509
Φωτογραφία από στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ | Shutterstock

ΝΑΤΟ: Μόνο επτά κράτη, με πρώτη την Ελλάδα, υπερέβησαν τον στόχο για τις στρατιωτικές δαπάνες

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2023, 18:53
Φωτογραφία από στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ
|Shutterstock

ΝΑΤΟ: Μόνο επτά κράτη, με πρώτη την Ελλάδα, υπερέβησαν τον στόχο για τις στρατιωτικές δαπάνες

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2023, 18:53

Το σοκ που προκλήθηκε στις χώρες του ΝΑΤΟ από τη μεγαλύτερη πολεμική σύγκρουση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο φαίνεται να πίεσε τις κυβερνήσεις, χωρίς αυτό να μεταφράζεται σε αρκετές αμυντικές δαπάνες, οι οποίες σύμφωνα με τις οδηγίες της Συμμαχίας πρέπει να ξεπερνούν το 2% του ΑΕΠ. Η οδηγία αυτή, η οποία δεν συνεπάγεται κάποια νομική δέσμευση, αγνοείται διαχρονικά από την πλειοψηφία των 30 κρατών-μελών της Συμμαχίας, με την Ελλάδα να αποτελεί εξαίρεση πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Εξι από τις επτά χώρες που έφτασαν τον ετήσιο στόχο για το 2022, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, τον είχαν πετύχει και το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. Είναι χαρακτηριστικό ότι η χώρα μας κατέβαλε το μεγαλύτερο ποσοστό επί του ΑΕΠ της για το 2022, αγγίζοντας το 3,54% και ξεπερνώντας οριακά τις ΗΠΑ, οι οποίες δαπάνησαν το 3,46%, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΝΑΤΟ για το 2022. Εκτός από τις ΗΠΑ και τη χώρα μας, τον στόχο υπερέβησαν επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πολωνία, η Εσθονία, η Λετονία, αλλά και η Λιθουανία, της οποίας οι δαπάνες το 2014 δεν ξεπερνούσαν το 1%.

Παρότι η Γερμανία έχει δημιουργήσει ένα ειδικό ταμείο αξίας 100 δισ. ευρώ –πέραν του τακτικού ετήσιου αμυντικού προϋπολογισμού ύψους περίπου 50 δισ. ευρώ–, σύμφωνα με αξιωματούχους ο στόχος μπορεί να μην επιτεύχθηκε το 2022 (φαίνεται να αγγίζει το 1,49%), αλλά η Γερμανία θα επιτύχει τον στόχο «κατά μέσο όρο στα επόμενα πέντε χρόνια». Χώρες όπως η Γαλλία (1,89%), η Ιταλία (1,51%) αλλά και η Τουρκία (1,37%) εξακολουθούν να υποχρηματοδοτούν –για τα στάνταρ του ΝΑΤΟ– την άμυνά τους.

Είκοσι τέσσερα κράτη-μέλη, όμως, συντονίζονται με την οδηγία της συμμαχίας για την καταβολή του 20% των αμυντικών δαπανών σε στρατιωτικό εξοπλισμό. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα κατέβαλε παραπάνω από το διπλάσιο του μίνιμουμ (45,3%) σε εξοπλιστικά προγράμματα, χωρίς να καταλαμβάνει την πρώτη θέση, την οποία κατέχει η Ουγγαρία. Η Βουδαπέστη δαπάνησε σχεδόν το μισό (48%) του 1,44% επί του ΑΕΠ σε εξοπλισμό, με το Λουξεμβούργο, την Πολωνία , και τη Λιθουανία να ολοκληρώνουν την πρώτη πεντάδα.

Τα στοιχεία, πάντως, δείχνουν μια αυξητική τάση στις δαπάνες, ανεξαρτήτως αν οι χώρες έφτασαν τους ενδεδειγμένους από το ΝΑΤΟ στόχους, γεγονός που αποτυπώνει το άγχος που έχει προκαλέσει ο πόλεμος. Η έκθεση δημοσιεύεται την ώρα που τα 30 μέλη του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου έχουν αρχίσει να συζητούν πώς να αναθεωρήσουν τον νέο στόχο, ο οποίος είναι πιθανό να συμφωνηθεί στη σύνοδο κορυφής των ηγετών στο Βίλνιους, τον Ιούλιο.

Οι αυξημένες δαπάνες θα αποβούν κρίσιμες για τη συμμαχία τα επόμενα χρόνια, καθώς σχεδιάζεται μια ευρύτερη αναθεώρηση της άμυνάς της μετά τη ρωσική εισβολή. Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν στη σύνοδο κορυφής στη Μαδρίτη, τον περασμένο Ιούνιο, να δημιουργήσουν ένα νέο μοντέλο δύναμης, που θα έθετε περίπου 300.000 στρατιώτες σε κατάσταση συναγερμού, καθώς και να σχηματίσουν ταξιαρχίες για την υπεράσπιση της ανατολικής πλευράς, κάτι που θα απαιτήσει πρόσθετες επενδύσεις.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της έκθεσης, οι συνολικές στρατιωτικές δαπάνες της συμμαχίας για το 2022 ξεπέρασαν το 1 τρισ. δολάρια, με τις ΗΠΑ να αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% των συνδυασμένων αμυντικών δαπανών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...