809
Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα για τη δημιουργία μανιταριών που διασπούν πλαστικές ύλες | .

Μύκητας…οικολόγος που τρώει και εξολοθρεύει τα πλαστικά

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2018, 08:00
Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα για τη δημιουργία μανιταριών που διασπούν πλαστικές ύλες
|.

Μύκητας…οικολόγος που τρώει και εξολοθρεύει τα πλαστικά

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2018, 08:00

Πάνω από 2.000 νέα είδη μυκήτων -μεταξύ των οποίων ορισμένα άγνωστα έως τώρα μανιτάρια και τρούφες- ανακαλύφθηκαν το 2017, ανεβάζοντας σε περίπου 144.000 τον αριθμό των γνωστών μυκήτων, σύμφωνα με τη νέα διεθνή έκθεση «Η κατάσταση των Μυκήτων του Κόσμου», με επικεφαλής επιστήμονες των περίφημων Βασιλικών Βοτανικών Κήπων Kew της Βρετανίας.

Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Times, ανάμεσα στους νέους  αυτούς μύκητες είναι και ένας που ανακαλύφθηκε σε μια χωματερή στο Ισλαμαμπάντ και έχει την ικανότητα να καταστρέφει (να διασπά) πλαστικές ύλες. Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτός ο μύκητας, που ονομάζεται Fungus, θα μπορούσε να τροποποιηθεί με τρόπο τέτοιο ώστε να εξαφανίζει πλαστικές ύλες και στην στεριά και στις θάλασσες, μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων.

Ενα βίντεο για την ανακάλυψη του μύκητα που τρώει πλαστικά:

Κάτι τέτοιο θα ήταν ευεργετικό για το περιβάλλον αφού εκατοντάδες εκατομμύρια τόνοι χρησιμοποιημένων πλαστικών αντικειμένων είναι διάσπαρτοι σε όλο τον πλανήτη, προκαλώντας τεράστια περιβαλλοντική μόλυνση. Ως γνωστόν η διάσπαση των πλαστικών είναι εξαιρετικά χρονοβόρος διαδικασία, αφού χρειάζονται εκατοντάδες έτη για να ολοκληρωθεί.

Ερευνητική ομάδα έχει ξεκινήσει την προσπάθεια γονιδιακής ανάλυσης των ενζύμων του μύκητα που τον βοηθούν να διασπά τα πλαστικά. Ο μύκητας αυτός μπορεί να διασπά ορισμένα είδη πλαστικών υλών όπως αυτές που αποτελούνται από πολυεστέρα πολυουρεθάνης αλλά οι ερευνητές προσπαθούν να διαπιστώσουν αν μπορεί με κάποια τροποποίηση να διασπά και άλλα είδη.

Οπως διαπιστώθηκε υπάρχουν μύκητες που τρέφονται με πλαστικά και οι επιστήμονες προσπαθούν τώρα να τους χρησιμοποιήσουν για να καθαρίσουν από τα πλαστικά σκουπίδια την στεριά και τις θάλασσες

«Ο μύκητας χρησιμοποιεί τα ένζυμά του για να διασπά πλαστικά ώστε αυτά να μετατρέπονται σε τροφή. Με απλά λόγια ο μύκητας τρέφεται με τα πλαστικά. Πρέπει να εντοπίσουμε τα γονίδια αυτών των ενζύμων και στη συνέχεια να βρούμε τρόπο να επεκτείνουμε την δράση τους. Μετά θα προσπαθήσουμε να εμφυτεύσουμε αυτά τα γονίδια σε θαλάσσιους μύκητες ώστε να διασπούν τα πλαστικά που βρίσκονται εκεί. Εχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας βέβαια, αφού είμαστε ακόμη στο πρώτο στάδιο κατανόησης του κόσμου και των μηχανισμών των μυκήτων» αναφέρει η Ιλια Λιτς, ειδικός στην Βιολογία φυτών και μυκήτων που εργάζεται στους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους Kew.

Οι δύο πλευρές των μυκήτων

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, στη Φύση υπάρχουν 2,2 έως 3,8 εκατομμύρια είδη μυκήτων και η συντριπτική πλειονότητά τους παραμένει ακόμη άγνωστη.

