420
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ποταμιού, «αυτή η Βουλή πρέπει να αποφασίσει, με πλειοψηφία 180 βουλευτών, ποιες θα είναι οι αναθεωρητέες διατάξεις, έτσι ώστε η επόμενη, με 151 βουλευτές, να οριστικοποιήσει τις αλλαγές» | ΙΝΤΙΜΕnews

Σταύρος Θεοδωράκης: 11 λόγοι για μία γενναία αναθεώρηση του Συντάγματος

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2018, 17:16
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ποταμιού, «αυτή η Βουλή πρέπει να αποφασίσει, με πλειοψηφία 180 βουλευτών, ποιες θα είναι οι αναθεωρητέες διατάξεις, έτσι ώστε η επόμενη, με 151 βουλευτές, να οριστικοποιήσει τις αλλαγές»
|ΙΝΤΙΜΕnews

Σταύρος Θεοδωράκης: 11 λόγοι για μία γενναία αναθεώρηση του Συντάγματος

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2018, 17:16

Στη συζήτηση της Συνταγματικής Αναθεώρησης παρεμβαίνει, μέσω ανάρτησης στην ιστοσελίδα του, ο Σταύρος Θεοδωράκης, απαριθμώντας 11 λόγους για τους οποίους πρέπει να προχωρήσει η αλλαγή του Συντάγματος.

Ειδικότερα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει:

«Οι πολίτες θέλουν:

1. Οι υπουργοί να ελέγχονται για τις πράξεις τους και να μην παραγράφονται τα αδικήματά τους.

2. Οι βουλευτές να δίνουν λόγο στα ποινικά και αστικά δικαστήρια και να μην καλύπτονται πίσω από την ασυλία.

3. Οι δικαστές να μην είναι εντολοδόχοι της κυβέρνησης και η ηγεσία της Δικαιοσύνης να μην καθορίζεται από τον εκάστοτε υπουργό.

4. Οι εκλογές να μην γίνονται όποτε βολεύει την κυβέρνηση. Να τηρείται η τετραετία.

5. Η αντιπολίτευση να μην μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

6. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ενισχυθεί με αρμοδιότητες που θα ισορροπούν το πολιτικό σύστημα.

7. Ο εκλογικός νόμος να μην αλλάζει κάθε τρεις και λίγο. Να σπάσουν οι μεγάλες περιφέρειες για να μην εξαρτώνται οι βουλευτές από τους καναλάρχες. Το πρώτο κόμμα να μην παίρνει μπόνους 50 έδρες, σαν να το έχει ψηφίσει ένα επιπλέον 15%.

8. Οι ιεράρχες να μην παρεμβαίνουν στην πολιτική. Να μην καθορίζουν το περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων και να μην στέκονται εμπόδιο στην διεύρυνση των δικαιωμάτων.

9. Οι νέοι να μπορούν να σπουδάζουν και σε μη κρατικά πανεπιστήμια και να μην αναγκάζονται να ξενιτευτούν για να κάνουν τις σπουδές που θέλουν.

10. Τα κόμματα να μην καταδυναστεύουν το δημόσιο και οι παρατάξεις τους τα Πανεπιστήμια. Φτάνει πια με το κομματικό κράτος.

11. Τα κόμματα να μην μπορούν να δανείζονται χωρίς όρια, ούτε να ξοδεύουν μαύρα και ανεξέλεγκτα. Να μην έχουμε πτωχευμένα κόμματα και πλούσιους κομματάρχες».

Σημειώνοντας τέλος ότι στη Γερμανία το Σύνταγμα του 1949 έχει τροποποιηθεί περισσότερες από 100 φορές και στη Γαλλία το Σύνταγμα του 1958 περισσότερες από 30, τονίζει:

«Αυτή η Βουλή πρέπει να αποφασίσει, με πλειοψηφία 180 βουλευτών, ποιες θα είναι οι αναθεωρητέες διατάξεις, έτσι ώστε η επόμενη Βουλή με 151 βουλευτές να οριστικοποιήσει τις αλλαγές. Το Σύνταγμα και η αναθεώρησή του δεν είναι υπόθεση της κυβέρνησης, είναι όλου του Κοινοβουλίου. Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να απαντήσουν, λοιπόν, στην συγκεκριμένη πρόταση του Κινήματος Αλλαγής. Να μην χάσουμε και αυτή την κοινοβουλευτική περίοδο. Να μην πάει πάλι η μπάλα στην εξέδρα. Προφανώς σε μια συζήτηση δεν θα συμφωνήσουμε όλοι σε όλα. Δεν ξέρω, ας πούμε, πόσοι τολμηροί θα βρεθούν να υπερασπιστούν τον χωρισμό κράτους – Εκκλησίας. Και δεν ξέρω αν όλοι όντως θέλουμε την αποκομματικοποίηση του Δημοσίου. Όμως αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει. Όχι μόνο στα τηλεοπτικά παράθυρα. Όχι πια στα μπαλκόνια. Αλλά στη Βουλή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News