283
Ο Νικολάι Πατρούσεφ υποδέχεται τον Γουίλιαμ Μπερνς (δεξιά), στη Μόσχα, την Τρίτη | EPA/RUSSIAN SECURITY COUNCIL'S PRESS OFFICE HANDOUT

Μόσχα: Συνάντηση κορυφής των «αρχικατασκόπων» ΗΠΑ και Ρωσίας

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2021, 19:09
Ο Νικολάι Πατρούσεφ υποδέχεται τον Γουίλιαμ Μπερνς (δεξιά), στη Μόσχα, την Τρίτη
|EPA/RUSSIAN SECURITY COUNCIL'S PRESS OFFICE HANDOUT

Μόσχα: Συνάντηση κορυφής των «αρχικατασκόπων» ΗΠΑ και Ρωσίας

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2021, 19:09

Μία σπάνια συνάντηση κορυφής έγινε την Τετάρτη στη Μόσχα, ανάμεσα στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ (Μπιλ) Μπερνς και ο διευθυντής των ρωσικών Υπηρεσιών Εξωτερικών Πληροφοριών (SVR), Σεργκέι Ναρίσκιν, συζήτησαν θέματα αμερικανορωσικής συνεργασίας στην αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας.

Ο αρχηγός της CIA, διπλωμάτης καριέρας και πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα αυτές τις ημέρες και συναντάται με υψηλούς αξιωματούχους του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πρόκειται για την τελευταία μία σειράς επαφών υψηλού επιπέδου που δείχνουν ότι οι δύο πλευρές επιδιώκουν να συνεχίσουν τις επαφές στην προσπάθεια να γεφυρώσουν, κάποιες τουλάχιστον, διαφορές τους.

Ο Σεργκέι Ναρίσκιν, επικεφαλής των ρωσικών Υπηρεσιών Εξωτερικών Πληροφοριών / EPA/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Την Τρίτη, ο Μπερνς συναντήθηκε με τον γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Νικολάι Πατρούσεφ. «Οι δύο πλευρές συζήτησαν τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις», ανέφερε ανακοίνωση των Ρώσων.

Ηταν η πρώτη συνάντηση του Πατρούσεφ με τον Μπερνς ως επικεφαλής της CIA. Το 2013 είχαν επαφές, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας στις ΗΠΑ. Ο Μπερνς τότε, ασκούσε χρέη υφυπουργού Εξωτερικών.

Εκτός των άλλων, ο Πατρούσεφ έχει συστηματικές επαφές με τον σύμβουλο του αμερικανού προέδρου επί θεμάτων εθνικής ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν. Εφέτος είχαν έξι τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ τους και μία κατ’ ιδίαν συνάντηση.

Ο Μπερνς διετέλεσε πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ρωσία την περίοδο 2005-2008. Τον Μάρτιο, ο Μπάιντεν τον διόρισε διευθυντή της CIA και έγινε ο πρώτος διπλωμάτης καριέρας που αναλαμβάνει αυτή την θέση.

Τον Αύγουστο, εν μέσω της χαοτικής αποχώρησης των Αμερικανών από την Καμπούλ, ο Μπερνς είχε μεταβεί σε μυστική αποστολή στο Αφγανιστάν, όπου συναντήθηκε με τον αρχηγό των Ταλιμπάν, Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...