380
Εγκαταστάσεις της Aramco στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας | EPA/ALI HAIDER

«Ναι» στην αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από ΟΠΕΚ και Ρωσία… αρκεί να το θέλει η Ομικρον

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2021, 16:14
Εγκαταστάσεις της Aramco στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας
|EPA/ALI HAIDER

«Ναι» στην αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από ΟΠΕΚ και Ρωσία… αρκεί να το θέλει η Ομικρον

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2021, 16:14

Τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ και η Ρωσία συμφώνησαν να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου τον Ιανουάριο, υπό τον όρο να μην οδηγήσει σε νέους ταξιδιωτικούς  και εμπορικούς περιορισμούς η παραλλαγή Ομικρον.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν να διατηρήσουν το σχέδιο της μηνιαίας αύξησης της παραγωγής τον Ιανουάριο, κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα, παρά τις ανησυχίες που δημιουργεί η  απελευθέρωση αργού πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ και η Ομικρον.

Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 10 δολάρια το βαρέλι σε μια εβδομάδα, όταν ανακοινώθηκε η νέα παραλλαγή δημιουργώντας ανησυχία στους επενδυτές.

Ειδικοί εκτιμούν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα υπερβούν τα 125 δολάρια το βαρέλι το επόμενο έτος και τα 150 δολάρια το 2023, λόγω των ελλείψεων στην παραγωγή του ΟΠΕΚ+ , καθώς τα μέλη του θα έχουν προβλήματα στην παραγωγή.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Ντέιβιντ Τουρκ  δήλωσε ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν θα μπορούσε να προσαρμόσει το χρονοδιάγραμμα της προγραμματισμένης απελευθέρωσης στρατηγικών αποθεμάτων αργού πετρελαίου, εάν οι παγκόσμιες τιμές ενέργειας μειωθούν σημαντικά.

Ο αμερικανός πρόεδρος είχε αποφασίσει να ρίξει στην αγορά στρατηγικά αποθέματα για να μειώσει τις τιμές. Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η απόφαση του ΟΠΕΚ+ θα μειώσει την ένταση στις σχέσεις της Σαουδικής Αραβίας και άλλων κρατών-μελών με τις ΗΠΑ.

Οπως γράφει ο Guardian, η απόφαση του καρτέλ σημαίνει ότι τα μέλη του θεωρούν πως οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν θα διαρκέσουν πολύ, λόγω της αποτελεσματικότητας των εμβολίων απέναντι στην Ομικρον και διότι οι ασθενείς με την νέα παραλλαγή, έως τώρα φαίνεται πως παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα.

Εάν όμως, η κατάσταση χειροτερέψει, η πετρελαϊκή συμμαχία θα μπορεί να μειώσει άμεσα την παραγωγή για να συγκρατήσει την πτώση των τιμών στην αγορά.

Την περασμένη Πέμπτη, όταν οι αγορές ταράχθηκαν από τα νέα της Ομικρον, οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν περισσότερο από 10 δολάρια το βαρέλι.

«Εκεί που υπήρχε ενθουσιασμός για την αύξηση της ζήτησης του πετρελαίου παγκοσμίως, η Ομικρον έριξε πάλι τις αγορές και αναστάτωσε τους επενδυτές», είπε η Λουίζ Ντίκσον, αναλυτής της αγοράς πετρελαίου στην εταιρεία Rystad Energy.

Η πτώση των τιμών πετρελαίου ανακούφισε τις αγορές και τις οικονομίες των κρατών, καθώς υπήρχε φόβος για παρατεταμένη περίοδο αυξημένου πληθωρισμού. Αναμένεται να μειώσει και το βάρος στο πορτοφόλι των οδηγών σε ΗΠΑ και Ευρώπη που είδαν τις τιμές της βενζίνης στα ύψη, παράλληλα με φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος και αερίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...