345
Τερέζα Μέι, Φεντερίκα Μογκερίνι, Γιένς Στόλτενμπεργκ | EPA (Olivier Douliery/POOL και Olivier Hoslet/POOL) και REUTERS (Johanna Geron/Pool)

ΝΑΤΟ: Μέι ή Μογκερίνι στη θέση του Στόλτενμπεργκ;

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2021, 22:00
Τερέζα Μέι, Φεντερίκα Μογκερίνι, Γιένς Στόλτενμπεργκ
|EPA (Olivier Douliery/POOL και Olivier Hoslet/POOL) και REUTERS (Johanna Geron/Pool)

ΝΑΤΟ: Μέι ή Μογκερίνι στη θέση του Στόλτενμπεργκ;

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2021, 22:00

Το θέμα της διαδοχής τού επί επταετία γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, πρώην πρωθυπουργού της Νορβηγίας, Γιένς Στόλτενμπεργκ θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας που θα γίνει σε λίγες ημέρες, στις 14 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες.

Η συγκυρία έχει μεγάλο ενδιαφέρον, αφού επί προεδρίας Τζο Μπάιντεν ο αμερικανικός παράγων μπαίνει και πάλι δυναμικά στο παιχνίδι των διεθνών συμμαχιών έπειτα από την απολύτως αντισυμμαχική (έως και αντιευρωπαϊκή) παρένθεση της διοίκησης Τραμπ.

Φυσικά, τα μεγάλα θέματα του ατλαντικού μίτινγκ θα είναι άλλα: η συμμαχική ενότητα απέναντι στη στάση της Ρωσίας και της Κίνας, το Αφγανικό, το Ουκρανικό – Λευκορωσικό, ενώ στο περιθώριο θα θιγούν και οι ταλαιπωρημένες σχέσεις Δύσης – Τουρκίας (στη συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν).

Ωστόσο θα τεθεί και το ζήτημα του ποιος (ή ποια) θα πάρει το τιμόνι από τα χέρια του Στόλτεμπεργκ μόλις λήξει η θητεία του, του χρόνου.

Τα πρόσωπα των υποψηφίων δεν έχουν, ίσως, ιδιαίτερη σημασία, εφ’ όσον το προφίλ τους δεν συντίθεται από εμμονές, αντιπάθειες ή και άγνοια των περιφερειακών και πλανητικών ζητημάτων. Η εθνικότητα των υποψηφίων όμως έχει τη σημασία της. Και αυτός είναι ο λόγος που στις Βρυξέλλες ενδέχεται να έχουμε βρετανοϊταλικές αψιμαχίες.

Η Βρετανία, γράφει η (συνδρομητική) Repubblica, έπειτα από την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ενωση, επιθυμεί διακαώς την επιστροφή της στη διεθνή σκηνή μέσα από κάποια θέση ισχύος σε έναν υπερεθνικό οργανισμό. Ο τελευταίος Βρετανός που διετέλεσε γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ήταν ο Τζορτζ Ρόμπερτσον, το 2003, επί πρωθυπουργίας Τόνι Μπλερ.

Η θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ είναι για το Ηνωμένο Βασίλειο ό,τι πρέπει στην παρούσα φάση, έτσι η πρώην πρωθυπουργός των Τόρις, η Τερέζα Μέι, προωθείται για την κατάληψη του συγκεκριμένου πόστου από τον νυν πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Οι Ιταλοί, πάλι, έχουν τις δικές τους προτάσεις – μία γυναικεία και ανδρικές.

Τα δύο ονόματα πρώην πρωθυπουργών που ακούγονται στους διαδρόμους, λέει η Repubblica, είναι των Ματέο Ρέντσι και Ενρίκο Λέτα. Αλλά περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει το όνομα της Φεντερίκα Μογκερίνι, πολιτικού η οποία διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Ρέντσι, επικεφαλής της ιταλικής αντιπροσωπείας στην κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ και ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφαλείας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...