367
Το τουρκικό ερευνητικό «Oruc Reis» | REUTERS/Yoruk Isik/File Photo

Νέα Navtex από την Αγκυρα για έρευνες του «Oruc Reis» ανοιχτά του Καστελόριζου

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2020, 12:11
Το τουρκικό ερευνητικό «Oruc Reis»
|REUTERS/Yoruk Isik/File Photo

Νέα Navtex από την Αγκυρα για έρευνες του «Oruc Reis» ανοιχτά του Καστελόριζου

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2020, 12:11

Επιμένει η Τουρκία με τις έρευνες του «Oruc Reis», που συνεχίζονται εδώ και δύο μήνες στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Ρόδου, Κρήτης και Καστελόριζου.

Το Σάββατο εκδόθηκε νέα Navtex με ισχύ ως τις 29 Νοεμβρίου, με την οποία δεσμεύεται περιοχή στα νοτιοανατολικά της Ρόδου, η οποία φτάνει κοντά στις τουρκικές ακτές, αλλά και λίγα μίλια έξω από το Καστελόριζο.

Στον χάρτη που ακολουθεί, από το kathimerini.gr, είναι η περιοχή με το πορτοκαλί. Οι άλλες λωρίδες δείχνουν τις περιοχές στις οποίες κινούνταν το «Oruc Reis» το προηγούμενο διάστημα.

Σε απάντηση στην τουρκική ενέργεια, ο σταθμός του Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε Navtex που χαρακτηρίζει «παράνομη» την τουρκική Navtex.

Η ελληνική Navtex αναφέρει ότι ο μη εξουσιοδοτημένος σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε Navtex που αφορά σε «παράνομη δραστηριότητα» σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Επίσης, υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα έχει την «αποκλειστική αρμοδιότητα να εκδίδει Navtex για τη συγκεκριμένη περιοχή».

Υπουργείο Εξωτερικών:

Το υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τη νέα παράνομη τουρική NAVTEX, υπογραμμίζει πως η Τουρκία αγνοεί επιδεικτικά τις εκκλήσεις τόσο της διεθνούς κοινότητας, όσο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ακυρώνει στην πράξη οποιαδήποτε προοπτική βελτίωσης των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας.

Η Τουρκία εξέδωσε σήμερα νέα παράνομη NAVTEX, με την οποία ανακοινώνει τη συνέχιση των παράνομων σεισμικών ερευνών της, για την περίοδο 21-29 Νοεμβρίου, σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, παραβιάζοντας κατ’ εξακολούθηση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και υπονομεύοντας την ειρήνη, ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Δυστυχώς, η Τουρκία για ακόμα μια φορά αγνοεί επιδεικτικά τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την αποφυγή παράνομων ενεργειών και κινήσεων που οδηγούν σε περαιτέρω κλιμάκωση και ένταση, καθώς και για τη συμμόρφωση της προς τη διεθνή νομιμότητα», υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών.

«Οι εν λόγω ενέργειες, οι οποίες ουσιαστικά ακυρώνουν στην πράξη οποιαδήποτε προοπτική βελτίωσης των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, λαμβάνουν χώρα τη στιγμή κατά την οποία Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ αποτελεί “στρατηγική προτεραιότητα”» επισημαίνει το υπουργείο και καταλήγει:

«Η Ελλάδα καταδικάζει εκ νέου την προκλητική αυτή συμπεριφορά, η οποία απομακρύνει ακόμα πιο πολύ την όποια προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και ζητά από την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex», καταλήγει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News