789
|

Μύκονος: Το lockdown έφυγε, τα πάρτι των πλουσίων άρχισαν, γράφουν οι FT

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2021, 19:45

Μύκονος: Το lockdown έφυγε, τα πάρτι των πλουσίων άρχισαν, γράφουν οι FT

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2021, 19:45

Οι τουρίστες επιστρέφουν στη Μύκονο μαζί με τα ιδιωτικά τζετ και τα υπερπολυτελή γιοτ, καθώς το νησί έχει ανοίξει, τα μέτρα χαλαρώνουν και σχεδόν όλοι οι κάτοικοι έχουν εμβολιαστεί.

Σε αφιέρωμά τους στο νησί, οι Financial Times αναφέρονται στον στόχο της ελληνικής κυβέρνησης να εμβολιάσει τους 700.000 ενήλικες κατοίκους των νησιών έως τα τέλη του Ιουνίου.

Στη Μύκονο συγκεκριμένα, έχουν εμβολιαστεί οι 9.500 από τους 11.922 μόνιμους κατοίκους, οι περισσότεροι με το μονοδοσικό Johnson & Johnson, καθιστώντας πιο ασφαλείς τους ίδιους, αλλά και τους τουρίστες, που άρχισαν να έρχονται δειλά δειλά από τον Μάιο.

Πολλοί έχουν επιστρέψει ήδη, εκτός από τους τουρίστες από τη Μέση Ανατολή, σημειώνει το ρεπορτάζ.

Φαίνεται σχεδόν σαν να μην υπάρχει Covid, λέει η Οντ Μαζελέν, μία Γαλλίδα μόνιμη κάτοικος Μυκόνου, στην Παράγκα. Πέρυσι, λέει η ίδια, το νησί άδειο της θύμισε τη Μύκονο όταν είχε πρωτοέρθει πριν από 23 χρόνια.

Η αγορά ακινήτων

Οι μεσίτες της Μυκόνου αρχίζουν να έχουν πάλι δουλειά, πουλώντας υπερπολυτελείς βίλες, αλλά τα περίφημα πάρτι εξακολουθούν να απαγορεύονται. Για αυτόν τον σκοπό, οι αρχές και ο δήμος έχoυν 12 drones που επιτηρούν ασταμάτητα τις βίλες, ώστε να αποτρέψουν τις συγκεντρώσεις εκατοντάδων ατόμων, που γίνονταν και πέρυσι το καλοκαίρι, προκαλώντας τη διασπορά του κορονοϊού και βάζοντας τη Μύκονο στην κόκκινη λίστα τον Αύγουστο.

Το αφιέρωμα των Financial Times υπενθυμίζει κάτι που φαίνεται εξωπραγματικό σήμερα: Η Μύκονος ήταν από τα πιο φτωχά νησιά του Αιγαίου μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μέχρι που η επίσκεψη της Τζάκι Κένεντι, στις αρχές της δεκαετίας του ’60, το έβαλε μόνιμα στον χάρτη του διεθνούς τζετ-σετ.

Το 2019, οι αεροπορικές αφίξεις στο νησί έφτασαν τις 475.000, ενώ το 2020, έπεσαν στις 133.000. Φέτος όμως, τα ιδιωτικά τζετ έχουν σημειώσει ρεκόρ αφίξεων. Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο, αυξήθηκαν κατά 17% σε σχέση με το 2019.

Η Φραντσέσκα Καλαμαρά από την εταιρεία Mykonos Dream Estates είπε στην βρετανική εφημερίδα ότι το 2019 είχε πουλήσει οκτώ βίλες και το 2020 μόλις τρεις. Φέτος όμως, έχει ήδη μία μεγάλη αγορά της τάξης των 25 εκατ. ευρώ σε μία μεγάλη έκταση, η οποία έγινε από αγοραστή που διαμένει στο Λονδίνο.

Στο σφυρί

Παρά την πανδημία, πολλές πολυτελείς βίλες στο νησί έχουν βγει στο σφυρί και οι ιδιοκτήτες τους ζητούν υπέρογκα ποσά, πάνω από τρία εκατ. ευρώ. Ενας από αυτούς είναι ο Ιμπραχίμ Ραντγουάν, από τη Σαουδική Αραβία, ο οποίος πουλά ένα από τα δύο σπίτια που έχει στη Μύκονο, στην Ψαρού, έναντι 3,5 εκατ. ευρώ. Δηλώνει σίγουρος ότι θα βρει αγοραστή σε αυτή την τιμή.

