977
Από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση (αριστερά του στη φωτογραφία) στο Μαξίμου | INTIMEnews

Νέα στέγη για τη ΓΓ Ερευνας και Τεχνολογίας με τη συμβολή του Ιδρύματος Ωνάση

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2020, 15:30
Από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση (αριστερά του στη φωτογραφία) στο Μαξίμου
|INTIMEnews

Νέα στέγη για τη ΓΓ Ερευνας και Τεχνολογίας με τη συμβολή του Ιδρύματος Ωνάση

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2020, 15:30

Το έργο της μεταστέγασης των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας, με δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση, στο Ολυμπιακό Κέντρο στο Γουδή (Κεντρικό Κτίριο Ιππασίας) επισφράγισαν σε συνάντησή τους την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ιδρύματος, Αντώνης Παπαδημητρίου.

Η μεταστέγαση και η αναμόρφωση του ολυμπιακού ακινήτου (φωτογραφία κάτω) που παρέμενε επί χρόνια αναξιοποίητο, δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Εκτός από το κόστος μελετών, το Ιδρυμα Ωνάση θα καλύψει και το κόστος υλοποίησης, με τις εργασίες να ολοκληρώνονται βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.

Η Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας μεταφέρεται σε ένα σύγχρονο και άρτια εξοπλισμένο κτίριο  και όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση από το Γραφείο του Πρωθυπουργού, «στους χώρους του επιστημονικού κέντρου, που θα αποτελέσει κυψέλη έρευνας και τεχνολογίας, θα είναι δυνατή η αξιοποίηση σύγχρονων επιστημονικών ευρημάτων ερευνητικών κέντρων (Al, Smart Tech, Digital κ.λπ.), θα υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας και διεξαγωγής επιστημονικών ημερίδων, ενώ στους χώρους του θα φιλοξενούνται και θα διεξάγονται επιστημονικές ημερίδες».

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον κ. Παπαδημητρίου, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την προσφορά, λέγοντας:

«Θεωρώ ότι είναι μία πρωτοβουλία ιδιαίτερα σημαδιακή. Γλιτώνουμε 500.000 ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο σε ενοίκια, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι μία απολύτως κρίσιμη κρατική δομή, η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, τόσο σημαντική καθώς η χώρα ετοιμάζεται να κάνει τη μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή, αποκτά μία μόνιμη στέγη σε ένα κτίριο με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, το οποίο απ’ ό,τι έχω δει θα γίνει, θα μετατραπεί σε ένα πραγματικό κόσμημα.

»Και χαίρομαι, μάλιστα, και είδα ότι θα υπάρχει και μία αίθουσα στο όνομα του Αλέξανδρου Ωνάση, που νομίζω ότι σημαδιακά έχει πολύ μεγάλη αξία. Οπότε, ευχαριστούμε για ακόμα μία σημαντική δωρεά το Ίδρυμα και προσβλέπουμε στη γρήγορη ολοκλήρωση του project.

»Εσείς, εξάλλου, έχετε μεγάλη εμπειρία να τα διαχειρίζεστε αυτά, ώστε εντός του 2021 να μπορέσουμε να κάνουμε τα εγκαίνια και να μετεγκατασταθεί όλο το προσωπικό της Γενικής Γραμματείας στο νέο του σπίτι».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε, επίσης, ειδική αναφορά στη δρομολογημένη πλήρη αναμόρφωση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, το οποίο, όπως τόνισε, «μας επιβάλλει να σκεφτούμε με όρους μέλλοντος για το πώς θα αναδείξουμε με έναν τελείως διαφορετικό βιωματικό τρόπο, και χρησιμοποιώντας την τεχνολογία, τη μοναδική πολιτιστική μας κληρονομιά. Οπότε και εκεί θα σας θέλουμε αρωγούς και το λέω αυτό γιατί έχετε εμπειρία μεγάλη στα ζητήματα αυτά. Το έργο αυτό θα αποτελέσει ένα έργο απολύτως εμβληματικό για τη χώρα, αλλά θα είναι και μία ευκαιρία για μία ουσιαστική παρέμβαση στο κέντρο της Αθήνας, μιας και γνωρίζω τα συνολικά σας ενδιαφέροντα για την υποστήριξη και του Δήμου της Αθήνας, με παρεμβάσεις αστικής ανάπλασης, για τις οποίες αναμένω με πολύ ενδιαφέρον να ενημερωθώ».

