250
Ο υπουργός Υγείας της Νέας Ζηλανδίας Ντείβιντ Κλαρκ | New Zealand Herald

Νέα Ζηλανδία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Υγείας γιατί παραβίασε την καραντίνα

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουλίου 2020, 08:30
Ο υπουργός Υγείας της Νέας Ζηλανδίας Ντείβιντ Κλαρκ
|New Zealand Herald

Νέα Ζηλανδία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Υγείας γιατί παραβίασε την καραντίνα

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουλίου 2020, 08:30

Ο πανταχόθεν βαλλόμενος υπουργός Υγείας της Νέας Ζηλανδίας Ντέιβιντ Κλαρκ υπέβαλε την παραίτησή του μετά από σφάλματα ασφαλείας σε εγκαταστάσεις καραντίνας όπου εντοπίστηκαν κρούσματα κορονοϊού, λίγες μόνο ημέρες μετά την ανακοίνωση των Αρχών ότι η πανδημία εξαλείφθηκε από τη χώρα.

Ο Κλαρκ δεχόταν επίσης πυρά επειδή παραβίασε ο ίδιος τους αυστηρούς κανόνες απαγόρευσης δύο φορές, παίρνοντας την οικογένειά του σε μια εκδρομή σε παραλία και κάνοντας ορεινή ποδηλασία.

Η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν, η οποία είχε προηγουμένως αντισταθεί στις εκκλήσεις για αποπομπή του Κλαρκ, επικαλούμενη τον κρίσιμο ρόλο του στην αντίδραση της χώρας στην πανδημία, δήλωσε ότι συμφώνησε με την απόφασή του.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν το Εργατικό Κόμμα της Άρντερν να προηγείται με μεγάλη διαφορά από το κύριο αντίπαλό του Εθνικό Κόμμα, με μεγάλες πιθανότητες να κερδίσει τις γενικές εκλογές της 19ης Σεπτεμβρίου, αλλά η εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνησή της υπονομεύεται από μια σειρά ατοπημάτων.

Η Αρντερν ανακοίνωσε στις αρχές Ιουνίου ότι η Νέα Ζηλανδία εξάλειψε τον κορονοϊό, παρόλο που προειδοποίησε ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν νέες μολύνσεις, και ήρε τους περιορισμούς κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Λίγες μέρες αργότερα, αποκαλύφθηκε ότι δύο γυναίκες που έφτασαν από τη Βρετανία, και στις οποίες επετράπη να βγουν νωρίτερα από την καραντίνα για ανθρωπιστικούς λόγους, διαγνώστηκαν θετικές στον ιό.

Η χώρα δεν έχει ακόμα γνωστά κρούσματα μετάδοσης στην κοινότητα αλλά υπάρχουν 22 ενεργά κρούσματα στα σύνορα από τους Νεοζηλανδούς που επιστρέφουν στη χώρα.

Η πρωθυπουργός διόρισε τον υπουργό Παιδείας Κρις Χίπκινς ως προσωρινό υπουργό Υγείας έως τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, μετά τις οποίες, είπε, ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο μόνιμης αντικατάστασης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...