406
Iσραηλινή πλατφόρμα στη Μεσόγειο - Ελπίδες και για μία νότια-νοτιοδυτικά της Κρήτης | REUTERS/Amir Cohen/File Photo

Nέα NAVTEX: Επιταχύνονται και επεκτείνονται οι έρευνες φυσικού αερίου νότια της Κρήτης

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2022, 10:12
Iσραηλινή πλατφόρμα στη Μεσόγειο - Ελπίδες και για μία νότια-νοτιοδυτικά της Κρήτης
| REUTERS/Amir Cohen/File Photo

Nέα NAVTEX: Επιταχύνονται και επεκτείνονται οι έρευνες φυσικού αερίου νότια της Κρήτης

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2022, 10:12

Την επέκταση των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην περιοχή της Κρήτης που διεξάγει η ExxοnMobil, νοτιότερα του ορίου που προσδιόριζε η NAVTEX της 7ης Νοεμβρίου, με νέα ΝΑVΤΕΧ η οποία θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες, επιβεβαίωσε την Παρασκευή σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα στην «Καθημερινή», η επέκταση της περιοχής των σεισμικών ερευνών, θα γίνει ύστερα από αίτημα του αμερικανικού πετρελαϊκού κολοσσού, ο οποίος επισπεύδει τις διαδικασίες ώστε να έρθει ταχύτερα η στιγμή της ερευνητικής γεώτρησης που θα πιστοποιήσει την ύπαρξη ή μη αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων.

Στην Αθήνα εν τω μεταξύ έφθασαν στελέχη της αμερικανικής Chevron, η οποία φέρεται να εξετάζει την δυνατότητα εισόδου της μέσω εξαγοράς μεριδίου σε υπό παραχώρηση περιοχές της Κρήτης και του Ιονίου.

Το αίτημα για επέκταση των ερευνών που υποβλήθηκε από την ExxonMobil στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) -σημειώνεται στο δημοσίευμα- είναι ενδεικτικό του ενδιαφέροντος της αμερικανικής εταιρείας για επίσπευση του προγράμματος σεισμικών ερευνών, που είχε ήδη αναβαθμιστεί, με στόχο την πρόσκτηση 11.000 χιλιομέτρων δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων τη χειμερινή περίοδο 2022- 2023 έναντι αρχικού στόχου 6.500 χιλιομέτρων.

Πληροφορίες μάλιστα, θέλουν την ΕΔΕΥΕΠ και την αμερικανική εταιρεία να προχωρούν σε σύμπτυξη των διαφόρων σταδίων εξέλιξης του ερευνητικού προγράμματος, προκειμένου να επισπευσθεί η πρόσκτηση των τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων και να έρθει νωρίτερα από το 2025- που προβλέπει το χρονοδιάγραμμα- η ερευνητική γεώτρηση που θα επιβεβαιώσει την ύπαρξη ή μη κοιτασμάτων παρόμοιων με το κοίτασμα Zohr της Αιγύπτου.

«Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και αυτό που θα βγει να δωσει κέρδος για την πατρίδα», τόνισε μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ, ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, επιβεβαιώνοντας τόσο την επέκταση των ερευνών και  την έκδοση της νέας ΝAVTEX, όσο και το ενδιαφέρον της Chevron.

«Είναι ενέργειες που γίνονται στα πλαίσια του αρχικού σχεδίου, το οποίο είναι άρτια μελετημένο. Προχωράμε με βάση το χρονοδιάγραμμα, πάντοτε σεβόμενοι το διεθνές Δίκαιο», θέλησε να συμπληρώσει ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Οσο για τις κινήσεις της Αγκυρας και την προαναγγελία του απόπλου του γεωτρύπανου «Αμπντουλχαμίντ Χαν», από τον τούρκο υπουργό Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, ο κ. Οικονόμου απάντησε λέγοντας:

«Εχουμε δείξει ότι αντιδρούμε με αποτελεσματικό τρόπο στις προκλήσεις. Είμαστε έτοιμοί να απαντήσουμε σε κάθε επεισόδιο. Είμαστε έτοιμοι απέναντι σε οποιαδήποτε πρόκληση. Θα είναι τριπλά και τετραπλά προβληματισμένος όποιος σκεφτεί να κάνει κάτι καθώς συναντά και την άρνηση των εταίρων μας».

Γιατί «όποιος φλερτάρει με τον αναθεωρητισμό βρίσκει απέναντί του όλες τις δυνάμεις από όλο τον κόσμο», κατέληξε στην απάντησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...