389
Ο βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι πολίτες του πρέπει να ετοιμαστούν για το σενάριο της εξόδου χωρίς συμφωνία | REUTERS/Toby Melville/Pool

Ναυάγιο στο Brexit – Δήλωση Τζόνσον ότι πάμε για έξοδο χωρίς συμφωνία

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2020, 14:56
Ο βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι πολίτες του πρέπει να ετοιμαστούν για το σενάριο της εξόδου χωρίς συμφωνία
|REUTERS/Toby Melville/Pool

Ναυάγιο στο Brexit – Δήλωση Τζόνσον ότι πάμε για έξοδο χωρίς συμφωνία

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2020, 14:56

Τον χρόνο μερικούς μήνες πίσω, όταν σχεδόν κάθε συνάντηση που αφορούσε την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση κατέληγε σε κάποιου είδους αδιέξοδο ή ναυάγιο γύρισαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον την Παρασκευή.

Η πανδημία επαναπροσδιόρισε τις προτεραιότητες, αλλά και ο χρόνος για να κλείσει οριστικά αυτή η μεγάλη εκκρεμότητα μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών κυλούσε χωρίς απτά αποτελέσματα. Ενώ όμως η συμφωνία για την έξοδο σχεδόν ολοκληρώθηκε στο «παρα πέντε», τώρα ο Μπόρις Τζόνσον δεν αφήνει πολλά περιθώρια.

Ο βρετανός πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι η χώρα πρέπει να προετοιμαστεί για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, καθώς η Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως είπε, αρνήθηκε να διαπραγματευτεί σοβαρά. Αν δεν αλλάξουν πορεία, πρόσθεσε, δεν θα υπάρξει συμφωνία.

«Εφτασα στο συμπέρασμα ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μία 1η Ιανουαρίου με ρυθμίσεις που παραπέμπουν περισσότερο στις εμπορικές σχέσεις με την Αυστραλία, οι οποίες βασίζονται στους κανόνες του παγκόσμιου ελεύθερου εμπορίου», είπε ο Μπόρις Τζόνσον. Εμφανίστηκε όμως βέβαιος ότι και χωρίς συμφωνία η Βρετανία θα προοδεύσει, λέγοντας ακόμη ότι πρέπει οι συμπολίτες να αγκαλιάσουν το μέλλον με αισιοδοξία.

Η Βρετανία αποχώρησε από την ΕΕ στις αρχές του έτους, αλλά υπάρχει μια μεταβατική περίοδος ως τις 31 Δεκεμβρίου κατά την οποία ισχύουν σε μεγάλο βαθμό οι κανόνες που εφαρμόζονταν νωρίτερα για το εμπόριο, αλλά και θεμελιώδεις διατάξεις όπως η ελευθερία των μετακινήσεων.

«Αν δεν υπάρξει αποφασιστική αλλαγή προσέγγισης, πάμε για λύση τύπου Αυστραλίας. Και πρέπει να το κάνουμε με μεγάλη πεποίθηση», πρόσθεσε σε δηλώσεις του στο Λονδίνο. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι η Βρετανία δεν αποχωρεί εντελώς από τις διαπραγματεύσεις.

Κατά τον Μπόρις Τζόνσον, «γίνεται σαφές ότι η ΕΕ δεν θέλει να κάνει συμφωνία τύπου Καναδά, όπως αρχικά είχαμε ζητήσει. Φαίνεται περίεργο που έπειτα από 45 χρόνια συμμετοχής μας στην, μπορούν να προσφέρουν στον Καναδά όρους που δεν προσφέρουν σε εμάς».

Τι απαντούν οι Βρυξέλλες

Σε μια πρώτη αντίδραση, ευρωπαίος αξιωματούχος και ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσαν στο Reuters ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση ετοιμάζεται ακόμη για την συνέχιση των συνομιλιών με το Ηνωμένο Βασίλειο την επόμενη εβδομάδα.

«Δεν είπε ότι αποχωρεί από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αρα το όλο πράγμα είναι ρητορική. Δεν είπε ότι δεν θα συνεχίσουν τις συνομιλίες. Αρα θα τις συνεχίσουν», επισήμανε  ο διπλωμάτης.

Από την πλευρά του ο ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι η διαπραγματευτική ομάδα της ΕΕ προετοιμάζεται «για μία έντονη εβδομάδα στο Λονδίνο» και πρόσθεσε: «Οσο για την αναβίωση του θέματος «συμφωνία τύπου Αυστραλίας ή συμφωνία τύπου Καναδά», είπε ότι «απλώς δεν υπάρχει σοβαρότητα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...