306
Η Τζασίντα Αρντερν τον Φεβρουάριο, σε συνέντευξη Τύπου στο Σίδνεϊ | EPA

Νέα Ζηλανδία: Ατομικό ψηφιακό ημερολόγιο για όλους στη μάχη κατά του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2020, 13:09
Η Τζασίντα Αρντερν τον Φεβρουάριο, σε συνέντευξη Τύπου στο Σίδνεϊ
|EPA

Νέα Ζηλανδία: Ατομικό ψηφιακό ημερολόγιο για όλους στη μάχη κατά του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2020, 13:09

Μία πιο ήπια προσέγγιση σε σχέση με ευρωπαϊκές χώρες, αποφάσισε να ακολουθήσει η Νέα Ζηλανδία, στην καταγραφή των κινήσεων των πολιτών με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν ψηφιακές εφαρμογές στα smartphone για να παρακολουθούν τους κατόχους τους ώστε σε περίπτωση μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, να μπορούν να πουν άμεσα σε ποια μέρη βρέθηκαν τις προηγούμενες κρίσιμες ημέρες και με ποιους ήρθαν σε επαφή.

Αντίθετα, η Νέα Ζηλανδία, μία από τις χώρες με τις πιο πετυχημένες στρατηγικές ενάντια στην πανδημία, εγκαινίασε από την Τετάρτη μια εφαρμογή που θα βοηθά τους πολίτες να καταχωρούν τις κινήσεις τους μόνοι τους.

Η πρωθυπουργός της χώρας, Τζασίντα Αρντερν, δήλωσε ότι η εφαρμογή μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα «ψηφιακό ημερολόγιο» μέσω του οποίου οι πολίτες θα καταγράφουν τις κινήσεις τους, ενώ πρόσθεσε ότι τα δεδομένα δε θα γνωστοποιούνται σε κανέναν και θα τα γνωρίζει μόνο ο χρήστης.

«Είναι για την περίπτωση που στο μέλλον βρεθείτε θετικοί στην Covid-19, ώστε να έχετε ένα ημερολόγιο να σας λέει πού πήγατε», εξήγησε η Αρντερν στους δημοσιογράφους από το Γουέλινγκτον.

«Είναι για εσάς, είναι στη δική σας συσκευή, τα δεδομένα και οι πληροφορίες είναι δικά σας», πρόσθεσε.

Εννοείται πως οι χρήστες της εφαρμογής πρέπει να έχουν πλήρη συναίσθηση της ατομικής τους ευθύνης στην αποφυγή της εξάπλωσης του κορονοϊού και να είναι απόλυτα ειλικρινείς στην καταχώρηση των δεδομένων τους.

Η Νέα Ζηλανδία χαλάρωσε στα τέλη Απριλίου τα περιοριστικά μέτρα που είχε επιβάλει και μείωσε την προηγούμενη εβδομάδα στο «Επίπεδο 2» τον συναγερμό στη χώρα λόγω της Covid-19, επιτρέποντας σε δημόσιους χώρους, όπως παιδικές χαρές, να ανοίξουν και πάλι, αλλά και στα εστιατόρια και τα καφέ να επαναλειτουργήσουν τηρώντας αυστηρά τους κανόνες κοινωνικής απόστασης.

Τα σχολεία της χώρας άνοιξαν επίσης, τη Δευτέρα, έπειτα από σχεδόν δύο μήνες.

Μέχρι τώρα, η χώρα των πέντε εκατομμυρίων κατοίκων, έχει καταγράψει 1.500 κρούσματα και 21 θανάτους από τον κορονοϊό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...