Αμπντελφατάχ αλ-Σίσι και Βλαντίμιρ Πούτιν: οι χώρες τους βελτίωσαν τις σχέσεις τους, όχι όμως στο επίπεδο που επιθυμεί το Κάιρο | EPA (MICHEL EULER / POOL MAXPPP OUT και ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK /KREMLIN POOL)
Επικαιρότητα

«Ναι μεν, αλλά» η σχέση Αλ-Σίσι και Πούτιν

Κίνηση καλής θελήσεως από τους Ρώσους στον τουριστικό τομέα με την επανάληψη των πτήσεων προς το θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ, όμως οι Αιγύπτιοι θέλουν στήριξη και στο θέμα του αιθιοπικού φράγματος στον Νείλο, έργο το οποίο δημιουργεί  μεγάλα προβλήματα στην αιγυπτιακή γεωργία
Protagon Team

Μπορεί η Αίγυπτος και η Ρωσία να βρέθηκαν αφανείς «συμπολεμιστές στα χαρακώματα» του λιβυκού εμφυλίου στο πλευρό του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ωστόσο οι τρομοκράτες ισλαμιστές κατάφεραν να διαβρώσουν τις διμερείς σχέσεις τους οι οποίες μόλις τώρα αρχίζουν να αποκαθίστανται σε πλαίσιο εμπιστοσύνης.

Το 2015, όταν ο πρόεδρος Αλ-Σίσι προσπαθούσε να σταθεροποιήσει την Αίγυπτο ύστερα από την εξουσιαστική παρένθεση των Αδελφών Μουσουλμάνων και του αρχιτζιχαντιστή Μοχάμεν Μόρσι, οι παρανοϊκοί του Ισλαμικού Κράτους πανηγύρισαν τον θάνατο 224 Ρώσων σε αεροπορικό δυστύχημα στο Σινά. Εκτοτε, οι ρωσικές πτήσεις στο αιγυπτιακό θέρετρο της Ερυθράς Σαρμ ελ-Σέιχ σταμάτησαν για λόγους ασφαλείας. Η ζημία στα τουριστικά έσοδα της Αιγύπτου ήταν σημαντική.

Πλέον οι Ρώσοι θα επαναλάβουν τις πτήσεις προς το Σαρμ ελ Σέιχ από τις 9 Αυγούστου, σπάζοντας το άτυπο τουριστικό εμπάργκο και δείχνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ότι έχουν αμέριστη εμπιστοσύνη στη διακυβέρνηση Αλ-Σίσι. Πρόκειται για κίνηση καλής θελήσεως η οποία συνιστά απτή στήριξη στην κυβέρνηση του Καΐρου που πίεσε όσο μπορούσε για αυτήν τη θετική εξέλιξη. Προτού λάβουν την απόφασή τους, οι Ρώσοι έστειλαν ομάδα ειδικών στην Αίγυπτο και επιθεώρησαν τις αεροπορικές εγκαταστάσεις, από πλευράς ασφαλείας βέβαια.

Ωστόσο, στις διμερείς σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και Ρωσίας ο δρόμος δεν είναι ανθόσπαρτος. Το Κάιρο ενοχλήθηκε από την ίση απόσταση που κράτησε η Μόσχα στη διένεξη Αιγύπτου – Αιθιοπίας για το φράγμα της δεύτερης στον Νείλο, αφού πρόκειται για φαραωνικό έργο που στην κυριολεξία θα αποστραγγίξει τα αιγυπτιακά χωράφια στερώντας τους τα ζείδωρα ποτάμια νερά. Από τη χώρα που κάποτε, επί Γκαμάλ Αμπντελ Νάσερ, δώρισε στην Αίγυπτο το φράγμα του Ασουάν, το Κάιρο περίμενε κάποια συμπαράσταση. Οχι μόνο δεν τη βρήκε, αλλά η Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε και αμυντική συμφωνία με την Αιθιοπία.

Η απάντηση της Αιγύπτου στην αιθιοπική πρόκληση είναι διπλωματική και επιχειρηματική: με διάφορα έργα, κυρίως ενεργειακά, και με προσεκτικές κινήσεις στη σκακιέρα βελτιώνει τις διμερείς σχέσεις της με σημαντικές χώρες της Μαύρης Ηπείρου, όπως το Κονγκό, ακολουθώντας στρατηγική ευρύτερης συμμαχίας με τα αφρικανικά κράτη ώστε να απομονωθεί η Αιθιοπία.