473
Η Αντρεα Αμον, επικεφαλής του ECDC, μιλά σε τηλεδιάσκεψη στο Ευρωκοινοβούλιο | EPA/OLIVIER HOSLET

Νέα οδηγία του ECDC: Προτείνει ενισχυτική δόση για όλους τους ενήλικες

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2021, 14:49
Η Αντρεα Αμον, επικεφαλής του ECDC, μιλά σε τηλεδιάσκεψη στο Ευρωκοινοβούλιο
|EPA/OLIVIER HOSLET

Νέα οδηγία του ECDC: Προτείνει ενισχυτική δόση για όλους τους ενήλικες

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2021, 14:49

Ενισχυτική δόση για όλους τους ενήλικες, ιδίως όσους είναι άνω των 40 ετών, προτείνει πλέον το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Σε μήνυμά της, η επικεφαλής του ECDC, Αντρεα Αμον, δήλωσε ότι η χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων των εμβολίων κατά της Covid θα πρέπει να εξετασθεί για όλους τους ενήλικες, με προτεραιότητα για όσους είναι άνω των 40 ετών, σε μία σημαντική αλλαγή σε σχέση με τις προηγούμενες οδηγίες.

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο, οι οδηγίες του ECDC μαζί με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων, ανέφεραν πως δεν υπήρχε επείγουσα ανάγκη για αναμνηστικές δόσεις στον γενικό πληθυσμό. Τότε, είχε προτείνει τη χορήγησή τους σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με προβλήματα υγείας.

«Δεδομένα που γίνονται διαθέσιμα στο Ισραήλ και τη Βρετανία δείχνουν σημαντική αύξηση των επιπέδων προστασίας έναντι της λοίμωξης και της σοβαρής νόσου μετά τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης σε όλες τις ηλικιακές ομάδες βραχυπρόθεσμα», ανέφερε το ECDC σε έκθεση που παρουσιάστηκε την Τετάρτη.

Το κέντρο καλεί ακόμα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να λάβουν «επειγόντως» μέτρα απέναντι στην αναζωπύρωση της επιδημίας στην Ευρώπη και στον κίνδυνο «πολύ υψηλής» υγειονομικής επιβάρυνσης τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.

Το ECDC καλεί σε αύξηση του γενικού επιπέδου του εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση και κυρίως στις χώρες που παρουσιάζουν τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού.

Το γενικό επίπεδο εμβολιασμού την Ευρωπαϊκή Ενωση και στις τρεις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, κάτω του 70% του γενικού πληθυσμού, «αφήνει μεγάλο εμβολιαστικό κενό που δεν μπορεί να πληρωθεί γρήγορα και αφήνει τεράστιο χώρο για την εξάπλωση του ιού», τονίζει το ECDC.

«Πρέπει επειγόντως να επικεντρωθούμε στην πλήρωση της καθυστέρησης ανοσοποίησης, να προτείνουμε ενισχυτικές δόσεις σε όλους τους ενήλικες και να επανεισαγάγουμε μη φαρμακευτικά μέτρα», δήλωσε η Αντρεα Αμον σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα.

Τα τελευταία σενάρια του ECDC «δείχνουν ότι η εν δυνάμει επιβάρυνση της παραλλαγής Δέλτα στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα είναι πολύ αυξημένη τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, με περαιτέρω άνοδο των θανάτων και των νοσηλειών στην Ευρώπη, εκτός αν ληφθούν μέτρα δημόσιας υγείας τώρα, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες για την αύξηση του αριθμού των εμβολιασμένων στον συνολικό πληθυσμό».

«Αναμνηστικές δόσεις πρέπει να είναι διαθέσιμες για τους ενήλικες, με προτεραιότητα στα άτομα άνω των 40 ετών και στους ευάλωτους», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Twitter μετά την ανακοίνωση του ECDC.

Το ECDC συμβουλεύει επίσης τις χώρες να εφαρμόσουν βασικά περιοριστικά μέτρα, όπως η χρήση μάσκας, όπου δεν είναι δυνατή η τήρηση της απόστασης, και τηλεργασία.

Το ECDC θεωρεί ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν θα έχουν σημαντικό αποτέλεσμα, αφού ο ιός είναι παρών σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Θεωρεί επίσης ότι υπάρχουν περιορισμένα αποδεικτικά στοιχεία για μειωμένη μετάδοση από τη χρήση των πιστοποιητικών Covid για την πρόσβαση σε εστιατόρια, σινεμά ή μουσεία, μέτρα που εφαρμόζουν σήμερα περί τις 20 ευρωπαϊκές χώρες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να λάβει υπ’ όψιν τις συστάσεις του ECDC όταν προτείνει μεταβολές στη χρήση των πιστοποιητικών Covid εντός της εβδομάδας, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News