889
Η 40χρονη Ζοζέφα από το Καμερούν περιτριγυρισμένη από τους ισπανούς σωτήρες της | Twitter

Η ιστορία της Ζοζέφα θα μας στοιχειώνει για πάντα

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουλίου 2018, 14:40
Η 40χρονη Ζοζέφα από το Καμερούν περιτριγυρισμένη από τους ισπανούς σωτήρες της
|Twitter

Η ιστορία της Ζοζέφα θα μας στοιχειώνει για πάντα

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουλίου 2018, 14:40

Ενας άτυπος ιταλο-ισπανικός πόλεμος, ή, καλύτερα, ναυμαχία, έχει πλέον ξεσπάσει στα ανοιχτά της Μεσογείου, καθώς η σκληρή στάση του ιταλού υπουργού Εσωτερικών και αρχηγού της ακροδεξιάς Λέγκας Ματέο Σαλβίνι οδήγησε πρόσφατα και άλλους πρόσφυγες στον θάνατο.

Συγκεκριμένα, η ισπανική ΜΚΟ Proactiva Open Arms κατηγορεί ευθέως τόσο την πολιτική του Σαλβίνι όσο και την ακτοφυλακή της Λιβύης ότι άφησαν μία γυναίκα και ένα μωρό να πεθάνουν αβοήθητοι στα νερά της Μεσογείου. Οι ισπανοί διασώστες εντόπισαν τη νεκρή γυναίκα και το μωρό, μαζί με την 40χρονη Ζοζέφα από το Καμερούν, η οποία κατόρθωσε να επιβιώσει και να διηγηθεί την ιστορία τους. Οι τρεις τους βρέθηκαν ανάμεσα στα απομεινάρια της κατεστραμμένης -από τις λιμενικές Αρχές της Λιβύης- λέμβου όπου επέβαιναν οι πρόσφυγες, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα των Telegraph και La Repubblica.  «Αυτά τα μάτια αφηγούνται τον τρόμο» είναι ο εύγλωττος τίτλος της ιταλικής εφημερίδας, καθώς η Ζοζέφα βρέθηκε να επιπλέει στη μέση του πουθενά μαζί με δύο άψυχα σώματα.

Η λέμβος τους ήταν εντελώς ξεφούσκωτη, με τα θύματα να κείτονται πάνω στις λιγοστές ξύλινες σανίδες που είχαν απομείνει στην επιφάνεια της θάλασσας. Η επιζήσασα γυναίκα είπε στους διασώστες το όνομά της, Ζοζέφα, ότι είναι 40 ετών και ότι έφυγε από το Καμερούν. Η ομάδα που την εντόπισε την Τρίτη 17 Ιουλίου 2018 και την περιέθαλψε είπε ότι η κατάστασή της ήταν σταθερή αλλά εξαιτίας του ψυχολογικού σοκ που υπέστη χρειάζεται άμεσα ψυχολογική υποστήριξη.

Οι λιμενικοί από τη Λιβύη άφησαν τους τρεις πρόσφυγες αβοήθητους, επειδή αρνήθηκαν να συλληφθούν από αυτούς. Η κατεστραμμένη λέμβος βρέθηκε 80 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Λιβύης.

Η μαχητική Proactiva Open Arms πέρασε αμέσως στη διαδικτυακή αντεπίθεση, δημοσιεύοντας στα social media βίντεο και φωτογραφίες, τόσο από τα άψυχα σώματα και τα συντρίμμια όσο και από την τρομαγμένη Ζοζέφα, το πρόσωπο της οποίας έχει γίνει πλέον σύμβολο μίας κατάστασης που πρέπει να αλλάξει όσο πιο γρήγορα γίνεται. Η ίδια οργάνωση, μέσα από τις αναρτήσεις της, κατηγόρησε ευθέως τόσο ένα εμπορικό πλοίο που έπλεε στα διεθνή ύδατα και δεν έσπευσε να βοηθήσει όσο και την ακτοφυλακή της Λιβύης που επίσης δεν βοήθησαν τους τρεις πρόσφυγες.

Η Λιβύη βρίσκεται σε ένα στρατηγικό σημείο, ένα γεωγραφικό σταυροδρόμι, από όπου περνούν αναγκαστικά αναζητώντας την Ευρώπη, άνθρωποι προσπαθούν να ξεφύγουν από τις απάνθρωπες συνθήκες που βιώνουν στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή.

Η ιταλική κυβέρνηση, με πρωτεργάτη τον Ματέο Σαλβίνι, έχει δηλώσει ότι τα σύνορά της δεν είναι ανοιχτά για τους πρόσφυγες που έρχονται από τη Μεσόγειο, δίνοντας μάλιστα επιπλέον δικαιοδοσία στις αρχές της Λιβύης, ώστε να αναχαιτίζουν τον θαλάσσιο δρόμο των προσφύγων.

