843
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσέρχεται στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος | Dimitris Kapantais/ SOOC

Πολιτική άφεση αμαρτιών Τσίπρα σε Πολάκη

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2023, 17:24
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσέρχεται στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος
|Dimitris Kapantais/ SOOC

Πολιτική άφεση αμαρτιών Τσίπρα σε Πολάκη

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2023, 17:24

Αφού έλαβε υπόψη του τη «γενναία», όπως τη χαρακτήρισε, επιστολή αυτοκριτικής του Παύλου Πολάκη, ο Αλέξης Τσίπρας ουσιαστικά άνοιξε και πάλι την πόρτα του κόμματος στον βουλευτή Χανιών, ξεχνώντας, μάλλον, τις απειλές του και τις προγραφές δημοσιογράφων, δικαστών κ.α..

Η επιστολή του «αψύ Σφακιανού» προς την Κουμουνδούρου «μας αναγκάζει να επανεκτιμήσουμε τις αρχικές μας προθέσεις», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της εισήγησής του κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας το Σάββατο, στην οποία έδωσε το «παρών» και ο ίδιος ο πρώην αν. υπουργός Υγείας (είναι μέλος της ΠΓ).

Το μεγαλύτερο μέρος της τοποθέτησης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφορούσε ζητήματα της επικαιρότητας, μεταξύ των οποίων η τραγωδία των Τεμπών, με την ημερήσια διάταξη να μη περιλαμβάνει εσωκομματικά θέματα.

Τα τελευταία ήρθαν ωστόσο στο προσκήνιο λόγω της «στροφής» Πολάκη ο οποίος αναφερθείς στην περιβόητη ανάρτηση του τον Φεβρουάριο με τα… μη αρεστά πρόσωπα στον ίδιο πρόσωπα, υπό τον τίτλο «Το βαθύ κράτος» και την επισήμανση να «καθαρίσουμε από αυτούς» για να είναι «αλλιώς τη την άλλη φορά», έκανε λόγο για «παρεξήγηση».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ο οποίος προ ημερών εμφανιζόταν αποφασισμένος να μη συμπεριλάβει τον βουλευτή στα ψηφοδέλτια του κόμματος αλλά και να εξετάζει τη διαγραφή του, η στάση που έλαβε ο βουλευτής με την επιστολή του αυτή αποτελεί «πράξη πολιτικής ευθύνης».

Σε σχόλιό τους για τις δηλώσεις αυτές του κ. Τσίπρα, παρατηρητές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο η επιστροφή του κ. Πολάκη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ να είναι θέμα ημερών.

Από την άλλη, ο πρόεδρος του κόμματος υπογράμμισε ότι η νίκη στις εκλογές δεν μπορεί να έχει ως στόχο την απεύθυνση στο ακροατήριο που ήδη βρίσκεται κοντά στην Κουμουνδούρου.

«Για να κερδίσουμε τις εκλογές πρέπει να κερδίσουμε και αυτούς που στέκονται κριτικά απέναντί μας. Και ο κόσμος αυτός δεν πείθεται ούτε με κραυγές ούτε με τοξικότητα, αλλά με επιχειρήματα και νηφάλιο πολιτικό λόγο», σχολίασε με νόημα.

Εκλεισε την εισήγησή του επί του συγκεκριμένου θέματος αφήνοντας να εννοηθεί ότι το η επανένωση ανάμεσα στα δύο μέρη, επαφίεται στον Παύλο Πολάκη, καθώς μίλησε για δεσμεύσεις οι οποίες θα κρίνουν τις όποιες αποφάσεις.

«Μπορούμε όσοι δίνουμε τη μάχη στη πρώτη γραμμή από εδώ και στο εξής να εκπέμπουμε έναν ενιαίο, συγκροτημένο, νηφάλιο και εμπεριστατωμένο πολιτικό λόγο; Το πιστεύουμε; Αν το πιστεύουμε, θα το μπορέσουμε. Αυτό πρέπει σήμερα να συνεννοηθούμε όλοι και να δεσμευτούμε. Και αυτή η δέσμευση είναι που θα κρίνει και τις διαδικαστικές αποφάσεις μας», ήταν τα ακριβή λόγια του.

