351
Προσφυγόπουλα σε ελληνικό σχολείο (φωτογραφία αρχείου) | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Να μην απελαθούν τρεις μαθητές από το Ιράκ ζητούν ΟΛΜΕ και Δήμος Βύρωνα

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2022, 17:12
Προσφυγόπουλα σε ελληνικό σχολείο (φωτογραφία αρχείου)
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Να μην απελαθούν τρεις μαθητές από το Ιράκ ζητούν ΟΛΜΕ και Δήμος Βύρωνα

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2022, 17:12

Την ανάκληση της απέλασης τριών μαθητών από το Ιράκ, κουρδικής καταγωγής, ζητά με ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ, ενώνοντας τη φωνή της με τον δήμαρχο του Βύρωνα.

Οι Αλί Χεμίν, Αλί Ντοαά και Αλί Ραχμά είναι τρία αδέλφια από το Ιράκ, μαθητές του 4ου Γυμνασίου Βύρωνα, τα οποία έχουν φοιτήσει επί πέντε χρόνια σε ελληνικά σχολεία, από τη Δ’ Δημοτικού έως τη Β’ Γυμνασίου, επισημαίνει η ΟΛΜΕ σε ανακοίνωσή της.

Τα τρία παιδιά καλούνται να εγκαταλείψουν τη χώρα μέχρι την 1η Ιουλίου, μαζί με τη μητέρα τους και τα άλλα δύο αδέλφια τους, από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης.

Οπως αναφέρει σε ομόφωνη ανακοίνωσή του ο σύλλογος διδασκόντων του 4ου Γυμνασίου Βύρωνα, «έχουν επιδείξει εξαιρετική επιμονή και προσπάθεια να μάθουν την ελληνική γλώσσα και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του σχολείου, ενώ αυτό που θέλουν είναι να σπουδάσουν και να ζήσουν στην πατρίδα μας».

Η ΟΛΜΕ ζητά να ανακληθεί η απόφαση της απέλασης των τριών μαθητών και της οικογένειάς τους.

Ο δήμαρχος Βύρωνα, Γρηγόρης Κατωπόδης, πρόσθεσε: «Τα τρία παιδιά από το Ιράκ, όπως ο Σαϊντού Καμαρά πριν από λίγο καιρό, αλλά και εκατοντάδες παιδιά πρόσφυγες που φοιτούν στα ελληνικά σχολεία, θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Ελλάδα και πρέπει να έχουν αυτό το δικαίωμα. Η απάντηση του ελληνικού κράτους δεν μπορεί να είναι η απέλασή τους από τη χώρα».

Ο κ. Κατωπόδης, ο οποίος υπήρξε και καθηγητής σε σχολείο της περιοχής, πρόσθεσε: «Ως δήμαρχος Βύρωνα αλλά και ως εκπαιδευτικός, ενώνω τη φωνή μου με το ψήφισμά της Ζ’ ΕΛΜΕ και ζητώ κι εγώ από την πλευρά μου να ανακληθεί η απόφαση της απέλασης των τριών μαθητών και της οικογένειάς τους, για να μη γίνουν πρόσφυγες για δεύτερη φορά. Καλώ επίσης τους συλλόγους γονέων και κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη, να συμπαρασταθεί σε αυτή την προσπάθεια».

Εξάλλου, μιλώντας πριν λίγες ημέρες στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο κ. Κατωπόδης υπογράμμισε ότι «ο Βύρωνας είναι ο πρώτος προσφυγικός δήμος της χώρας. Φέτος, συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και σαν πολίτης αυτού του τόπου, έχω την υποχρέωση να τιμώ αυτή την προσφυγική του καταγωγή. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να κρατήσουμε τα παιδιά εδώ», τόνισε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...