380
Εικόνα από τις έρευνες στην περιοχή του ναυαγίου | ΑΠΕ-ΜΠΕ/Στρατής Μπαλάσκας

Τραγωδία στις Οινούσσες με λέμβο τούρκων αντιφρονούντων: επτά νεκροί, ανάμεσά τους πέντε παιδιά

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2019, 11:48
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 27/09/2019 15:56
Εικόνα από τις έρευνες στην περιοχή του ναυαγίου
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/Στρατής Μπαλάσκας

Τραγωδία στις Οινούσσες με λέμβο τούρκων αντιφρονούντων: επτά νεκροί, ανάμεσά τους πέντε παιδιά

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2019, 11:48
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 27/09/2019 15:56

Νέα τραγωδία στο βόρειο Αίγαιο, στη θαλάσσια περιοχή βόρεια των Οινουσσών, με ανατροπή λέμβου στην οποία επέβαιναν τουλάχιστον 19 άτομα.

Στο ναυάγιο έχασαν τη ζωή τους επτά άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τέσσερα μικρά παιδιά και ένα βρέφος.

Διεσώθησαν δώδεκα άτομα: πέντε άνδρες, τρεις γυναίκες, τρία παιδιά κάτω των έξι ετών και ένα 12 ετών.

Πρώτα εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν νεκρά το βρέφος και ένα παιδί τεσσάρων ετών, ενώ λίγο αργότερα το Λιμενικό Σώμα ανακοίνωσε ότι ανασύρθηκαν από το σημείο του ναυαγίου άλλες πέντε σοροί, οι οποίες μεταφέρθηκαν με πλοίο του Λιμενικού στο λιμάνι της Χίου. Τρεις ανήκουν σε παιδιά και δύο σε ενήλικες γυναίκες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη λέμβο επέβαιναν οικογένειες τούρκων αντιφρονούντων που προσπαθούσαν να φθάσουν στην Ελλάδα ώστε να γλιτώσουν από το καθεστώς Ερντογάν.

Το ναυάγιο έγινε αντιληπτό στις 10.20 το πρωί, όταν ο Θάλαμος Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος ενημερώθηκε για τον εντοπισμό αναποδογυρισμένης βάρκας στα βόρεια των Οινουσσών και μεγάλου αριθμού ανθρώπων που πάλευαν για τη ζωή τους στη θάλασσα.

Στο σημείο έσπευσαν περιπολικά του Λιμενικού και άλλα πλωτά και εναέρια μέσα.

Αμεσα οργανώθηκε ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, με τη συμμετοχή πλωτών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, πλοίων ανοιχτής θαλάσσης, ενός πλωτού σκάφος και ενός αεροσκάφους της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής – Ακτοφυλακής (FRONTEX), καθώς και ενός ελικοπτέρου Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ κιντοποιήθηκε και το επιβατικό/οχηματαγωγό Νήσος Ρόδος που έπλεε στην περιοχή.

Οπως προαναφέρθηκε, οι διασώστες εντόπισαν αρχικά τις σορούς δύο πνιγμένων παιδιών – ενός βρέφους μερικών μηνών και ενός νηπίου περίπου 4 ετών – ενώ διέσωσαν άλλα 12 άτομα – πέντε άνδρες, τρεις γυναίκες, τρία παιδιά κάτω των εξι ετών και ένα ακόμα περίπου 12 ετών.

Αργά το μεσημέρι, δύτες που καταδύθηκαν στο ναυαγισμένο σκάφος εντόπισαν τις σορούς και των πέντε αγνοούμενων, ρίχνοντας την αυλαία μιας ανείπωτης τραγωδίας.

Φωτογραφία τραβηγμένη από το «Νήσος Ρόδος» στην περιοχή του ναυαγίου
Αυξημένες οι ροές στα νησιά από την Τουρκία

Συνολικά 289 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στα νησιά του βορείου Αιγαίου από τα μεσάνυχτα έως τις 11 το πρωί της Παρασκευής.

Από αυτούς, 111 έφτασαν σε ακτές της Λέσβου, 33 στη Χίο και 145 στη Σάμο.

Την Πέμπτη, οι ροές ήταν επίσης ιδιαίτερα αυξημένες. Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, σε 24 ώρες πέρασαν 648 πρόσφυγες και μετανάστες. Από αυτούς οι 273 στη Λέσβο, 76 στη Χίο και 299 στη Σάμο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...