1038
Μια οικογένεια προσφύγων και τριγύρω τους σκηνές. Αυτή την εικόνα παρουσιάζει πλέον το λιμάνι του Πειραιά | InTime News

Προσφυγικό/ Ακραίες καταστάσεις σε Πειραιά, Ειδομένη και Χίο

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2016, 12:23
Μια οικογένεια προσφύγων και τριγύρω τους σκηνές. Αυτή την εικόνα παρουσιάζει πλέον το λιμάνι του Πειραιά
|InTime News

Προσφυγικό/ Ακραίες καταστάσεις σε Πειραιά, Ειδομένη και Χίο

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2016, 12:23

Η αισιοδοξία, όπως και τα θαύματα, διαρκούν λίγες μέρες. Μέχρι και την Τρίτη υπήρξε αισιοδοξία των ελληνικών Αρχών ότι οι προσφυγικές ροές ακολουθούν καθοδική πορεία, μια τάση που αποδόθηκε και στο κλείσιμο των συνόρων. Το τελευταίο 24ωρο όμως καταγράφηκαν εκατοντάδες αφίξεις και αριθμοί που θυμίζουν τα προ της συμφωνίας.

Οι τελευταίες αφίξεις ανεβάζουν σε πάνω από 2.000 τον αριθμό των όσων κρατούνται υπό περιορισμό στο hot spot της Μόριας στη Λέσβο και περιμένοντας την ενεργοποίηση των όσων προβλέπει η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας, ώστε να υποβάλλουν αίτηση ασύλου ή να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία. Συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου και μέχρι τα χαράματα της Τετάρτης αποβιβάσθηκαν 729 άτομα. Στη Λέσβο χθες 569 άτομα, στη Χίο 83 και στη Σάμο 77. Εναπομείναντες με το παλιό καθεστώς καταγραφής, οι οποίοι σταδιακά αναχωρούν για την υπόλοιπη Ελλάδα ή απελαύνονται εφόσον είναι βορειοαφρικανοί ή Πακιστανοί είναι 648 στη Μυτιλήνη, 29 στη Χίο και 212 στη Σάμο. Υπό περιορισμό στα hot spots των τριών νησιών μιας και μπήκαν στην Ελλάδα μετά την 20 Μαρτίου, παραμένουν: στο hot spot της Μόριας στη Λέσβο 2.260, στη Χίο 1449 και στη Σάμο 218.

Δραματική κατάσταση στον Πειραιά

Δύσκολη έως δραματική παραμένει και η κατάσταση στον Πειραιά. Αυτή τη στιγμή στο λιμάνι βρίσκονται 5.800. Οι σκηνές που έχουν στηθεί στους περισσότερους σταθμούς του λιμανιού ανέρχονται σε 1.100. Το πρωί της Τετάρτης κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη» με 15 πρόσφυγες από τη Λέσβο, ενώ το «Blue Star 2» που ήρθε από τα Δωδεκάνησα δεν μετέφερε κανέναν πρόσφυγα. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας αποφασίστηκε από σήμερα, Τετάρτη, να υπάρξει διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προς τους πρόσφυγες, όπου θα κοινοποιείται για ποιον λόγο θα πρέπει να μετακινηθούν από το λιμάνι, αλλά και τις διαδικασίες που θα πρέπει οι ίδιοι να ακολουθήσουν καθώς τα σύνορα πλέον είναι κλειστά. Στην όλη διαδικασία αναμένεται να υπάρξει η συνδρομή και μεταφραστών.

img_63121459178459 (1)

Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται η μετακίνηση ορισμένων προσφύγων σε νέο χώρο που έχει διαμορφωθεί στον Ελαιώνα αλλά και σε τουριστικό κέντρο με οικίσκους στην Κυλλήνη, που έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας περίπου 1.300 ατόμων. Πρόσφυγες αναμένεται να μεταφερθούν επίσης σε κέντρο φιλοξενίας που πρόκειται να δημιουργηθεί στον Σκαραμαγκά και θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει περισσότερα άτομα.

Στην πύλη Ε1 του Πειραιά βρέθηκε η διάσημη ηθοποιός και ακτιβίστρια Βανέσα Ρεντγκρέιβ, προκειμένου να βρεθεί κοντά στους πρόσφυγες και μετανάστες.

Με φυλλάδια προσπαθεί η κυβέρνηση να διώξει τους πρόσφυγες

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο υπουργείο Ναυτιλίας αποφασίστηκε από σήμερα να υπάρξει διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προς τους μετανάστες και πρόσφυγες, όπου θα κοινοποιείται για ποιον λόγο θα πρέπει να μετακινηθούν από το λιμάνι, αλλά και τις διαδικασίες που θα πρέπει οι ίδιοι να ακολουθήσουν καθώς τα σύνορα πλέον είναι κλειστά. Στην όλη διαδικασία αναμένεται να υπάρξει η συνδρομή και μεταφραστών.
Τεταμένο το κλίμα στην Ειδομένη

Ανεξέλεγκτη είναι πλέον η κατάσταση με τους πρόσφυγες σε όλη την Ελλάδα, με τα πνεύματα να οξύνονται και να επικρατεί χάος και ένταση με την πρώτη ευκαιρία. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες τόσο στην Ειδομένη όσο και στη Χίο προκλήθηκαν επεισόδια.