Υπενθυμίζεται ότι η επίμαχη ανάρτηση του κρητικού βουλευτή είχε προκαλέσει σωρεία έντονων αντιδράσεων σε πολιτικό επίπεδο, με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να ζητούν από τον ΣΥΡΙΖΑ την απομάκρυνση του, αλλά και την παρέμβαση εισαγγελέα.

Μεταξύ άλλων, καταδικαστικές ανακοινώσεις για τις φωτογραφίες στο Facebook είχαν εκδώσει η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων και η ΕΣΗΕΑ (περισσότερα εδώ).

Σε συνέχεια των παραπάνω –αλλά και ακόμη μιας ανάρτησης του Παύλου Πολάκη, με εσωκομματικό ενδιαφέρον: αμφότερες εκλήφθησαν (και) ως αμφισβήτηση του Αλέξη Τσίπρα– το Εκτελεστικό Γραφείο και η Επιτροπή Πολιτικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ εισηγήθηκαν στην Πολιτική Γραμματεία τη μη συμμετοχή του γνωστού για το έντονο ύφος του πρώην υπουργού στα ψηφοδέλτια του κόμματος, το οποίο είχε πια βρεθεί σε περίοδο εσωστρέφειας.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διεμήνυε προς όλες τις πλευρές ότι οι αποφάσεις για την παραπομπή Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας όπως και για την καθαίρεσή του από τον Τομέα Διαφάνειας ήταν δικές του, ενώ ο προσκείμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση Τύπος μιλούσε για οριστική ρήξη «με απόφαση Τσίπρα», με τα ρεπορτάζ να αναφέρουν ότι τα περιθώρια διαπραγματεύσεων είχαν εξαντληθεί.

Το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη «πάγωσε» τις διαδικασίες στο κόμμα, με την υπόθεση να επανέρχεται στην επικαιρότητα την Παρασκευή, οπότε και δημοσιοποιήθηκε η επιστολή του Παύλου Πολάκη.

Αναλυτικά η εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα κατά τη συνεδρίαση της Πολιτική Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για τον Π. Πολάκη:

Σήμερα η ημερήσια διάταξη δεν είχε τα θέματα της εσωτερικής μας λειτουργίας. Η επιστολή του σφου Πολάκη όμως μας καλεί να τα συζητήσουμε. Μας αναγκάζει θα έλεγα να επανεκτιμήσουμε και τις αρχικές μας προθέσεις, γιατί είναι πράγματι μια επιστολή γενναίας αυτοκριτικής.

Και παρά το γεγονός ότι η αυτοκριτική είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κομματικής λειτουργίας της Αριστεράς, δεν τη βλέπουμε συχνά.

Και αυτό όντως αποτελεί πράξη πολιτικής ευθύνης.

Ωστόσο αυτό για το οποίο οφείλουμε να συνεννοηθούμε δεν είναι τόσο το διαδικαστικό αλλά το ουσιαστικό.

Για να κερδίσουμε τις εκλογές δεν αρκεί να έχουμε στόχο να πείσουμε μόνο τα εκλογικά μας ακροατήρια. Και να αβγατίζουμε τους υποστηριχτές μας από την ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων.

Για να κερδίσουμε τις εκλογές πρέπει να κερδίσουμε και αυτούς που στέκονται κριτικά απέναντί μας.

Και ο κόσμος αυτός δεν πείθεται ούτε με κραυγές ούτε με τοξικότητα, αλλά με επιχειρήματα και νηφάλιο πολιτικό λόγο.

Αυτό λοιπόν έχει αξία να συνεννοηθούμε. Μπορούμε όσοι δίνουμε τη μάχη στη πρώτη γραμμή από εδώ και στο εξής να εκπέμπουμε έναν ενιαίο, συγκροτημένο, νηφάλιο και εμπεριστατωμένο πολιτικό λόγο; Το πιστεύουμε ;

Αν το πιστεύουμε, θα το μπορέσουμε. Αυτό πρέπει σήμερα να συνεννοηθούμε όλοι και να δεσμευτούμε. Και αυτή η δέσμευση είναι που θα κρίνει και τις διαδικαστικές αποφάσεις μας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...