510
Η Κριστίν Λαγκάρντ, ως επικεφαλής της ΕΚΤ, συνεχίζει να στηρίζει την Ελλάδα | REUTERS/Vincent Kessler/File Photo

Νέα στήριξη της Ελλάδας από τη Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ θα αποδέχεται ως ενέχυρο ελληνικά ομόλογα

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2020, 21:01
Η Κριστίν Λαγκάρντ, ως επικεφαλής της ΕΚΤ, συνεχίζει να στηρίζει την Ελλάδα
|REUTERS/Vincent Kessler/File Photo

Νέα στήριξη της Ελλάδας από τη Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ θα αποδέχεται ως ενέχυρο ελληνικά ομόλογα

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2020, 21:01

Ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες θα δέχεται κατ’ εξαίρεση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης. Πρόκειται ουσιαστικά για τη δεύτερη κομβική παρέμβαση της ΕΚΤ υπό την Κριστίν Λαγκάρντ για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας που ταλανίζεται από τις επιπτώσεις της κρίσης του κορονοϊού.

Στις 19 Μαρτίου η ΕΚΤ είχε συμπεριλάβει την Ελλάδα για πρώτη φορά στο QE, ένα θηριώδες πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 750 δισ. ευρώ (εδώ). Τώρα, δυόμησι εβδομάδες μετά, η ΕΚΤ ανακοινώνει ότι θα δέχεται κατ’ εξαίρεση ελληνικά ομόλογα (καθώς ως γνωστόν οι ελληνικοί τίτλοι δεν πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια) σε πιστωτικές πράξεις του ευρωσυστήματος.

Η ΕΚΤ υιοθετεί, όπως αναφέρει η ίδια, μια πρωτοφανή δέσμη μέτρων διασφάλισης που θα αμβλύνουν την ένταση των προβλημάτων που έχουν προκαλέσει οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

H EKT με τις αποφάσεις της διευκολύνει την χορήγηση δανείων με εγγυήσεις, διευκρινίζοντας ότι τα μέτρα αυτά είναι προσωρινά, για τη διάρκεια της πανδημίας και θα επανεξεταστούν, πριν από το τέλος του 2020.

«Χαιρετίζουμε την απόφαση της ΕΚΤ να αποδεχτεί τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο στο ευρωσύστημα, κίνηση που θα ενισχύσει περαιτέρω τη ρευστότητα στην οικονομία» ανέφερε σε μήνυμά του, στα αγγλικά, στο Τwitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δρώντας αποφασιστικά και με ένα συγκεκριμένο οικονομικό σχέδιο, η Ελλάδα θα βγει ακόμα πιο δυνατή μέσα από αυτές τις δύσκολες στιγμές» προσέθεσε ο Πρωθυπουργός.

«Με τη σημερινή απόφαση της ΕΚΤ διευρύνονται σημαντικά οι πηγές χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών και κατ’ επέκταση ενισχύεται η ικανότητά τους να στηρίξουν την πραγματική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, ενώ, επιπλέον, αναμένεται να υπάρξει θετική επίδραση στην εμπορευσιμότητα και τις αποτιμήσεις των ελληνικών ομολόγων».

Αυτό δήλωσε από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε μια πρώτη αντίδραση της Αθήνας για την απόφαση τής Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να επαναφέρει την παρέκκλιση (waiver) που επηρεάζει την καταλληλότητα των ομολόγων που εκδίδει ή εγγυάται η Ελλάδα και τα οποία χρησιμοποιούνται ως εξασφαλίσεις στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος.

Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών έχει ως εξής:

«Με σημερινή απόφασή του το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επαναφέρει την παρέκκλιση (waiver) που επηρεάζει την καταλληλότητα των ομολόγων που εκδίδει ή εγγυάται η Ελληνική Δημοκρατία και τα οποία χρησιμοποιούνται ως εξασφαλίσεις στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος. Υπενθυμίζεται ότι από το 2018 τα ελληνικά ομόλογα δεν γίνονταν αποδεκτά ως ενέχυρα, καθώς δεν πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης που ορίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Η απόφαση αυτή, σε συνδυασμό με την προηγούμενη απόφαση της ΕΚΤ με την οποία τα ελληνικά ομόλογα θεωρούνται αποδεκτοί τίτλοι στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης λόγω πανδημίας (PEPP), διευρύνει σημαντικά τις πηγές χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών και κατ’ επέκταση ενισχύει την ικανότητά τους να στηρίξουν την πραγματική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Επιπλέον, αναμένεται να έχει θετική επίδραση στην εμπορευσιμότητα και τις αποτιμήσεις των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη στη χώρα μας. Με υπευθυνότητα, ενότητα και σχέδιο, δρώντας αποφασιστικά, θα βγούμε όρθιοι και δυνατοί από αυτόν τον αγώνα που δίνουμε, με το λιγότερο ατομικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος, και με τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συνοχή».