649
H Σάρα Βάγκενκνεχτ έκανε την Τρίτη τα επίσημα… αποκαλυπτήρια της νέας παράταξης με το όνομα «Ξεσηκωθείτε» (Aufstehen) | REUTERS/Axel Schmidt

Νέα αριστερή κίνηση στη Γερμανία: «Ξεσηκωθείτε» κατά των μεταναστών

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2018, 16:12
H Σάρα Βάγκενκνεχτ έκανε την Τρίτη τα επίσημα… αποκαλυπτήρια της νέας παράταξης με το όνομα «Ξεσηκωθείτε» (Aufstehen)
|REUTERS/Axel Schmidt

Νέα αριστερή κίνηση στη Γερμανία: «Ξεσηκωθείτε» κατά των μεταναστών

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2018, 16:12

Ονομάζεται «Ξεσηκωθείτε» (Aufstehen) και είναι δημιούργημα ενός «υψηλού» ζεύγους της γερμανικής πολιτικής: του 75χρονου Οσκαρ Λαφοντέν -πρώην υπουργού της κυβέρνησης του Γκέρχαρντ Σρέντερ- και της συζύγου του, της 49χρονης Σάρα Βάγκενκνεχτ, η οποία κι έκανε, την Τρίτη, τα επίσημα… αποκαλυπτήρια της νέας παράταξης.

Η Βάγκενκνεχτ -τέως στέλεχος του αριστερού κόμματος Die Linke- δήλωσε ότι το νέο κίνημα απευθύνεται σε όσους «είναι δυσαρεστημένοι από την τρέχουσα πολιτική, επιθυμούν την ανανέωση του κοινωνικού κράτους και μια ειρηνική εξωτερική πολιτική» καλώντας, ούτε λίγο ούτε πολύ «να επικρατήσει μια στοιχειώδης λογική στο μεταναστευτικό ζήτημα».

Τα γερμανικά ΜΜΕ βέβαια βλέπουν το όλο θέμα πολύ πιο… πονηρά, κάνοντας λόγο για μια, ελαφρώς τυχοδιωκτική, πολιτική απόπειρα ενός νέου αριστερού κινήματος να αντλήσει ψηφοφόρους και από την ολοένα και μεγαλύτερη μήτρα της ακροδεξιάς.

Κι αυτό δεν είναι κάτι που το κρύβουν οι επικεφαλής του κόμματος καθώς, όπως λένε, ο στόχος είναι να συσπειρώσουν ξανά όλους εκείνους τους απογοητευμένους ψηφοφόρους της διασπασμένης Aριστεράς οι οποίοι, στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2017, ψήφισαν το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Μάιος 2016: σε συνέδριο του κόμματός της η Σάχρα Βάγκενκνεχτ δέχθηκε κατάφατσα μία τούρτα – οι κατά καιρούς θέσεις της, όπως στο φλέγον Μεταναστευτικό, ενοχλούν, και ορισμένοι… ξεφεύγουν (EPA/HENDRIK SCHMIDT)

«Με το κίνημα αυτό θέλουμε να περιορίσουμε την άνοδο του AfD», εξήγησε ο Λαφοντέν, τον οποίο πολλά ΜΜΕ παρουσιάζουν ως τον ιθύνοντα νου τού «Ξεσηκωθείτε».

«Δείτε τι συμβαίνει στην Ανατολική Γερμανία: το AfD έχει γίνει το κόμμα των εργαζόμενων και των ανέργων. Αυτό θα πρέπει να μας κάνει να σκεφτούμε στην Αριστερά για τις αποτυχίες μας», τονίζει από την πλευρά της η Βάγκενκνεχτ.

«Όλοι στη Γερμανία συμφωνούν ότι το Aufstehen δεν αποτελεί τίποτα άλλο παρά ένα ακόμη σύμπτωμα της υπαρξιακής κρίσης που βιώνει εδώ και χρόνια η γερμανική Αριστερά. Μια Αριστερά που αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου διάβρωση της εκλογικής της βάσης, ανταγωνιζόμενη την άκρα δεξιά που εμφανίζεται ισχυρότερη από ποτέ. Γι’ αυτό και η Αριστερά είναι εκείνη που καλείται να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα που θεωρούνταν για πολύ καιρό δευτερεύοντα, αλλά πλέον θεωρούνται πρωτεύοντα, όπως αυτό της μετανάστευσης», σημειώνει η γαλλική Monde.

Τουλάχιστον σε αυτό το φλέγον ζήτημα η Βάγκενκνεχτ δεν μπορεί να κατηγορηθεί για επαμφοτερίζουσα στάση, καθώς η θέση της παραμένει σταθερή εδώ και μια πενταετία.  Εχει επανειλημμένα επικρίνει την “αφέλεια” και την “καλή συνείδηση” της Αριστεράς πάνω στο ζήτημα αυτό, ενώ εξαρχής είχε διαφωνήσει με την πολιτική των “ανοικτών συνόρων” που υπερασπίστηκε η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της πρώτης μαζικής εισροής προσφύγων το 2015. Ωστόσο, η Βάγκενκνεχτ δεν δίστασε να γίνει ακόμη πιο ξεκάθαρη μετά τις βιασμούς γυναικών που διαπράχθηκαν στην Κολωνία, τη νύχτα της 31ης Δεκεμβρίου 2015, από άντρες κυρίως από τη Βόρεια Αφρική. «Όσοι κακοποιούν το δικαίωμα στη φιλοξενία, χάνουν το δικαίωμα στη φιλοξενία», είπε η 49χρονη πολιτικός μετά από εκείνο το συμβάν», επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα.

H Σάρα Βάγκενκνεχτ (δεξιά), επικεφαλής της «Ξεσηκωθείτε» | REUTERS/Axel Schmidt

Και το 2016 μετά την τρομοκρατική επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, η Βάγκενκνεχτ δεν δίστασε να καταγγείλει για ακόμη μια φορά «το ανεξέλεγκτο άνοιγμα των συνόρων».

Όπως σημειώνει η Deutsche Welle, «πρότυπο της νέας παράταξης είναι ο αριστερός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Μπέρνι Σάντερς και η συμμαχία νέων σοσιαλιστών «Momentum» στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ απώτερος στόχος του κινήματος είναι ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης των Σοσιαλδημοκρατών, της Αριστεράς και των Πρασίνων».

«Ωστόσο, ακόμη και στο ίδιο της το κόμμα, το Die Linke, το εγχείρημα της Βάγκενκνεχτ αντιμετωπιζόταν εξαρχής από πάρα πολλούς αρνητικά. Ορισμένοι από αυτούς σκέφτονται όμως τώρα να συμμετέχουν στην κίνηση, όπως ο συμπρόεδρος της ΚΟ του αριστερού κόμματος στη γερμανική βουλή Ντίτμαρ Μπαρτς. Ο ίδιος εκφράζει μέσω του Spiegel την ελπίδα ότι «ενδεχομένως να δοθεί κατά αυτό τον τρόπο μια ευκαιρία να δυναμώσει η πολιτική Αριστερά στο σύνολο της και να αναδειχτεί μια άλλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία»», σημειώνει το γερμανικό μέσο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...