696
| Υοutube

ΝΔ: Συνήγορος της Χρυσής Αυγής ο Παπαγγελόπουλος, να αποπεμφθεί άμεσα [βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2018, 14:12

ΝΔ: Συνήγορος της Χρυσής Αυγής ο Παπαγγελόπουλος, να αποπεμφθεί άμεσα [βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2018, 14:12

Την παραίτηση ή την άμεση αποπομπή του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ζήτησε μετ’ επιτάσεως ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, ενώ για θεσμικό ατόπημα μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Δένδιας.

Αφορμή αποτέλεσαν τα όσα είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος την Τρίτη στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής όπου μεταξύ άλλων κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι επιδόθηκαν σε  «πογκρόμ συλλήψεων για επικοινωνιακούς λόγους».

«Ο κ. Παπαγγελόπουλος, αναφερόμενος στον τρόπο που αντιμετώπισε η προηγούμενη κυβέρνηση την Χρυσή Αυγή, μίλησε χθες για “πογκρόμ διώξεων που έγινε για επικοινωνιακούς λόγους”», παρατήρησε ο κ. Χατζηδάκης.

«Με άλλα λόγια», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ,  «υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι οι διώξεις των χρυσαυγιτών δεν έγιναν για λόγους ουσίας, αλλά για λόγους εντυπώσεων» και κατηγόρησε τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης ότι ουσιαστικά λειτουργεί ως συνήγορος υπεράσπισης της Χρυσής Αυγής στην εν εξελίξει δίκη.

«Για την πρωτοφανή αυτή δήλωση, δεν μπορεί να παραμένει άφωνος ο κ. Τσίπρας. Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης πρέπει είτε να παραιτηθεί, είτε να αποπεμφθεί. Σήμερα», κατέληξε στη δήλωσή του ο Κωστής Χατζηδάκης.

Τρία χρόνια αβελτηρίας

Τρία χρόνια μετά την έναρξή της, η πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής καρκινοβατεί συνεπεία του τρόπου λειτουργίας της Δικαιοσύνης αλλά και σωρείας λαθών και παραλείψεων της Πολιτείας

Η δίκη, με τους συνολικά 69 κατηγορουμένους, μεταξύ των οποίων το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χ.Α. το 2012, δεν φαίνεται να ολοκληρώνεται ούτε μέσα στην επόμενη διετία και ενώ συμπληρώνονται σχεδόν πέντε χρόνια από τότε που ασκήθηκαν οι διώξεις για εγκληματική οργάνωση φέρνοντας στο εδώλιο του κατηγορουμένου και πίσω από τα σίδερα της φυλακής τον γ.γ. της ΧΑ Νίκο Μιχαλολιάκο, προβεβλημένα στελέχη και βουλευτές του κόμματος και τον δράστη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά (όλοι τους αποφυλακίστηκαν λόγω παρέλευσης του ανώτατου επιτρεπτού, σύμφωνα με το νόμο, ορίου προσωρινής κράτησης).

Η αφορμή για τις διώξεις περί εγκληματικής οργάνωσης δόθηκε με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα τον Σεπτέμβριο του 2013. Οι επιμέρους δικογραφίες ενώθηκαν και στοιχειοθετήθηκε η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης.

Υπό την επίβλεψη της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη και του αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου Χαράλαμπου Βουρλιώτη η διαδικασία επιταχύνθηκε, ακολούθησαν πολύμηνες ανακρίσεις και σχηματίστηκε μία τεράστια δικογραφία για όλες τις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής.

Αυτό ήταν και το πρώτο -και ίσως το μεγαλύτερο- λάθος που οδήγησε στο τέλμα τη δίκη.

Το δεύτερο λάθος έγινε όταν η εισαγγελική αρχή έχρισε ως «αναγνωστέα», δηλαδή ως ύλη που πρέπει να αξιολογηθεί από το δικαστήριο, τα πάντα (αρχεία που κατασχέθηκαν, σκληρούς δίσκους, βίντεο, φωτογραφικό και ηχητικό υλικό από δράσεις της Χρυσής Αυγής).

Νίκος Δένδιας: Μέγα θεσμικό ατόπημα

Εντονη ήταν η αντίδραση και του Νίκου Δένδια (ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη ήταν εκείνος που συγκέντρωσε το αποδεικτικό υλικό κατά της Χρυσής Αυγής και το παρέδωσε για τα περαιτέρω στον Αρειο Πάγο) για όσα ανέφερε στην κοινοβουλευτική επιτροπή ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

«Τo να εμφανίζεται ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ως αυτόκλητος υπερασπιστής των επιχειρημάτων της Χρυσής Αυγής, (κάνοντας λόγο για δήθεν “πογκρόμ διώξεων που έγινε για επικοινωνιακούς λόγους”!), ενόσω μάλιστα η δίκη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τη διάπραξη δεκάδων άλλων αδικημάτων βρίσκεται σε εξέλιξη, αποτελεί μέγα θεσμικό ατόπημα», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, τονίζοντας πως «η ευθύνη βαραίνει ακέραια την κυβέρνηση στο σύνολό της».

Παπαγγελόπουλος: Είστε ανόητοι

Αμεση ήταν η απάντηση του κ. Παπαγγελόπουλου ο οποίος σε δήλωση του χαρακτηρίζει «ανόητη και παρανοϊκή» τη συγκεκριμένη στοχοποίησή του από τη ΝΔ. Όπως εξάλλου διευκρινίζει, ουδέποτε αναφέρθηκε σε διώξεις πολιτικών και η επίμαχη αναφορά του αφορούσε συλλήψεις επιχειρηματιών από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης έχει ως εξής:

«Άλλη μια ανόητη, απελπισμένη, παρανοϊκή και αποτυχημένη προσπάθεια στοχοποίησής μου. Εγώ στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής αναφέρθηκα σε πογκρόμ συλλήψεων επιχειρηματιών που έγιναν από την προηγούμενη κυβέρνηση για επικοινωνιακούς λόγους. Ουδεμία αναφορά έκανα για διώξεις πολιτικών. Είναι προφανής λοιπόν η παραποίηση των λόγων μου. Αλλά όποιος έχει τη μύγα, μυγιάζεται. Η ‘άγνωστη’ φωνή που έδινε εντολές σε εισαγγελέα, θα στοιχειώνει για πολύ καιρό ακόμη κάποιους στη Νέα Δημοκρατία».

Ανταπάντηση Χατζηδάκη

«Ο κ. Παπαγγελόπουλος προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα», επανήλθε ο Κωστής Χατζηδάκης και κάλεσε τον αναπληρωτή υπουργό να απαντήσει συγκεκριμένα:

  1. Ποιο ήταν το πογκρόμ συλλήψεων που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση;
  2. Ποιοι είναι οι επιχειρηματίες που εννοεί;
  3. Ποιοι είναι οι άλλοι, αν όχι οι χρυσαυγίτες;

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας καταλήγει στην ανταπάντησή του επαναλαμβάνοντας πως «ο κ. Τσίπρας οφείλει να αποπέμψει σήμερα κι όλας τον κ. Παπαγγελόπουλο».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...