«Υπάρχει ακόμη ένας τεράστιος αριθμός μυκήτων να ανακαλυφθούν. Με το σημερινό ρυθμό, θα μας πάρει 1.200 χρόνια» δήλωσε στην επιθεώρηση «Science» η μυκητολόγος Τούουλα Νισκάνεν των Κήπων Kew.

Οι άνθρωποι γνωρίζουν τα μανιτάρια και τις τρούφες, αλλά οι μύκητες υπάρχουν παντού γύρω μας στο χώμα, στον αέρα και στο σώμα μας, απλώς είναι συνήθως μικροί για να γίνουν ορατοί με γυμνά μάτια. Παρέχουν τρόφιμα, ποτά και φάρμακα και είναι ζωτικοί για τα δέντρα (το 90% χρειάζονται τους μύκητες στις ρίζες τους για να αναπτυχθούν) και γενικότερα για τα οικοσυστήματα.

Οι μύκητες μπορούν να επιτελέσουν διάφορες χρήσιμες λειτουργίες, από το να διασπάσουν τα πλαστικά μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες έως να δημιουργήσουν νέες μορφές βιοκαυσίμων (βιοαιθανόλη), αλλά επίσης προκαλούν διάφορες σοβαρές ασθένειες σε ανθρώπους, φυτά και ζώα. Ο ίδιος μύκητας -όπως ο δρ Τζέκιλ και ο κύριος Χάιντ- μπορεί να έχει ταυτόχρονα μια φωτεινή και μια σκοτεινή πλευρά.

Eνα βίντεο για τα μανιτάρια που τρώνε πλαστικά:

«Είναι μια τόσο ενδιαφέρουσα ομάδα οργανισμών, αλλά στην πραγματικότητα ξέρουμε πολύ λίγα γι’ αυτούς. Είναι πραγματικά παράξενοι, με τον πιο αλλόκοτο κύκλο ζωής. Παρόλα αυτά, όταν κατανοήσεις το ρόλο τους στο οικοσύστημα της Γης, συνειδητοποιείς ότι υποβαστάζουν τη ζωή στον πλανήτη», δήλωσε στο BBC η Κάθι Ουίλις επιστημονική διευθύντρια των Κήπων Kew που ήταν η επικεφαλής της έκθεσης η οποία αποτελεί προϊόν εργασίας άνω των 100 επιστημόνων από 18 χώρες. Η έκθεση αυτή συνιστά την πρώτη μεγάλη αξιολόγηση που έχει γίνει ποτέ για την κατάσταση των μυκήτων στη Γη.

«Αγνοούμε τους μύκητες προς δική μας ζημία. Είναι ένα βασίλειο που πρέπει να αρχίσουμε να παίρνουμε στα σοβαρά, ιδίως λόγω της κλιματικής αλλαγής και των άλλων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε. Πιστεύω ότι σε πέντε χρόνια θα έχουν αναπτυχθεί διαφόρων ειδών μύκητες που θα καταστρέφουν πλαστικά οι οποίοι θα ριχθούν στην μάχη του καθαρισμού της στεριάς και της θάλασσας» αναφέρει η Ουίλις.

Οι μύκητες αποτελούν ένα ξεχωριστό βασίλειο της Φύσης, όντας κοντύτερα στα ζώα παρά στα φυτά. Οι χημικές ουσίες που έχουν στις κυτταρικές μεμβράνες τους, μοιάζουν πολύ με εκείνες των αστακών και των καβουριών.

Οπως αναφέρει σε τηλεγράφημά του το ΑΠΕ-ΜΠΕ σύμφωνα με την μελέτη, τουλάχιστον 350 είδη μυκήτων είναι εδώδιμα και μόνο για τα μανιτάρια η παγκόσμια αγορά φθάνει περίπου τα 35 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Επίσης, είναι αξιοσημείωτο ότι 216 γνωστά είδη μυκήτων είναι παραισθησιογόνα.

Μόνο 56 είδη μυκήτων περιλαμβάνονται στην «κόκκινη λίστα» με τα απειλούμενα είδη, έναντι άνω των 25.000 ειδών φυτών και 68.000 ζώων. Ορισμένοι από τα πάνω 2.000 είδη μυκήτων που έρχονται στο φως κάθε χρόνο, ανακαλύπτονται σε απρόσμενα μέρη, όπως σε ένα ανθρώπινο νύχι, σε ένα πίνακα ζωγραφικής, μέσα σε μια τροπική κατσαρίδα και στην παγωμένη Ανταρκτική.