446
Ατάραχος από τη σύγχυση στη Γη, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός συνεχίζει την πορεία του στους ουρανούς | NASA/Roscosmos/Handout via REUTERS

NASA και… Roscosmos διαψεύδουν: Για άλλα έξι χρόνια στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό η Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2022, 12:26
Ατάραχος από τη σύγχυση στη Γη, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός συνεχίζει την πορεία του στους ουρανούς
|NASA/Roscosmos/Handout via REUTERS

NASA και… Roscosmos διαψεύδουν: Για άλλα έξι χρόνια στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό η Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2022, 12:26

Ρώσοι αξιωματούχοι από τον τομέα του Διαστήματος ενημέρωσαν τους ομολόγους τους στις ΗΠΑ ότι η Μόσχα θα ήθελε να συνεχίσει τις πτήσεις των κοσμοναυτών της στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) μέχρι την κατασκευή και λειτουργία του νέου ρωσικού σταθμού, που δεν προβλέπεται πριν το 2028.

Αυτό σημείωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της NASA, μιλώντας στο Reuters, διαψεύδοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Γιούρι Μπορίσοφ, διευθυντή στη ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos, που είχε πει μετά τη συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι η Ρωσία θα αποχωρήσει από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, το 2024, προκαλώντας έκπληξη στη διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ.

Μαζί με τις δηλώσεις ενός υψηλόβαθμου ρώσου αξιωματούχου από τον τομέα του Διαστήματος που δημοσιοποιήθηκαν χθες, οι τελευταίες ενδείξεις δείχνουν ότι η Ρωσία απέχει σήμερα τουλάχιστον έξι χρόνια από τον τερματισμό της συνεργασίας της με τις ΗΠΑ στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, η οποία ξεκίνησε το 1998.

Η Κάθι Λιούντερς, υπεύθυνη του τομέα διαστημικών επιχειρήσεων στη NASA, δήλωσε ότι μετά τις δηλώσεις Μπορίσοφ, ρώσοι αξιωματούχοι ενημέρωσαν τους Αμερικανούς ότι η Roscosmos θα επιθυμούσε να παραμείνει στο υφιστάμενο πλαίσιο συνεργασίας, καθώς η Ρωσία εργάζεται προκειμένου να έχει τον δικό της λειτουργικό τροχιακό σταθμό, ο οποίος θα έχει την ονομασία ROSS.

«Δεν έχουμε κάποια ένδειξη σε οποιοδήποτε επίπεδο εργασίας ότι κάτι έχει αλλάξει», δήλωσε η Λιούντερς, προσθέτοντας ότι οι σχέσεις της NASA με την Roscosmos παραμένουν «στα συνηθισμένα επίπεδα συνεργασίας».

Η Κάθι Λιούντερς δέχθηκε τηλεφώνημα από τους ρώσους συναδέλφους της που την διαβεβαίωσαν ότι θα συνεργάζονται για αρκετά χρόνια ακόμα – REUTERS/Steve Nesius/File Photo

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, ένα διαστημικό εργαστήριο που έχει το εμβαδόν ενός γηπέδου ποδοσφαίρου, βρίσκεται σε τροχιά περίπου 400 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη. Για περισσότερες από δύο δεκαετίες στον Σταθμό φιλοξενούνται τόσο αμερικανοί αστροναύτες, όσο και ρώσοι κοσμοναύτες στο πλαίσιο διαστημικής συνεργασίας. Στο αναφερόμενο πλαίσιο διαστημικής συνεργασίας συμμετέχουν επίσης  ο Καναδάς, η Ιαπωνία, αλλά και 11 ευρωπαϊκές χώρες.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε εντάσεις μεταξύ της Roscosmos και της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA).

Η NASA, η Roscosmos και η ESA, όπως και άλλες χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του ISS, προγραμματίζουν να συζητήσουν την προοπτική παράτασης της συμμετοχής κάθε μέλους στο πλαίσιο συνεργασίας του διαστημικού εργαστηρίου μέχρι το 2030, στη διάρκεια μιας περιοδικής συνάντησης του συμβουλίου που εποπτεύει τη διαχείριση του σταθμού.

Η συνάντηση αυτή, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, σύμφωνα με την Λιούντερς.

Η Roscosmos ανάρτησε χθες στη σελίδα της στο διαδίκτυο μία συνέντευξη με τον Βλαντίμιρ Σολοβιόφ, τον διευθυντή πτήσεων της ρωσικής ομάδας στον ISS. Ο ίδιος δήλωσε ότι η Ρωσία θα πρέπει να παραμείνει στον σταθμό μέχρι τη λειτουργία του ROSS.

Σύμφωνα με τον Σολοβιόφ, ο ROSS θα έχει πλήρως κατασκευαστεί και θα τεθεί σε τροχιά «κάποια στιγμή το 2028».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...