΗΠΑ εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν με τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία την Πέμπτη, καταγγέλλοντας τη Ρωσία για την επίθεση κατά πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ στο Λονδίνο. Στη δήλωσή τους, οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Γαλλίας, Ντόναλντ Τραμπ και Εμανουέλ Μακρόν, η πρωθυπουργός του Η.Β. Τερέζα Μέι και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ αναφέρουν ότι οι τέσσερις χώρες τους καταδικάζουν «με απέχθεια» την επίθεση κατά του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, Γιούλια, στο Σόλσμπερι της νότιας Αγγλίας, την προηγούμενη εβδομάδα. Οι τέσσερις αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων σημειώνουν ότι πρόκειται για την πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που γίνεται χρήση νευροτοξικού παράγοντα στρατιωτικού επιπέδου στην Ευρώπη, ενώ υπογραμμίζουν ότι η επίθεση απειλεί «την ασφάλεια όλων μας». Αναφέρουν ακόμη ότι ομονοούν πως «δεν υπάρχει άλλη εύλογη εναλλακτική εξήγηση πέραν της ευθύνης της Ρωσίας για την επίθεση στο Σόλσμπερι».

Τραμπ, Μακρόν, Μέι και Μέρκελ καλούν τέλος τη Μόσχα σε απόλυτη και χωρίς όρους αποκάλυψη του προγράμματος παραγωγής της ουσίας Νοβιτσόκ στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OAXO).

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν. Σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι «η κυβέρνηση αντιμετωπίζει και τιμωρεί την κακόβουλη ρωσική ψηφιακή δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων της απόπειρας ανάμειξης στις αμερικανικές εκλογές, καταστροφικές κυβερνοεπιθέσεις και ηλεκτρονικές εισβολές με στόχο υποδομές».

Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν εναντίον πέντε ρωσικών οργανώσεων και 19 ατόμων, τα οποία δεν θα μπορούν να ταξιδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα «παγώσει» οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο κατέχουν στη χώρα, ενώ θα παρεμποδιστούν οι αμερικανικές επιχειρήσεις και ιδιώτες από το συνεργαστούν μαζί τους.

Στο στόχαστρο των κυρώσεων είναι και η περιβόητη Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB), διάδοχος της KGB,  καθώς και η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία, γνωστή ως G.R.U.

Οπως σημειώνουν αμερικανικά ΜΜΕ πρόκειται για την πλέον σοβαρή απόφαση κατά της Μόσχας, από τότε που ανέλαβε καθήκοντα ο Ντόναλντ Τραμπ, τον Ιανουάριο του 2017.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...