732
O διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς |

Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα): Κονδύλια σε επιχειρήσεις που έχουν πραγματικά ανάγκη

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2020, 11:10
O διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς
|

Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα): Κονδύλια σε επιχειρήσεις που έχουν πραγματικά ανάγκη

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2020, 11:10

Υφεση 7,5% του ΑΕΠ το 2020, με εντονότερη συρρίκνωση στο β΄ τρίμηνο του έτους, προέβλεψε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, απευθυνόμενος στους μετόχους της Τράπεζας κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης.

«Η κρίση του κορονοϊού αναμένεται να επιφέρει ετήσια μείωση στον κύκλο εργασιών των ελληνικών επιχειρήσεων κατά 25% το 2020, ενώ το συνολικό έλλειμμα χρηματοδότησής τους θα ανέλθει σε 10 δισ. ευρώ, επεσήμανε. Το έλλειμμα αυτό θα καλυφθεί κυρίως μέσω των προγραμμάτων στήριξης των επιχειρήσεων της κυβέρνησης (ΤΕΠΙΧ, εγγυοδοτικό) και επιπρόσθετων χρηματοδοτήσεων από τις τράπεζες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μυλωνάς, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη τα κονδύλια από τα κρατικά προγράμματα στήριξης να κατανεμηθούν στις επιχειρήσεις, που έχουν πραγματικά ανάγκη και όχι για τη δημιουργία… μαξιλαριών ρευστότητας.

«Πρέπει να επιβραβευτεί όποιος στοχεύει καλύτερα, όχι όποιος ξοδεύει καλύτερα», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.

Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, οι νέες εκταμιεύσεις δανείων της ΕτΕ ανήλθαν το 2019 σε 3,3 δισ. ευρώ (4,4 δισ. συμπεριλαμβανομένου του φετινού α΄ τριμήνου), με την Τράπεζα να έχει 40% μερίδιο αγοράς στην καθαρή αύξηση των εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων το 2019.

Η Εθνική Τράπεζα, τόνισε,  θα προχωρήσει σε εκταμιεύσεις νέων δανείων περίπου 4 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του έτους, χωρίς να περιλαμβάνονται επιπλέον οι ανανεώσεις ορίων, ενώ ταυτόχρονα έχει «παγώσει» τις δόσεις σε περίπου 28.000 στεγαστικά δάνεια, ύψους 1,5 δισ. ευρώ και σε 2.000 επιχειρηματικά, αξίας 2 δισ. ευρώ.

«Μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ έχουμε στηρίξει περί τις 2.500 επιχειρήσεις, καταλαμβάνοντας μερίδιο 24% στις εκταμιεύσεις του επίμαχου προγράμματος, ενώ το ποσό για το εγγυοδοτικό είναι πάνω από 800 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει εγκριθεί στο σύνολό του», σημείωσε ο CEO της Εθνικής, υπολογίζοντας σε πάνω από τέσσερα δισ. ευρώ τις νέες εκταμιεύσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν κυρίως το β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Πλεον η διοίκηση της Τράπεζας  προσβλέπει σε μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω από 15%, μετά την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης, ύψους 6 δισ. ευρώ, που τοποθετείται χρονικά στο β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Το 2019 η Εθνική Τράπεζα πέτυχε μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 5,3 δισ. ευρώ, ήτοι το 1/3, κυρίως μέσα από την ολοκλήρωση της πώλησης έξι χαρτοφυλακίων.

Οσο για τις προτεραιότητες έχουν τεθεί, αυτές έχουν αναλυτικά ως εξής:

Εξυγίανση του ισολογισμού με περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων

Η Τράπεζα θα ξεκινήσει την προσέγγιση επενδυτών για την τιτλοποίηση Frontier, μη εξυπηρετούμενων δανείων άνω των 6 δισ. ευρώ, στις αρχές του β΄ εξαμήνου 2020. Με την τιτλοποίηση αυτή, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα υποχωρήσει χαμηλότερα του 15%.

Το 2019 η ΕΤΕ μείωσε τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της κατά 5,3 δισ. ευρώ (- 32%, από τα 15 δισ. στο τέλος του 2018 στα 10 δισ. ευρώ το α΄ τρίμηνο 2020). Το 2019 ολοκλήρωσε 6 συναλλαγές πωλήσεων χαρτοφυλακίων NPLs, ύψους 3,8 δισ. ευρώ και πέτυχε εξαιρετικές επιδόσεις στις ρυθμίσεις στεγαστικών, κυρίως, δανείων (όπως αναφέρθηκε, με το πρόγραμμα “Διαχωρίζω και Διευθετώ” η Τράπεζα έχει ρυθμίσει πάνω από 22.000 στεγαστικά δάνεια, συνολικού υπολοίπου άνω του 1,3 δισ. ευρώ).

Μεσοπρόθεσμος στόχος της ΕΤΕ είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κάτω του 5% και απόδοση ιδίων κεφαλαίων άνω του 10%.

Επιτάχυνση των ψηφιακών υπηρεσιών και επανεξέταση του λειτουργικού μοντέλου των καταστημάτων

Σήμερα άνω του 60% των συναλλαγών της Τράπεζας διενεργείται ηλεκτρονικά.

Κατά την κρίση του κορονοϊού, η Τράπεζα είχε αύξηση 50% στους ενεργούς χρήστες ψηφιακών καναλιών, οι οποίοι ανέρχονται πλέον σε 1,4 εκατομμύρια.

Υιοθέτηση νέου λειτουργικού μοντέλου με επιλογή εξ αποστάσεως εργασίας και παροχή ευελιξίας

Σημειώνεται ότι ακόμη και σήμερα, περισσότερο του 50% των ανθρώπων της Τράπεζας εργάζονται εξ αποστάσεως.

Αξιοποίηση ευκαιριών από διαρθρωτικές αλλαγές στην Οικονομία και στις εταιρείες

Ενίσχυση του προγράμματος μετασχηματισμού που έχει ξεκινήσει να υλοποιείται την τελευταία διετία, δίνοντας σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην Τράπεζα.

Το πρόγραμμα μετασχηματισμού έφερε το 2019 στην Εθνική Τράπεζα αύξηση 7% στα καθαρά επιτοκιακά έσοδα και έσοδα προμηθειών, 11% περιστολή λειτουργικών εξόδων, 15% μείωση του αριθμού εργαζομένων στην Ελλάδα (από τα μέσα του 2018) και αύξηση πάνω από 7 φορές στα κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες (500 εκατ. ευρώ από 65 εκατ. ευρώ το 2018).

Ο κ. Μυλωνάς εκτίμησε ως την μεγαλύτερη αλλαγή που θα επιφέρει μακροπρόθεσμα τη μεγαλύτερη βελτίωση για την Εθνική Τράπεζα, την υπογραφή, τον Μάιο 2020, μεταξύ διοίκησης και συλλόγου εργαζομένων, του νέου συστήματος αξιολόγησης του ανθρώπινου δυναμικού.

«Το νέο σύστημα ξεκινά από τον απλό υπάλληλο και φτάνει μέχρι τον διευθύνοντα σύμβουλο και τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής. Στοχεύει να αναδείξει τις δεξιότητες του προσωπικού και να εξελίξει την πορεία του στον οργανισμό, ετοιμάζοντας τη νέα διοίκηση της Τράπεζας. Προχωρούμε σε εκτεταμένη εκπαίδευση όλων των στελεχών για το πώς θα αξιολογούν και πώς θα αξιολογούνται», σημείωσε σχετικά ο κ. Μυλωνάς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...