446
Tα ευρήματα της έρευνας για τη δημοφιλία των υπουργών της κυβέρνησης | MRB

MRB: Δημοφιλέστερος υπουργός ο Χρυσοχοΐδης – τι θέλουν οι πολίτες για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2019, 14:10
Tα ευρήματα της έρευνας για τη δημοφιλία των υπουργών της κυβέρνησης
|MRB

MRB: Δημοφιλέστερος υπουργός ο Χρυσοχοΐδης – τι θέλουν οι πολίτες για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2019, 14:10

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, για τη δυναμική των κομμάτων, τη δημοφιλία υπουργών και πολιτικών αρχηγών και το ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, έχουν τα ευρήματα πανελλαδικής έρευνας της MRB που διενεργήθηκε το χρονικό διάστημα 27 Νοεμβρίου-5 Δεκεμβρίου 2019.

Οσον αφορά την πρόθεση ψήφου, το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας διατηρείται, με ποσοστό 36,8% για το κυβερνών κόμμα έναντι 24,5% του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθούν Κίνημα Αλλαγής με 7,7%, ΚΚΕ με 5,5%, Ελληνική Λύση στο 4,3%, ΜέΡΑ25 στο 3,2%, ενώ η Χρυσή Αυγή περιορίζεται στο 2,7%.

«Αλλο Κόμμα» επέλεξε το 2,9% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αγγίζει το 11,3% («Δεν αποφάσισα-Δεν απαντώ» 4,8% και «Λευκό-Ακυρο-Αποχή» 6,5%).


Εντυπωσιακό είναι το προβάδισμα της ΝΔ στην παράσταση νίκης: 61,2% έναντι 19,1% του ΣΥΡΙΖΑ.

Οσον αφορά το πότε θα στηθούν οι επόμενες κάλπες, στο ερώτημα «πότε θα θέλατε να προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές;» ποσοστό 57,4% απαντά περίπου στο τέλος της τετραετίας, απάντηση που επαναλαμβάνει αντίστοιχα το 64,3% και στο ερώτημα «πότε πιστεύετε ότι θα προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές;».

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 40,9% με τον Αλέξη Τσίπρα να ακολουθεί με 29,1%. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 26,3%.

Στο ερώτημα «ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου;», ποσοστό 40,9% απαντά το κυβερνών κόμμα, ενώ το 28,3% κρίνει πως ικανότερος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ

Ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις στο ερώτημα για το ποιος είναι ο πιο δημοφιλής υπουργός.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της MRB, πρώτος στην προτίμηση των ψηφοφόρων έρχεται ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ακολουθεί ο Νίκος Δένδιας, τρίτος είναι ο Βασίλης Κικίλιας, τέταρτος ο Τάκης Θεοδωρικάκος και πέμπτος ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Για την επικείμενη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, το 44,8% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ μιας δεύτερης θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου και το 41,1% επιθυμεί νέο πρόσωπο.

Στο ενδεχόμενο εκλογής νέου Προέδρου, το 26% επιθυμεί να δει στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα τον Κώστα Καραμανλή, ενώ  11,2% δηλώνει αυθόρμητα τον Αντώνη Σαμαρά (ακολουθούν Ντόρα Μπακογιάννη με 8%, Βαγγέλης Βενιζέλος στο 5,9% και Μαρία Δαμανάκη στο 4%.

Οσον αφορά τέλος την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, εν μέσω της κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας, το 59,2% των πολιτών θεωρεί πιθανό ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όταν αντίστοιχα σε ποσοστό 70,2%, εκτιμούν ότι τα προβλήματα στην εξωτερική πολιτική θα ενταθούν τα επόμενα χρόνια.

Η πανελλαδική έρευνα της MRB έγινε σε 2.000 πολίτες με δικαίωμα ψήφου, με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων (face to face) και διεξήχθη στο διάστημα 27 Νοεμβρίου-5 Δεκεμβρίου 2019.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...