530
Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος και ο Τομεάρχης Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης | ΙΝΤΙΜΕ NEWS

ΝΔ: Η κυβέρνηση συνεχίζει να μην δίνει δυνατότητα ψήφου στους Ελληνες της Βρετανίας

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2019, 17:32
Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος και ο Τομεάρχης Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης
|ΙΝΤΙΜΕ NEWS

ΝΔ: Η κυβέρνηση συνεχίζει να μην δίνει δυνατότητα ψήφου στους Ελληνες της Βρετανίας

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2019, 17:32

Επανέρχεται στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων της Βρετανίας η Νέα Δημοκρατία επισημαίνοντας ότι παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις ο χρόνος των εκλογών πλησιάζει χωρίς να έχει βρεθεί ακόμα λύση.

Σχετική ερώτηση στους Υπουργούς Εξωτερικών και Εσωτερικών σχετικά με τη συμμετοχή στις επικείμενες Ευρωεκλογές των Ελλήνων που διαβιούν στο Ηνωμένο Βασίλειο κατέθεσε σήμερα ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος και ο Τομεάρχης Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση κατά την τελευταία συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), στις 22 Φεβρουαρίου 2019, η Νέα Δημοκρατία έθεσε το ζήτημα της διασφάλισης της συμμετοχής στις Ευρωεκλογές των Ελλήνων πολιτών που διαβιούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η Πρεσβεία είχε ανακοινώσει ότι λόγω Brexit δεν θα υπήρχε αυτή η δυνατότητα.

«Κατόπιν αυτής της παρέμβασης, ακολούθησαν σχετικές διαβεβαιώσεις και την 1η Μαρτίου η Ελληνική Πρεσβεία στο Λονδίνο ενημέρωσε με ανακοίνωση της, ότι επίκειται σχετική ρύθμιση.

Ωστόσο, ο χρόνος των εκλογών πλησιάζει χωρίς να έχει βρεθεί ακόμα λύση και με βάση το ισχύον πλαίσιο, η προθεσμία για να καταθέσουν αίτηση οι Έλληνες του εξωτερικού στις κατά τόπου προξενικές αρχές ώστε να ψηφίσουν στις επερχόμενες Ευρωεκλογές παραμένει η 29η Μαρτίου».

Ο κ. Κουμουτσάκος σε δήλωσή του ανέφερε ότι η κυβέρνηση σκόπευε να στερήσει από τους Έλληνες πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις επικείμενες Ευρωεκλογές, επικαλούμενη την ανυπόστατη δικαιολογία του Brexit.

«Έθεσα το μεγάλο αυτό ζήτημα δημοκρατίας στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, αλλά μέχρι στιγμής εκτός από διαβεβαιώσεις δεν έχει δημοσιοποιηθεί κάποια ενέργεια για την λύση του προβλήματος. Αντίθετα ο χρόνος κυλά περιορίζοντας τη δυνατότητα συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία. Ζητούμε από την κυβέρνηση να κινηθεί σε δύο κατευθύνσεις: Να λύσει το θεσμικό ζήτημα άμεσα, να δώσει σχετική παράταση υποβολής αιτήσεων στις προξενικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου, να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μη στερηθούν το ύψιστο εκλογικό τους δικαίωμα οι πολίτες που διαβιούν στη Βρετανία.

Οι Έλληνες του εξωτερικού δεν είναι πολίτες δευτέρας κατηγορίας. Η ολιγωρία της κυβέρνησης είναι ανεπίτρεπτη», τόνισε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής (ΕΣΕΠ), στις 22 Φεβρουαρίου 2019, η Νέα Δημοκρατία έθεσε το ζήτημα της διασφάλισης της συμμετοχής στις Ευρωεκλογές των Ελλήνων πολιτών που διαβιούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η Πρεσβεία είχε ανακοινώσει ότι λόγω Brexit δεν θα υπήρχε αυτή η δυνατότητα.

Κατόπιν αυτής της παρέμβασης, ακολούθησαν σχετικές διαβεβαιώσεις και την 1η Μαρτίου η Ελληνική Πρεσβεία στο Λονδίνο ενημέρωσε με ανακοίνωση της, ότι επίκειται σχετική ρύθμιση.

Ωστόσο, ο χρόνος των εκλογών πλησιάζει χωρίς να έχει βρεθεί ακόμα λύση και με βάση το ισχύον πλαίσιο, η προθεσμία για να καταθέσουν αίτηση οι Έλληνες του εξωτερικού στις κατά τόπου προξενικές αρχές ώστε να ψηφίσουν στις επερχόμενες Ευρωεκλογές παραμένει η 29η Μαρτίου.

Κατόπιν αυτών ερωτάσθε:

1) Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί προκειμένου να διασφαλισθεί η συμμετοχή των Ελλήνων που διαβιούν στο Ηνωμένο Βασίλειο στις Ευρωεκλογές;

2) Με δεδομένο ότι στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. η σχετική διαδικασία έχει ξεκινήσει στις 23 Ιανουαρίου και η διορία λήγει στις 29 Μαρτίου, πώς θα διασφαλίσετε επαρκή χρόνο για τους Έλληνες πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου προκειμένου να ενημερωθούν εγκαίρως και να μπορέσουν να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα;

3) Με ποιον τρόπο θα αντιμετωπίσετε την διαπιστωμένη υποστελέχωση του Προξενείου Λονδίνου προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες;»