300
Ο Τζέρεμι Κόρμπιν έξω από το σπίτι του στο Λονδίνο, την Τετάρτη | REUTERS

Ναυάγιο στις συνομιλίες Μέι – Κόρμπιν για το Brexit

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2019, 16:29
Ο Τζέρεμι Κόρμπιν έξω από το σπίτι του στο Λονδίνο, την Τετάρτη
|REUTERS

Ναυάγιο στις συνομιλίες Μέι – Κόρμπιν για το Brexit

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2019, 16:29

Ξανά στο σημείο μηδέν βρίσκεται το θέμα του Brexit, στη βρετανική πλευρά, καθώς κατέρρευσαν την Παρασκευή οι συνομιλίες μεταξύ των Συντηρητικών της Μέι και του αντιπολιτευόμενου Εργατικού κόμματος χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία.

Οι συνομιλίες είχαν ξεκινήσει πριν έξι εβδομάδες μετά και την τρίτη άκαρπη ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο για την επικύρωση της συμφωνίας της κυβέρνησης με την ΕΕ για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ενωση. Είχαν στόχο να βρεθεί κοινή λύση για τον τρόπο αποχώρησης.

Το τέλος των συνομιλιών, ανακοίνωσε ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν με επιστολή του στη Μέι, ενημερώνοντάς την ότι οι συνομιλίες «προχώρησαν όσο μακριά μπορούσαν» λόγω της «αυξανόμενης αδυναμίας και αστάθειας» της κυβέρνησης.

Ο Κόρμπιν δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Μέι έχει γίνει ασταθής και η εξουσία της έχει διαβρωθεί, υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη στην «ικανότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει την όποια συμφωνία συμβιβασμού». Δήλωσε ότι το κόμμα θα αντιταχθεί στη συμφωνία της Μέι που έχει ήδη απορριφθεί τρεις φορές, όταν αυτή κατατεθεί και πάλι στο κοινοβούλιο.

Από την πλευρά της, η Μέι απέδωσε την ευθύνη για την αποτυχία των συνομιλιών στην ενδοκομματική παράταξη του Εργατικού κόμματος, που επιζητά και στηρίζει τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit.

Σε ομιλία της στο Μπρίστολ, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές, η Μέι συμφώνησε με τον Κόρμπιν, στο ότι επρόκειτο για εποικοδομητικές συνομιλίες που είχαν σημειώσει πρόοδο και εξήγησε ότι υπήρχαν σημεία όπου υπήρξε κοινό έδαφος των δύο πλευρών, και άλλα που αποδείχτηκαν δυσκολότερα.

«Συγκεκριμένα», είπε, «δεν μπορέσαμε να ξεπεράσουμε το γεγονός ότι δεν υπάρχει κοινή θέση στο κόμμα των Εργατικών για το κατά πόσο θέλουν την ολοκλήρωση του Brexit ή τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος, που μπορεί να το ανατρέψει».

Συνάντηση με την Τζασίντα Αρντερν είχε η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, την Τετάρτη στη βρετανική πρεσβεία, στο Παρίσι

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...