658
Ο Πρόεδρος του ΣτΕ εξέδωσε προσωρινή διαταγή | INTIMEnews

Πόθεν Εσχες: Νέα σύγκρουση Παπαγγελόπουλου – δικαστών, το Σάββατο λήγει η προθεσμία

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2017, 19:11
Ο Πρόεδρος του ΣτΕ εξέδωσε προσωρινή διαταγή
|INTIMEnews

Πόθεν Εσχες: Νέα σύγκρουση Παπαγγελόπουλου – δικαστών, το Σάββατο λήγει η προθεσμία

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2017, 19:11

Συνεχίζεται αμείωτη η (νέα) σύγκρουση που ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και Δικαιοσύνης καθώς οι κυβερνητικοί χειρισμοί με την έκδοση νέων υπουργικών αποφάσεων για τις δηλώσεις πόθεν έσχες, μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που κήρυξε αντισυνταγματικές συγκεκριμένες ρυθμίσεις, προκάλεσαν την αντίδραση των δικαστικών ενώσεων.

Μετά την απόφαση του ΣτΕ, την Πέμπτη, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, είχε σχολιάσει ότι «η Δικαιοσύνη θα εκτεθεί» και είχε προαναγγείλει την έκδοση νέας υπουργικής απόφασης, η οποία εκδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης.

Και το βράδυ της Παρασκευής, μετά την προσωρινή διαταγή που εξέδωσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκος Σακελλαρίου για προσωρινή αναστολή της υποχρέωσης των δικαστικών να υποβάλλουν δήλωση πόθεν έσχες μέχρι να εκδικαστεί η αίτησή τους από το ανώτατο δικαστήριο, και την ανακοίνωση των δικαστικών ενώσεων, έδωσε απάντηση ο κ. Παπαγγελόπουλος συντηρώντας την ένταση.

«Κάποιοι κάτι θέλουν να κρύψουν. Συνεχίζουν να εκτίθενται και να έρχονται σε πλήρη δυσαρμονία με το αίσθημα δικαίου του ελληνικού λαού και της πλειοψηφίας των ελλήνων δικαστών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο skai.gr, με βάση την νέα απόφαση των αρμοδίων υπουργών για το πόθεν έσχες, που ρυθμίζει τις λεπτομέρειες για την υποβολή των σχετικών δηλώσεων, όλοι οι υπόχρεοι, δημόσιοι λειτουργοί, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αιρετοί, δημοσιογράφοι και λοιποί, είναι υποχρεωμένοι ως αύριο Σάββατο, 21 του μήνα να υποβάλλουν τη σχετική δήλωση πόθεν έσχες. Δεν δηλώνουν όμως χρήματα που έχουν σε σπίτια και θυρίδες, κινητή περιουσία πάνω από 30 χιλιάδες όπως πίνακες, τιμαλφή και πολυτελή αντικείμενα, καθώς οι σχετικές ρυθμίσεις κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ. Σύμφωνα όμως με τις νέες υπουργικές αποφάσεις αν έχουν αγορές σε κινητά αξίας πάνω από 30 χιλιάδες πρέπει να το δηλώσουν.

Οι δικαστικοί λειτουργοί δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν σχετικές δηλώσεις, καθώς τόσο η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, όσο και η προσωρινή διαταγή που εξέδωσε ο πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος Σακελλαρίου, «παγώνουν» την υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες για εν ενεργεία και συνταξιούχους δικαστικούς.

Η προσωρινή διαταγή

Νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής «πάγωσε», με προσωρινή διαταγή που εξέδωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκος Σακελλαρίου, η νέα απόφαση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για τις δηλώσεις του πόθεν έσχες, μόνο όμως ως προς τους δικαστές και εισαγγελείς (εν ενεργεία και συνταξιούχους).

Όπως επισημαίνεται στο σκεπτικό της προσωρινής διαταγής, από τη δημοσίευση της νέας απόφασης δεν προκύπτει το όργανο στο οποίο θα υποβάλλουν τις δηλώσεις οι δικαστικοί λειτουργοί, που σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου πρέπει να αποτελείται κατά πλειοψηφία από δικαστές των τριών ανώτατων δικαστηρίων της χώρας.

Η προσωρινή διαταγή εκδόθηκε έπειτα από προσφυγή που κατέθεσαν όλες οι δικαστικές Ενώσεις -εκτός αυτής των μελών του ΣτΕ- και ζητούσαν από τον κ. Σακελλαρίου την έκδοση προσωρινής διαταγής και την έκδοση αναστολής κατά της χθεσινής απόφασης των υπουργών Δικαιοσύνης , και Οικονομικών με αριθ. 1069/19.10.2017 που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για τις δηλώσεις πόθεν έσχες.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σακελλαρίου διατάσσει «ως κατάλληλο μέτρο την αναστολή της υποχρέωσης των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών (εν ενεργεία και συνταξιούχων, για το χρονικό διάστημα για το οποίο οι τελευταίοι υποχρεούνται να υποβάλουν τις επίμαχες δηλώσεις) να υποβάλουν Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης».

Από την πλευρά τους οι δικαστικές ενώσεις χωρίς να κρύβουν την έκπληξή τους για την εξέλιξη της υπόθεσης, και αφού επισημαίνουν ότι ανελλιπώς από τη θέσπιση του νόμου υποβάλλουν δηλώσεις πόθεν έσχες, με κοινή γραπτή ανακοίνωσή τους η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, διαμαρτύρονται για την προαναφερόμενη πρακτική, που δεν συνάδει με τη λειτουργία των συνταγματικών (άρθ. 26 Σ.) εξουσιών και παραβιάζει κάθε έννοια καλής πίστης και χρηστής διοίκησης.

Δηλώνουν ότι «κανένας δεν θα μας υποχρεώσει να απεμπολήσουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας, ή να αγνοήσουμε το δεδικασμένο που προκύπτει από την 2649/2017 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ». Και καλούν τους αρμόδιους να συμμορφωθούν προς το περιεχόμενο της παραπάνω απόφασης, προβαίνοντας σε νομότυπο ορισμό του οργάνου, προς το οποίο θα υποβληθούν οι δηλώσεις των ετών 2015 και 2016, καθώς και του τύπου των δηλώσεων αυτών, παρέχοντας εύλογη προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...