483
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ συγχαίρει τον υπ. Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ, ο οποίος θα αναλάβει την πρωθυπουργία ως τον Νοέμβριο | REUTERS/Ronen Zvulun

Νέες εκλογές στο Ισραήλ – Αποχωρεί ο Μπένετ – υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Λαπίντ

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2022, 11:39
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ συγχαίρει τον υπ. Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ, ο οποίος θα αναλάβει την πρωθυπουργία ως τον Νοέμβριο
|REUTERS/Ronen Zvulun

Νέες εκλογές στο Ισραήλ – Αποχωρεί ο Μπένετ – υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Λαπίντ

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2022, 11:39

Επειτα από συζητήσεις που διήρκεσαν ως αργά το βράδυ της Τετάρτης, οι ισραηλινοί βουλευτές συνεδρίασαν ξανά το πρωί για να ψηφίσουν τελικά υπέρ της διάλυσης του κοινοβουλίου, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη διεξαγωγή νέων εκλογών στη χώρα την 1η Νοεμβρίου, των πέμπτων μέσα σε τέσσερα χρόνια!

Κοινοβουλευτική επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού και της αντιπολίτευσης, αναμενόταν να διαλύσει την Κνεσέτ χθες το βράδυ, όμως η σχετική ψηφοφορία αναβλήθηκε για σήμερα το πρωί λόγω των ατέρμονων συζητήσεων για πολλά νομοσχέδια τα οποία οι βουλευτές ήθελαν να υιοθετήσουν πριν από τη διάλυση του κοινοβουλίου.

Εξάλλου ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές.

«Δεν σκοπεύω να είμαι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, αλλά θα παραμείνω πιστός στρατιώτης της χώρας την οποία υπηρετώ όλη μου τη ζωή ως στρατιωτικός, αξιωματούχος, υπουργός και πρωθυπουργός», δήλωσε ο Μπένετ, προσθέτοντας ότι παραδίδει την προεδρία του κόμματός του Yamina στη νυν υπουργό Εσωτερικών Αγιελέτ Σακέντ.

Ο Μπένετ πρόκειται να παραδώσει την πρωθυπουργία στον σύμμαχό του, στον απερχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό και νυν υπουργό Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ.

Τον Ιούνιο του 2021 ο Μπένετ και ο Λαπίντ έγραψαν ιστορία, καταφέρνοντας να ενώσουν οκτώ κόμματα όλου του πολιτικού φάσματος και να σχηματίσουν κυβέρνηση, ανατρέποντας τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, έπειτα από 12 χρόνια στην εξουσία. Για πρώτη φορά, στην κυβέρνηση αυτή συμμετείχε και ένα αραβικό κόμμα.

Λίγο αργότερα ωστόσο η κυβέρνηση απώλεσε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και την περασμένη εβδομάδα ο Μπένετ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να ζητήσει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, αφού η κυβέρνησή του δεν κατάφερε να υιοθετηθεί η ανανέωση του νόμου που εγγυάται στους περισσότερους από 475.000 Εβραίους εποίκους στη Δυτική Όχθη τα ίδια δικαιώματα με τους άλλους Ισραηλινούς.

Η συμφωνία μεταξύ του Μπένετ και του Λαπίντ προέβλεπε ότι οι δυο τους θα εναλλάσσονταν στην πρωθυπουργία. Στην περίπτωση διάλυσης του κοινοβουλίου, ο Λαπίντ θα αναλάμβανε πρωθυπουργός μέχρι τη διενέργεια εκλογών, με αναπληρωτή του τον Μπένετ.

«Αυτό που έχουμε ανάγκη σήμερα είναι να επιστρέψουμε στην έννοια της ισραηλινής ενότητας και να μην αφήσουμε τις δυνάμεις του σκότους να μας διχάσουν», είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ο Λαπίντ.

Αυτός ο πρώην δημοσιογράφος, που ίδρυσε πριν μία δεκαετία το κεντρώο κόμμα Yesh Atid («Υπάρχει μέλλον»), θα πρέπει να ετοιμάσει το κόμμα του για τις βουλευτικές εκλογές, ενώ παράλληλα θα ασκεί καθήκοντα πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών.

Ο Λαπίντ θα δεχθεί έτσι στα μέσα Ιουλίου τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα πραγματοποιήσει την πρώτη του περιοδεία στη Μέση Ανατολή μετά την εκλογή του.

Παράλληλα όμως θα πρέπει να ασχοληθεί και με τα ζητήματα της εσωτερικής πολιτικής, την ώρα που ο 72χρονος Νετανιάχου επιζητεί να επανέλθει στην πρωθυπουργία.

«Η εμπειρία (του συνασπισμού) απέτυχε. Αυτό συμβαίνει όταν βάζει κανείς μαζί μια ψεύτικη Ακροδεξιά με τη ριζοσπαστική Αριστερά και όλους μαζί με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ.

«Θα έχουμε άλλη μία κυβέρνηση Λάπιντ η οποία θα είναι εξίσου αποτυχημένη ή μια κυβέρνηση Δεξιάς υπό την ηγεσία μας; Είμαστε η μόνη εναλλακτική! Μια ισχυρή, εθνικιστική και αξιόπιστη κυβέρνηση», πρόσθεσε ο Νετανιάχου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News