587
O Ναδάλ στη Μελβούρνη. Εμβολιασμένος. Πήρε σαφή θέση κατά του Σέρβου | REUTERS/Loren Elliott

Ναδάλ: Σχεδόν τον λυπάμαι τον Τζόκοβιτς – αλλά αν ήθελε, θα μπορούσε να παίξει

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2022, 11:38
O Ναδάλ στη Μελβούρνη. Εμβολιασμένος. Πήρε σαφή θέση κατά του Σέρβου
|REUTERS/Loren Elliott

Ναδάλ: Σχεδόν τον λυπάμαι τον Τζόκοβιτς – αλλά αν ήθελε, θα μπορούσε να παίξει

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2022, 11:38

Η υπόθεση του Νόβακ Τζόκοβιτς, που βρίσκεται έγκλειστος στο… «immigration» της Μελβούρνης, καθώς επιχείρησε να εισέλθει στην Αυστραλία για να συμμετάσχει στο Αυστραλιανό Οπεν, το πρώτο μεγάλο τουρνουά του τένις για το 2022, χωρίς να είναι εμβολιασμένος, δεν προκάλεσε μόνο διπλωματικό επεισόδιο –ο σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, προανήγγειλε ότι «η Σερβία θα δώσει μάχη για τον Νόβακ Τζόκοβιτς, για τη δικαιοσύνη και την αλήθεια», αξιώνοντας, αν μη τι άλλο, να μεταφερθεί ο πρωταθλητής από το «κυριολεκτικά φρικτό» ξενοδοχείο όπου κρατείται, στο πανάκριβο σπίτι που είχε νοικιάσει, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον δήλωσε «ο νόμος είναι νόμος», ο βρετανός ομόλογός του, Μπόρις Τζόνσον, τον συνεχάρη για την αυστηρή πολιτική του. Προκάλεσε και αναστάτωση στον χώρο του ίδιου του τένις –δεν είναι απλό πράγμα να βλέπεις έναν πάμπλουτο συναθλητή σου να κρατείται σε ένα ξενοδοχείο με άλλους μετανάστες-πρόσφυγες που ψάχνουν άσυλο.

Αλλά η αντίδραση των άλλων μεγάλων της αντισφαίρισης ήταν πολύ επιφυλακτική για τα όποια «δίκαια» του Τζόκοβιτς, αν υπάρχουν τέτοια καθώς ο συγκεκριμένος είναι ένας δηλωμένος αρνητής του εμβολίου κατά της Covid-19, ο οποίος αποφάσισε να επιβάλει με το «έτσι θέλω» την παρουσία του σε μια χώρα, που επί δύο χρόνια ταλαιπωρείται από πολύμηνα lockdown καθώς έχει υιοθετηθεί η πολιτική των μηδενικών κροσυμάτων.

Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του Ράφα Ναδάλ, του μεγάλου Ισπανού του παγκόσμιου τένις. «Αν ήθελε ο Νόβακ, θα μπορούσε να παίξει εδώ στην Αυστραλία χωρίς πρόβλημα. Ηταν ελεύθερος να πάρει τις αποφάσεις του και τις πήρε, αλλά μετά υπάρχουν και συνέπειες. Ασφαλώς δεν μου αρέσουν όσα γίνονται. Και κατά κάποιο τρόπο λυπάμαι γι’ αυτόν. Από την άλλη, όμως, ήξερε τους όρους του παιχνιδιού εδώ και μήνες και πήρε την απόφασή του», δήλωσε ο Ναδάλ μετά τη νίκη του επί του Ρικάρντας Μπεράνκις σε τουρνουά προετοιμασίας στη Μελβούρνη. Και πρόσθεσε: «Σε τελευταία ανάλυση είναι φυσιολογικό οι άνθρωποι εδώ στην Αυστραλία να αισθάνονται αναστατωμένοι με την υπόθεση, διότι έχουν περάσει πολλά, με πολύ σκληρά lockdown και δεν ήταν λίγοι αυτοί που δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Εγώ πιστεύω όσους ξέρουν από ιατρική. Κι αυτοί λένε ότι πρέπει να εμβολιαστούμε. Εγώ νόσησα με Covid-19. Εχω εμβολιαστεί δύο φορές. Και το μόνο ξεκάθαρο πράγμα είναι ότι αν έχεις κάνει το εμβόλιο, μπορείς να παίξεις και στο Αυστραλιανό Οπεν και παντού. Ο κόσμος έχει υποφέρει πολύ ώστε να έχει την πολυτέλεια να μην ακολουθεί τους κανόνες».

Από την πλευρά του, ο Ρώσος Ντανίλ Μεντβέντεφ, No2 της παγκόσμιας κατάταξης, αναφέρθηκε στην ανάγκη εφαρμογής των κανόνων: «Υπάρχουν κανόνες. Υπάρχουν και εξαιρέσεις από αυτούς. Αν ο Νόβακ είχε δικαίωμα να πάρει εξαίρεση από τον κανόνα, τότε θα έπρεπε να είναι εδώ. Αν δεν είχε αυτό το δικαίωμα, δεν θα έπρεπε να βρίσκεται εδώ. Ακούγεται εύκολο, αλλά φαίνεται ότι στην πραγματική ζωή τέτοια πράγματα είναι περίπλοκα», δήλωσε μετά τη νίκη του επί του Ιταλού Ματέο Μπερετίνι για το ATP Cup. Ο τελευταίος, Νο7 στην παγκόσμια κατάταξη, είπε κάτι πιο «διπλωματικό»: «Καταλαβαίνω τι περνάει ο Νόβακ, κανείς δεν θα ήθελε να είναι στη θέση του. Από την άλλη καταλαβαίνω τι αισθάνονται και οι Αυστραλοί».

Αλλες αντιδράσεις δεν καταγράφηκαν. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς, ο οποίος για κάποια περίοδο είχε «εγγραφεί» στους αντιεμβολιαστές, επέλεξε κατά τα φαινόμενα τη σιωπή. Πάντως όπως υποδηλώνει η παρουσία του στην Αυστραλία και η συμμετοχή του προ ημερών στο ATP Cup με την ελληνική ομάδα, έχει εμβολιαστεί.

Ενας αθλητής τάχθηκε ανοικτά υπέρ του Τζόκοβιτς, είναι ο σέρβος μπασκτμπολίστας του Παναθηναϊκού, Νεμάνια Νέντοβιτς, που είπε τα γνωστά περί ελευθερίας του σώματος κλπ: «Ολοι πρέπει να είναι ελεύθεροι να κάνουν με το σώμα τους ό,τι νομίζουν. Αν χάσουμε αυτό το δικαίωμα, χάνουμε τα πάντα», έγραψε στο Twitter.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...