Πετροπόλεμος στην Ειδομένη

Το μεσημέρι της Τρίτης προκλήθηκε ένταση στην Ειδομένη όταν στην προσπάθεια της αστυνομίας να εκκενώσει τις σιδηροδρομικές γραμμές που είχαν καταλάβει για πολλοστή φορά  οι πρόσφυγες, οι τελευταίοι απάντησαν με πετροπόλεμο. Ακολούθησε μικροσυμπλοκή, κατά τη διάρκεια της οποίας η αστυνομία έβαλε στο αυτοκίνητο για να προσαγάγει μία γυναίκα, αλλά οι συγκεντρωμένοι πρόσφυγες όρμησαν και την έβγαλαν έξω. Από τα επεισόδια με τους μετανάστες, μάλιστα, τραυματίστηκαν και δύο αστυνομικοί.

Αλλά η κατάσταση είναι τεταμένη και στη Χίο. Το βράδυ της Τρίτης επεισόδια εκδηλώθηκαν στο  hotspot της ΒΙ.ΑΛ. στο Χαλκειός, όταν η σύγκρουση μεταξύ ομάδων Ιρακινών και Αφγανών έφθασε στα άκρα. Οπως αναφέρει το astraparis.gr με τραύματα στο κεφάλι και στην πλάτη μεταφέρθηκε αργά το βράδυ με ασθενοφόρο ένας Ιρακινός από το hot spot της ΒΙΑΛ στο νοσοκομείο Χίου.

Ο Ιρακινός τραυματίσθηκε σε συμπλοκές περιορισμένης έκτασης, που έγιναν στο κέντρο μεταξύ Ιρακινών και Αφγανών. Οι μικροσυμπλοκές και οι εντάσεις μεταξύ τους, όπως έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές, είναι σύνηθες φαινόμενο και οφείλεται σε διαφορές που έχουν να κάνουν με δικά τους εθνικιστικά ή θρησκευτικά ζητήματα.

Στον χώρο της ΒΙΑΛ μπήκαν αστυνομικοί, οι οποίοι αποσόβησαν την επέκταση των συμπλοκών, ενώ ο τραυματίας που εμφανίσθηκε ζητώντας την βοήθεια των υπευθύνων του κέντρου δεν έγινε γνωστό με τι μέσον κτυπήθηκε, πιθανολογείται με μαχαίρι.

Σύμφωνα με τον politichios.gr η απογευματινή διαμάχη μεταξύ των δύο ομάδων οδήγησε σε νέα σύγκρουση λίγο μετά τις 21:00 το βράδυ της Δευτέρας με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματισμοί με μαχαιρώματα.

Στο Κέντρο Κράτησης που πλέον φιλοξενούνται πάνω από 1.500 άτομα, επικρατεί ήδη αναστάτωση με τους περίπου 12 αστυνομικούς, λιμενικούς και στελέχη της Frontex που έχουν επιφορτιστεί με τη βραδινή φύλαξη του Κέντρου να διατυπώνουν τους φόβους τους για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί μέσα σε αυτό.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός ότι έχει δοθεί εντολή στα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας να αποφεύγουν τη χρήση στολής εντός του Κέντρου, ώστε να μην αποτελούν στόχο των συγκεκριμένων ομάδων.

Wall Street Journal: Η ταρίφα του ταξιδιού των μεταναστών στην Ευρώπη 

Δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal με τίτλο «Inside the Migrant-Smuggling Trade: Escapes start at €1000», αναφέρεται στην «ταρίφα» του ταξιδιού των μεταναστών προς την Ευρώπη και ιδιαιτέρως προς τον επιθυμητό πολλών προορισμό, τη Γερμανία.

Το ρεπορτάζ επικεντρώνεται στην πλατεία Βικτωρίας, με μαρτυρίες συνάντησης τον Φεβρουάριο των αρχηγών των 15 κεντρικών κινημάτων λαθρεμπόρων σε αφγανικό εστιατόριο προκειμένου να εορτάσουν το γεγονός του κλεισίματος των συνόρων των Σκοπίων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η πλατεία Βικτωρίας και η περιοχή γύρω από το κεντρικό λιμάνι της χώρας έχουν μετατραπεί σε περιοχές όπου βρίθει το εμπόριο περί παράνομης διακίνησης των μεταναστών, με τους τοπικούς μικροπωλητές να μιλούν για «ανθρώπινο παζάρι» στην πλατεία Βικτωρίας.

Η ταρίφα που αναφέρεται στη διαπραγμάτευση που λαμβάνει χώρα στο συγκεκριμένο εστιατόριο, με όσους «ενδιαφέρονται» να φτάσουν στη Γερμανία με αεροπλάνο με πλαστό διαβατήριο κυμαίνεται στα 4.700 ευρώ.

Ενας 22χρονος Αφγανός μετανάστης, περιγράφοντας τη δική του εμπειρία στην εφημερίδα, αναφέρει ότι πηγαίνοντας να αγοράσει μια σκηνή από μαγαζί στην πλατεία Βικτωρίας, του προσφέρθηκε η δυνατότητα επαφής με την σπείρα των λαθρέμπορων.

Οι «τιμές» που του πρόσφεραν είναι για μετάβαση προς τη Γερμανία (με αυτοκίνητο ή με τα πόδια) θα του κοστίσει 1.800 ευρώ. Στην Ιταλία, με φορτηγό ή με ferry, 1.200 ευρώ, τη στιγμή που το κατά κεφαλήν εισόδημα στο Αφγανιστάν υπολογίζεται κάτω των 600 ευρώ.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...