281
Το λογότυπο του Instagram |

Νέα απόπειρα ρωσικής παρέμβασης στις αμερικανικές εκλογές αποκάλυψε το Facebook

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2019, 14:02
Το λογότυπο του Instagram
|

Νέα απόπειρα ρωσικής παρέμβασης στις αμερικανικές εκλογές αποκάλυψε το Facebook

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2019, 14:02

Νέα απόπειρα παρέμβασης στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές από τη Ρωσία, αλλά και το Ιράν, ανακάλυψε το Facebook.

Οι χάκερ χρησιμοποίησαν το Instagram και το Facebook, με τουλάχιστον 75.000 δημοσιεύσεις σε 50 λογαριασμούς που είχαν εκατοντάδες χιλιάδες ακόλουθους.

Οι δημοσιεύσεις φαίνονταν πως προέρχονταν από αμερικανούς χρήστες σε πολιτείες όπως η Βιρτζίνια και η Φλόριντα.

Η εταιρεία έκλεισε αυτούς τους λογαριασμούς, καθώς και άλλων τριών δικτύων, που λειτουργούσαν από το Ιράν, τα οποία αναρτούσαν περιεχόμενο σχετικό με το Ισραήλ, την Παλαιστίνη και τη Λατινική Αμερική.

Το ρωσικό δίκτυο «παρουσίαζε κάποιες σχέσεις» με το Internet Research Agency (IRA) της Ρωσίας, ένα «εργοστάσιο τρολ», που σύμφωνα με την Ουάσινγκτον χρησιμοποιήθηκε από τη Μόσχα για να αναμιχθεί στις εκλογές του 2016.

«Βλέπουμε αυτήν την επιχείρηση να στοχεύει κυρίως την αμερικανική δημόσια συζήτηση και να ασχολείται με πολιτικά ζητήματα που μερικές φορές είναι διχαστικά», είπε ο Ναθάνιελ Γκλέιτσερ, ο επικεφαλής της πολιτικής κυβερνοασφάλειας του Facebook. Πρόσθεσε όμως ότι «δεν μπορεί να πει ποιος ακριβώς ήταν ο στόχος» του δικτύου.

Αμερικανοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας προειδοποιούν εδώ και πολύ καιρό ότι η Ρωσία, το Ιράν και άλλες χώρες μπορεί να επιχειρήσουν να αναμιχθούν στις προεδρικές εκλογές του 2020 και δηλώνουν ότι είναι σε συναγερμό για οποιαδήποτε ένδειξη εκστρατείας ξένης επιρροής στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Οι λογαριασμοί φαίνονταν να ανήκουν σε υποστηρικτές διαφόρων ιδεολογιών, κάποιων Δημοκρατικών υποψηφίων, του Ντόναλντ Τραμπ, μαύρων ακτιβιστών κατά της αστυνομικής βίας ή εναντίον των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων και ανέβαζαν διχαστικά μηνύματα ώστε να προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις από διάφορες μεριές και να αποκτήσουν όσο γίνεται περισσότερους ακόλουθους.

Στο μεταξύ, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ότι ενόψει των προεδρικών εκλογών, το FB αυστηροποίησε τους ελέγχους στους λογαριασμούς και τις σελίδες των χρηστών μετά το «κάζο» που έπαθε το 2016 με τη ρωσική παρέμβαση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...