586
Αποψη της Ολομέλειας της Βουλής | INTIMEnews

Νέα Βουλή: Αέρας ανανέωσης και αλλαγές στο χωροταξικό

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2019, 09:15
Αποψη της Ολομέλειας της Βουλής
|INTIMEnews

Νέα Βουλή: Αέρας ανανέωσης και αλλαγές στο χωροταξικό

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2019, 09:15

Ανανεωμένη κατά 43%, με αύξηση -αν και μικρή- της γυναικείας παρουσίας και για πρώτη φορά μετά τη Μεταπολίτευση, εξακομματική, η νέα Βουλή ορκίστηκε στις 11.20 το πρωί και την Τετάρτη εκλέγει τον πρώτο ηπειρώτη Πρόεδρό της, τον Κώστα Τασούλα, τον οποίο δήλωσε ότι θα ψηφίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Συνολικά 112 βουλευτές πέρασαν για πρώτη φορά την πόρτα του κοινοβουλίου. Μόνο στη Νέα Δημοκρατία εκ των 158 βουλευτών οι 63 κάθισανγια πρώτη φορά στα έδρανα της Βουλής.

Το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και και το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη έχουν στις κοινοβουλευτικές τους ομάδες και το ρεκόρ των νεότερων βουλευτών, με τον μόλις 29 ετών Βαγγέλη Λιάκο (εξελέγη στη Δυτική Αττική) και την επίσης 29 ετών Μαρία Αμπατζίδη (εξελέγη στην Ανατολική Αττική) αντίστοιχα.

Λόγω μάλιστα του ότι είναι το νεότερο ηλικιακά μέλος της νέας Βουλής, ο βουλευτής Δυτικής Αττικής της ΝΔ, Βαγγέλης Λιάκος, ήταν σύμφωνα με το κοινοβουλευτικό πρωτόκολλο, αυτός που υποδέχθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου για την ορκωμοσία του νέου Κοινοβουλίου.

Ο αρχαιότερος βουλευτής της Βουλής είναι ο Γιάννης Τραγάκης που εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής το 1974 και κατάφερε να επανεκλεγεί και την 7η Ιουλίου, μετά την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να κρατήσει την έδρα στη Δυτική Αθήνα και όχι στη Β’ Πειραιά.

Στον νέο συσχετισμό δυνάμεων η Νέα Δημοκρατία διαθέτει 158 βουλευτές (από 75 που είχε στην προηγούμενη περίοδο), ο ΣΥΡΙΖΑ 86 (από 145), το ΚΙΝΑΛ 22 (από 17), το ΚΚΕ 15 (σταθερό), η Ελληνική Λύση 10 και το ΜεΡΑ25 9.

Ανάμεσά τους, 61 γυναίκες, αριθμός αυξημένος κατά μόλις πέντε σε σχέση με την προηγούμενη Βουλή (ειδικά αν συνυπολογιστεί ότι στις τελευταίες εκλογές καθιερώθηκε υποχρεωτική ποσόστωση 40% στις λίστες), αν και αποτελεί το δεύτερο ιστορικά υψηλότερο ποσοστό μετά τη Βουλή του Ιανουαρίου του 2015.

Τα έδρανα

Οι αλλαγές στους συσχετισμούς δύναμης των ΚΟ όμως επέφεραν αντίστοιχες και στη χωροταξία της Ολομέλειας.

Oι βουλευτές της ΝΔ κατέλαβαν τις δύο δεξιές σειρές των εδράνων, ενώ σε μία ιστορική κατά πολλούς στιγμής για το κόμμα, το Κίνημα Αλλαγής επανήλθε στις πρώτες θέσεις της κεντρικής κερκίδας που στην προηγούμενη Βουλή κατείχε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο νεοεισελθόντες βουλευτές της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25 έκατσαν πίσω από τους συναδέλφους τους του ΚΙΝΑΛ.

Σειρά στα αριστερά τους πήραν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπό τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ σταθερά στην αριστερή πλευρά της Ολομέλειας παρέμειναν αυτοί του ΚΚΕ.

Πρώτος ηπειρώτης Πρόεδρος

Την Πέμπτη 18 Ιουλίου η Ολομέλεια θα συνεδριάσει για την εκλογή του νέου προεδρείου της Βουλής.

Νέος Πρόεδρος αναλαμβάνει ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ, Κώστας Τασούλας, καθώς ήδη ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει την πρόταση του κυβερνώντος κόμματος (σ.σ. για την εκλογή προέδρου και αντιπροέδρων απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία 151 βουλευτών).

Την τριάδα των αντιπροέδρων που προτείνονται από τη ΝΔ συμπληρώνουν οι Χαράλαμπος Αθανασίου, Νικήτας Κακλαμάνης και Θανάσης Μπούρας, ενώ στη θέση του γραμματέα της ΚΟ έχει ήδη επιλεγεί ο Σταύρος Καλαφάτης.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει για δ’ αντιπρόεδρο της Βουλής τον Δημήτρη Βίτσα ενώ νέα γραμματέας της ΚΟ ορίστηκε η κυρία Ολγα Γεροβασίλη.

Εντός της ημέρας αναμένεται να οριστούν και τα πρόσωπα του ΚΙΝΑΛ που θα αναλάβουν τα κοινοβουλευτικά αξιώματα. Για την θέση του αντιπροέδρου ακούγονται τα ονόματα των Κώστα Σκανδαλίδη και Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου .

Το Σάββατο 20 Ιουλίου στις 6 το απόγευμα θα ξεκινήσει η τριήμερη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης που θα ολοκληθρωθεί το βράδυ της Δευτέρας με την ψήφο εμπιστοσύνης. Η συζήτηση ανοίγει με την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και θα ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις των υπουργών. Το βράδυ της Δευτέρας, πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, θα έχουμε και την πρώτη μετεκλογική κοινοβουλευτική σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...