343
Φωτογραφία του ξύλινου σκάφους που βρέθηκε σε δυσχερή θέση νοτιοδυτικά της Πύλου | Γραφείο Τύπου Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ.

Ναυάγια με μετανάστες στη Λέρο και νότια της Πύλου

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2022, 18:37
Φωτογραφία του ξύλινου σκάφους που βρέθηκε σε δυσχερή θέση νοτιοδυτικά της Πύλου
|Γραφείο Τύπου Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ.

Ναυάγια με μετανάστες στη Λέρο και νότια της Πύλου

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2022, 18:37

Ευρεία επιχείρηση στη θαλάσσια περιοχή 65 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου έλαβε χώρα το απόγευμα της Πέμπτης για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων μεταναστών μετά τον εντοπισμό ξύλινου σκάφους σε δυσχερή θέση στο οποίο επέβαινε άγνωστος αριθμός μεταναστών. Στο σημείο επικρατούσαν άνεμοι 4 με 5 μποφόρ.

Το σκάφος εντοπίστηκε από το φορτηγό πλοίο «NORDIC ANNA», σημαίας Πορτογαλίας, το οποίο περισυνέλλεξε ογδόντα δύο άτομα, ενώ τρία άτομα περισυνελέγησαν από το δεξαμενόπλοιο «KOOL BALTIC», σημαίας Λιβερίας.

Τα δύο πλοία κατέπλευσαν στο αγκυροβόλιο Καλαμάτας, από όπου οι διασωθέντες θα μεταφερθούν με ιδιωτικά μέσα στο λιμάνι, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ. Στις έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν αγνοούμενων συμμετείχαν, επίσης, ένα παραπλέον πλοίο και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (ΜΕΑ).

Το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος παραδίδει είδη πρώτης ανάγκης στους διασωθέντες του Ναυάγιου στην Πύλο / Γραφείο Τύπου Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.

Ανάλογη επιχείρηση στήθηκε νωρίτερα και στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Λέρου, για τον εντοπισμό τυχόν αγνοούμενων μεταναστών που επέβαιναν σε φουσκωτό σκάφος, το οποίο σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες καταστράφηκε κατά την προσέγγιση του σε παραλία του νησιού.

Στη συγκεκριμένη περιοχή εντοπίστηκαν ήδη σώοι από το Λιμενικό Σώμα 49 μετανάστες, ενώ κατά δήλωσή τους, στο σκάφος που φέρεται να είχε ξεκινήσει από την Τουρκία, επέβαιναν συνολικά 55 άτομα.

Οι διασωθέντες –4 παιδιά, 18 γυναίκες και 27 άνδρες– οδηγήθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Λέρου.

Από την επιχείρηση του Λιμενικού στη Λέρο / Γραφείο Τύπου Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι την Πέμπτη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κατήγγειλε ένα «οργανωμένο σχέδιο» προώθησης παράνομων μεταναστών στα ελληνικά σύνορα από την πλευρά της Τουρκίας, τονίζοντας ότι εντός της ίδιας ημέρας επιχειρήσαν να περάσουν στον Εβρο –χωρίς επιτυχία– 1.500 άνθρωποι.

«Θέλω να είναι ξεκάθαρο ότι οργανωμένο σχέδιο από την πλευρά της Τουρκίας είναι προφανές ότι υπάρχει, σε πλείστες όσες περιπτώσεις τούς φέρνουν οχήματα της τουρκικής στρατοχωροφυλακής. Δεν το λες ούτε αυθόρμητο ούτε ανοργάνωτο αυτό», παρατήρησε ο Τάκης Θεοδωρικάκος σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...