Οι ακτιβιστές έχουν κατακεραυνώσει αυτή την ιταλική «πάσα» των προσφύγων στη Λιβύη, τονίζοντας ότι όσοι πρόσφυγες συλλαμβάνονται από τις Αρχές της Λιβύης, κινδυνεύουν με ξυλοδαρμό, κακοποίηση, βιασμό, ή να βρεθούν σκλάβοι.

Ο επικεφαλής της Proactiva Open Arms, Οσκαρ Καμπς, κατηγόρησε ευθέως την ιταλική κυβέρνηση και τη συνεργασία της με τις Αρχές της Λιβύης για τον θάνατο της γυναίκας και του βρέφους που εντόπισαν -δυστυχώς πολύ αργά- η ομάδα του. «Αυτά συμβαίνουν όταν επιστρατεύεις ένοπλες δυνάμεις για να κάνεις την υπόλοιπη Ευρώπη να πιστέψει ότι η Λιβύη είναι μία ασφαλής χώρα» είπε χαρακτηριστικά σε βίντεο που ανέβασε στο Twitter.

Συμπλήρωσε ότι επειδή οι δύο γυναίκες αρνήθηκαν να επιβιβαστούν στα πλοία της Λιβύης μαζί με τους υπόλοιπους συλληφθέντες πρόσφυγες, τις εγκατέλειψαν αβοήθητες μαζί με το μωρό, αφού πρώτα κατέστρεψαν τη βάρκα τους! Για κακή τους τύχη όμως, κατάφερε να επιζήσει η Ζοζέφα για να διηγηθεί την τραγική της ιστορία.

Οσο για τις ομάδες διάσωσης, αντιμετωπίζουν όλο και μεγαλύτερα προβλήματα στο να κάνουν σωστά το έργο τους: τόσο η Ιταλία όσο και η Μάλτα μπλοκάρουν πολλές σωστικές λέμβους, είτε με το να τους απαγορεύουν να προσεγγίσουν τα λιμάνια τους είτε με το να τους υποβάλλουν σε εξονυχιστικό έλεγχο.

Οσο για τον Ματέο Σαλβίνι, απάντησε στις κατηγορίες της ισπανικής ΜΚΟ με το εξής tweet: «Τα ψέματα και οι προσβολές από μία ξένη ΜΚΟ επιβεβαιώνουν ότι είμαστε στον σωστό δρόμο: το να μειώνουμε τις αφίξεις προσφύγων σημαίνει ότι μειώνουμε και τους θανάτους, αλλά και τα κέρδη όσων επωφελούνται από την παράνομη μετανάστευση. Μένω ακλόνητος, λιμάνια κλειστά και καρδιές ανοιχτές».

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, ο αριθμός των μεταναστών που έφτασαν από τη θάλασσα στην Ισπανία το 2018 είναι πολύ αυξημένος σε σχέση με εκείνους που κατάφεραν να μπουν στην Ιταλία.

Μέχρι τις 15 Ιουλίου 2018, η Ισπανία δέχτηκε 18.016 πρόσφυγες και η Ιταλία-παρά τις προσπάθειες του Σαλβίνι- 17.827. Οι ομάδες ανθρωπιστικής βοήθειας παρατηρούν επίσης αύξηση στις αφίξεις μεταναστών στην Ισπανία και στην Ελλάδα, ενώ οι αντίστοιχες στην Ιταλία σημείωσαν πτώση της τάξης του 80% από το 2017. Ο συνολικός αριθμός μεταναστών που κατάφεραν να φτάσουν στην Ευρώπη είναι 50.872, ενώ πέρυσι τέτοια εποχή ήταν 109.746.

Σε ένα πραγματικά εμπνευσμένο σκίτσο που κάποιος δημοσίευσε στο Twitter της Proactiva Open Arms, ο πύργος της Πίζας καταλήγει σε ναζιστικό χαιρετισμό. Και έτσι όπως γέρνει το πασίγνωστο αξιοθέατο, θυμίζει καράβι που βουλιάζει.

Διάσωση με τη βοήθεια του NBA!

Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε το γεγονός ότι ανάμεσα στους διασώστες της ισπανικής ομάδας Proactiva Open Arms, ήταν και ο αστέρας του NBA Μαρκ Γκαζόλ, ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, όταν δεν διαπρέπει στο μπάσκετ, αφιερώνεται σε τόσο ιερούς σκοπούς. Πολλά tweets του λένε «ευχαριστώ» για τη βοήθεια, αφού στις μέρες μας, η ανάμειξη ενός τέτοιου ειδώλου σε μία τέτοια αποστολή, θα μπορούσε και τελικά μπορεί, να ευαισθητοποιήσει ακόμη περισσότερο κόσμο για το προσφυγικό ζήτημα.

2018-07-17T112838Z_890105663_RC15E4C830B0_RTRMADP_3_EUROPE-MIGRANTS
Ο Μαρκ Γκαζόλ διακρίνεται ανάμεσα στους διασώστες της Ζοζέφα (REUTERS/Juan Medina)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...