Από την πλευρά του, ο κ. Παπαδημητρίου (φωτογραφία κάτω) επισήμανε ότι το Ίδρυμα Ωνάση ανέκαθεν «στηρίζει την καινοτομία, την έρευνα και τη ρήξη με το παρελθόν».

«Το έχουμε κάνει σε πάρα πολλά πράγματα. Οι υποτροφίες μας, πλέον, έχουν ως νέα πρόσθετα χαρακτηριστικά, πέρα από την αριστεία, την καινοτομία και τη ρήξη με το παρελθόν. Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο με το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο πιστεύουμε ότι θα γίνει το πρώτο ψηφιακό νοσοκομείο στη χώρα μας. Έχουμε μία άλλη πρωτοβουλία, την οποία έχουμε συζητήσει μαζί σας κύριε πρόεδρε και με το υπουργείο Παιδείας για τη δημιουργία ψηφιακών σχολείων.

»Χθες, εγκαινιάσαμε στη Νέα Υόρκη ένα καινούργιο πρόγραμμα με το New Museum, μία εξαιρετική πρωτοβουλία όπου Αθήνα και Νέα Υόρκη θα συνδυαστούν στον τομέα Extended Reality (επαυξημένη πραγματικότητα) και πολλά άλλα τέτοια. Επομένως, στον ορίζοντα του ’21 πλέον σαν χώρα οραματιζόμαστε -και πιστεύω ότι είναι και δικό σας όραμα- οραματιζόμαστε το μέλλον, κοιτάμε το μέλλον», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση.

 

Οι κατόψεις από τα αρχιτεκτονικά σχέδια για το νέο κτίριο της ΓΓ Ερευνας και Τεχνολογίας

Κάτοψη ορόφου
Κάτοψη ισογείου
Κάτοψη ισογείου
Διάγραμμα φωτισμού και αερισμού
Κάτοψη ισογείου
Γενική περιγραφή του κτιρίου και ιστορικό

Ολος ο σχεδιασμός μεταφοράς της ΓΓΕΤ στο νέο κτίριο στο Γουδί ξεκίνησε από τη σημερινή κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (υπ. Αδωνις Γεωργιάδης, υφυπουργός Χρίστος Δήμας, γενικός γραμματέας Αθανάσιος Κυριαζής).

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με ρύθμιση (άρθρο 111 του Ν. 4623/2019 (ΦΕΚ 134 Α΄) παραχώρησε την αποκλειστική χρήση, διαχείριση και εκμετάλλευση του κτιρίου «ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΙΠΠΑΣΙΑΣ» του Ολυμπιακού συγκροτήματος: Ολυμπιακό Κέντρο Γουδή, (της περίπτωσης ι΄ του άρθρου 9 του ν. 3342/2005 (Α΄ 131), στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με σκοπό τη στέγαση των υπηρεσιών της και την κάλυψη των εν γένει αναγκών της ως άνω Γενικής Γραμματείας.

Για τις διαδικασίες αλλά και τις ανάγκες που θα προέκυπταν συγκροτήθηκε με την Απόφαση του Υφυπουργού κ. Χρίστου Δήμα, Επιτροπή υποστήριξης που απαρτίζεται από στελέχη της ΓΓΕΤ, με αντικείμενο την καταγραφή των υποδομών, τη γενική περιγραφή του κτιρίου, των αναγκών αλλά και την υποστήριξη μετεγκατάστασής της, η οποία θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και με κάθε τρόπο θα διευκολύνει τις διαδικασίες παράδοσης παραλαβής του κτιρίου.

Το κτίριο είναι υφιστάμενο, διαστάσεων 75,00 Χ 23,50μ.=1762,5 μ2 κάτοψη, με ένα προεξέχον κατά 3,00 μ. τμήμα πλάτους 21,00 μ., στο μέσο των μεγάλων πλευρών και ύψους 9,00 μ. εκτός ύψους στέγης.

Για τις προγενέστερες ανάγκες του κεντρικού κτιρίου ιππασίας θεμελιώθηκε και κατασκευάστηκε μία μεταλλική κατασκευή η οποία αναπτύσσεται σε δύο βασικά επίπεδα : 1) στο ισόγειο (+159,30) συνολικής καθαρής επιφάνειας 1680,00 m2 όπου χωροθετούνται η είσοδος και διάφοροι χώροι και 2) στον όροφο (+162,90) συνολικής επιφανείας 688,00μ2, ο οποίος αποτελείται από γραφειακούς χώρους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...