226
Η προβλεπόμενη τροχιά του «2023 BU», σε «απόσταση αναπνοής» από τη Γη | NASA

NASA: «Ξυστά» από τη Γη θα περάσει αστεροειδής την Παρασκευή

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2023, 13:10
Η προβλεπόμενη τροχιά του «2023 BU», σε «απόσταση αναπνοής» από τη Γη
|NASA

NASA: «Ξυστά» από τη Γη θα περάσει αστεροειδής την Παρασκευή

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2023, 13:10

Eνας αστεροειδής μικρού μεγέθους –διαμέτρου 3,5-8,5 μέτρων– θα περάσει σε πολύ μικρή απόσταση από τη Γη, στις 2:27 τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Πρόκειται για μια από τις πιο κοντινές προσεγγίσεις αστεροειδούς που έχουν ποτέ καταγραφεί, σε εκτιμώμενη απόσταση μόλις 3.600 χιλιομέτρων από την επιφάνεια του πλανήτη μας, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA).

Ο αστεροειδής «2023 BU» θα περάσει λίγο πάνω από το νότιο άκρο της Νότιας Αμερικής, πολύ χαμηλότερα από την τροχιά των δορυφόρων.

Πάντως, σύμφωνα με τους επιστήμονες της ΝΑΣΑ, ο αστεροειδής δεν συνιστά απειλή, καθώς ακόμη κι αν έπεφτε στον πλανήτη μας, το μεγαλύτερο κομμάτι του θα διαλυόταν κατά την είσοδό του στη γήινη ατμόσφαιρα.

Ο αστεροειδής είχε ανακαλυφθεί το περασμένο Σάββατο από τον ερασιτέχνη αστρονόμο Γκενάντι Μπορίσοφ στην Κριμαία, ο οποίος είχε ανακαλύψει το 2019 και τον διαστρικό κομήτη 2I/Borisov. Ακολούθησαν παρατηρήσεις του «2023 BU» από δεκάδες άλλα παρατηρητήρια σε όλο τον κόσμο.

Η τελική ανάλυση των δεδομένων της τροχιάς του έγινε από το Κέντρο Μελετών Κοντινών στη Γη Αντικειμένων (CNEOS) του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια. Οι αμερικανοί ερευνητές πρόβλεψαν ότι ο αστεροειδής θα περάσει ασυνήθιστα κοντά από τη Γη. Μάλιστα επειδή θα πλησιάσει τόσο πολύ, η βαρύτητα του πλανήτη μας θα αλλάξει την πορεία του, με αποτέλεσμα να διαγράφει στο μέλλον μια οβάλ τροχιά γύρω από τον Ηλιο κάθε 425 μέρες, αντί για 359 που έκανε μέχρι σήμερα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News