261
Οι λειτουργίες του Πάσχα στην Ιταλία έγιναν χωρίς πιστούς | REUTERS/Alessandro Garofalo

Να ανοίξουν οι εκκλησίες ζητούν οι επίσκοποι (και) στην Ιταλία

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2020, 13:39
Οι λειτουργίες του Πάσχα στην Ιταλία έγιναν χωρίς πιστούς
|REUTERS/Alessandro Garofalo

Να ανοίξουν οι εκκλησίες ζητούν οι επίσκοποι (και) στην Ιταλία

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2020, 13:39

Προσβολή «της ελευθερίας της θρησκευτικής λατρείας» είναι, σύμφωνα με τον ιταλικό κλήρο, η απόφαση της κυβέρνησης να διατηρήσει την απαγόρευση τέλεσης των θρησκευτικών λειτουργιών και μετά την άρση των μέτρων καραντίνας στην Ιταλία στις 4 Μαΐου αποτελεί

«Οι ιταλοί επίσκοποι δεν μπορούν να δεχθούν την υπονόμευση της ελευθερίας της θρησκευτικής λατρείας», ανέφερε η Ιταλική Επισκοπική Διάσκεψη σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την ανακοίνωση του χρονοδιαγράμματος της «Φάσης 2» της άρσης των περιοριστικών μέτρων από τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε.

Επειτα από διαπραγματεύσεις εβδομάδων, το διάταγμα «αποκλείει αυθαιρέτως την δυνατότητα τέλεσης λειτουργίας με τον λαό», καταγγέλλουν οι ιταλοί επίσκοποι, οι οποίοι υπενθυμίζουν στην κυβέρνηση ότι ο ρόλος της επιστημονικής επιτροπής είναι να δίνει σαφείς υγειονομικές οδηγίες, ενώ η ευθύνη της εκκλησίας είναι «να οργανώνει την ζωή της χριστιανικής κοινότητας, βάσει της τήρησης των προβλεπομένων μέτρων, αλλά εντός του πλαισίου της πλήρους αυτονομίας της».

Η Διάσκεψη των Επισκόπων είχε παρουσιάσει στα μέσα του Απριλίου στην κυβέρνηση «πακέτο προτάσεων» για την επανάληψη του εκκλησιαστικού βίου μετά τις 3 Μαΐου, με λειτουργίες τελούμενες σε εθελοντική βάση και την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας ανάμεσα στους πιστούς.

Απαντώντας στην ανακοίνωση των επισκόπων, η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί τις προσεχείς ημέρες επί «πρωτοκόλλου που θα επιτρέπει στους πιστούς την συμμετοχή στις θρησκευτικές λειτουργίες με όρους μεγίστης ασφάλειας το συντομότερο δυνατόν».

Η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Κυριακή χαλάρωση των μέτρων που αφορούν τις κηδείες. Από τις 4 Μαΐου θα είναι δυνατή η τέλεσή τους παρουσία μέχρι και 15 ατόμων, ει δυνατόν σε εξωτερικό χώρο, και με την τήρηση των κανόνων κοινωνικής απόστασης. Δεν επιτρέπεται η τέλεση άλλων θρησκευτικών τελετών.