509
Ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή - να κοιτάζει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ; | SOOC

Νέα δημοσκόπηση: Καταρρέει ο ΣΥΡΙΖΑ, στο 15,1% η διαφορά της ΝΔ

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2019, 09:48
Ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή - να κοιτάζει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ;
|SOOC

Νέα δημοσκόπηση: Καταρρέει ο ΣΥΡΙΖΑ, στο 15,1% η διαφορά της ΝΔ

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2019, 09:48

Οι δημοσκοπήσεις, λένε, είναι φωτογραφία της στιγμής. Αν είναι έτσι, τότε είναι μια πολύ κακή στιγμή για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μολονότι εμφανίστηκε (στον ΑΝΤ1) γεμάτος αυτοπεποίθηση –«είμαι συνηθισμένος να χάνω στις δημοσκοπήσεις και να κερδίζω στην κάλπη», είπε (εδώ)–, πρέπει να ανησυχήσει. Μια νέα δημοσκόπηση, λιγότερο από 40 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, έρχεται να περιγράψει μια πολιτική εξαέρωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα ποσοστά που λαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αρχίζουν και προσομοιάζουν σε αυτά του ΠΑΣΟΚ στις μαρτυρικές εκλογές του 2012, όταν και οι εκλογείς τού χρέωσαν τη διαχείριση και τα μέτρα των πρώτων ετών της κρίσης.

Τη δημοσκόπηση, βέβαια, δημοσιοποιεί το protothema.gr και ο αδελφός του ραδιοσταθμός «Θέμα 104,6», μέσα τα οποία το Μαξίμου χαρακτηρίζει πάντα ως φερέφωνα της αντιπολίτευσης κλπ. Ωστόσο τα νούμερα είναι νούμερα. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη το τριήμερο 15-17 Απριλίου από την εταιρεία Opinion Poll, η διαφορά ανάμεσα στα δυο κόμματα, τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις εθνικές, ξεπερνά το 13%.

Στην κάλπη των ευρωεκλογών καταγράφεται η μεγαλύτερη διαφορά (και όταν γίνεται αναγωγή στα έγκυρα ψηφοδέλτια) με 17,1 ποσοστιαίες μονάδες! Η ΝΔ φέρεται να λαμβάνει 33,7% έναντι 16,6% του ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου η διαφορά είναι 15,4 μονάδες, με ποσοστά για τη ΝΔ 30,1% έναντι μόλις 14,7% του ΣΥΡΙΖΑ.

Τρίτο κόμμα, με τάση αύξησης της συσπείρωσης στην εκλογική του βάση, είναι το Κίνημα Αλλαγής, που φτάνει στο 6,9% όταν γίνεται αναγωγή στα έγκυρα ψηφοδέλτια.

Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,3% και η Χρυσή Αυγή με 4,5%. Σύμφωνα πάντα με την Opinion Poll, τα συγκεκριμένα πέντε κόμματα είναι και τα μόνα που εξασφαλίζουν την είσοδό τους στην Ευρωβουλή. Οι αναποφάσιστοι εκτιμώνται στο 14% με ένα ποσοστό 8,3% να σκέφτεται την αποχή.

Στις εθνικές εκλογές, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφει ποσοστό 30,5%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται περίπου 14 ολόκληρες μονάδες πίσω, στο 16,3%! Ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ με 5,3%, η Χρυσή Αυγή με 5% και το ΚΚΕ με 4,7%. Οι αναποφάσιστοι είναι στο 12,8% και η αποχή στο 6,5%.

Στην αναγωγή επί των εγκύρων ψήφων η ΝΔ είναι μία ανάσα από την αυτοδυναμία – ελπίζοντας ότι θα πάρει έστω και ελάχιστους από τους αναποφάσιστους – καθώς έχει ποσοστό 33,8% και διαφορά 15,7 μονάδων από το κυβερνών κόμμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ φτάνει μόλις στο 18,1%, με τρίτο το ΚΙΝΑΛ στο 5,9%, τέταρτη η Χρυσή Αυγή με 5,6% και πέμπτο το ΚΚΕ με 5,2%. Πρόκειται για τα κόμματα που καταφέρνουν να εισέλθουν στη Βουλή, καθώς κανένα άλλο δεν ξεπερνά το κατώφλι του 3%.

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 69%, ενώ μόλις 12% πιστεύει ότι θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αν υπάρχει ένα θετικό σημείο για τον κ. Τσίπρα είναι ότι τον προτιμά το 21,9% για Πρωθυπουργό, ποσοστό μεγαλύτερο από τη δημοσκοπική επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ. Ενα 38,5% πάντως προτιμά τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη θέση του Πρωθυπουργού.

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα

Ποσοστό 71,4% πιστεύει ότι η χώρα πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση, 76,2% θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει με σωστό τρόπο τα προβλήματα, ενώ 68,6% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από την αντιπολίτευση, που ασκεί η ΝΔ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...