Μέχρι το 2019, ο Ραντγουάν νοίκιαζε τη βίλα αυτή σε επισκέπτες έναντι 6.000-10.000 ευρώ τη βραδιά. Τώρα την πουλάει γιατί θεωρεί ότι οι ευκαιρίες είναι σε άλλα νησιά, την Πάρο, τη Μήλο και την Αντίπαρο. Και εκεί -όπου όπως λέει βρίσκει κανείς την αυθεντική Ελλάδα, και όχι στη Μύκονο- σκοπεύει να αγοράσει άλλα σπίτια.

Οι πιο δημοφιλείς περιοχές της Μυκόνου για αγορές είναι στο δυτικό τμήμα του νησιού: Αλεομάνδρα, Αγιος Λάζαρος, Αγία Σοφία, Τούρλος, Αγιος Στέφανος, Χουλάκια με θέα τη Χώρα, τη Δήλο και το υπέροχο ηλιοβασίλεμα.

Οι βίλες εκεί κοστίζουν 10.000-12.000 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ στα ανατολικά του νησιού, πέφτουν στα μισά. Ακόμα περισσότερο πέφτουν οι τιμές στα βόρεια του νησιού.

Στην Ανω Μερά, όπου ζουν πολλοί ντόπιοι, μπορείς να αγοράσεις ένα σπίτι με τρεις κρεβατοκάμερες για 300.000-400.000 ευρώ.

Για τις επιχειρήσεις, ο τζίρος του 2020 έπεσε έως και 60%, όπως για το κοσμηματοπωλείο του Καίσαρη, και κάποιες αναγκάστηκαν να κλείσουν. Ο Καίσαρης βέβαια, δεν έχει ανάγκη, καθώς μία συνηθισμένη πώληση του αποφέρει 10.000 ευρώ, (κυρίως από ρολόγια Rolex και Patek).

Ακραίες απαιτήσεις

Οι κάτοικοι λένε πάντως ότι οι τιμές σε όλα τα είδη έχουν αυξηθεί πολύ φέτος, σε επίπεδα πριν την πανδημία, ενώ οι ακραίες απαιτήσεις των επισκεπτών συνεχίζονται. Μία Γαλλίδα που έχει γραφείο το οποίο αναλαμβάνει να εξυπηρετήσει πλούσιους τουρίστες, λέει ότι το νησί έχει γίνει σαν τη Γαλλική Ριβιέρα, «είναι πλέον μία μπίζνα». Από τα πιο τρελά που της έχουν ζητήσει πελάτες, είναι να στείλει το ιδιωτικό τους τζετ στην Αθήνα για να τους φέρει παγωτό με γεύση ποπ-κορν… Ενώ κανείς δεν ξεχνά βέβαια, ότι πριν τέσσερα χρόνια, έφεραν με αεροπλάνο καμήλες από το Κουβέιτ για ένα πάρτι με αραβικό θέμα στο Νάμος.

Μαζί με όλα αυτά, βέβαια, αναπόφευκτα, το νησί έχει και τη σκοτεινή του πλευρά: ναρκωτικά, απαγωγές, δολοφονίες, εκβιασμούς, μαφία με τζίρο εκατοντάδων εκατομμυρίων. Ο Τζέφρι Σίγκερ, συγγραφέας από τη Νέα Υόρκη, έχει σπίτι στη Μύκονο, όπου πρωτοήρθε πριν από 35 χρόνια, και έχει γράψει το τελευταίο του βιβλίο «The Mykonos Mob», εμπνευσμένος από αυτή τη σκοτεινή πλευρά.

Οι FT σημειώνουν πως όπως και άλλοι τουριστικοί προορισμοί στην Ελλάδα, η Μύκονος πρέπει να εξισορροπήσει τον υπερτουρισμό με την διατήρηση της παραδοσιακής ζωής. «Οι Μυκονιάτες που πουλούσαν καρπούζια πάνω στα γαϊδουράκια, τώρα είναι επιχειρηματίες ολκής. Οι νέοι δεν μεταναστεύουν, αλλά μένουν και πλουτίζουν. Η Μύκονος πάντα είχε πάρτι και διασκέδαση. Το περιτύλιγμα έχει αλλάξει», λέει ο Σίγκερ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...