431
Ο Πιέρ Μοσκοβισί κάτι λέει στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, σε παλαιότερο Eurogroup | EPA

Μοσκοβισί για παροχές Τσίπρα: «Να λάβουμε υπόψη τον αντίκτυπο των μέτρων στα πλεονάσματα»

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2019, 18:12
Ο Πιέρ Μοσκοβισί κάτι λέει στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, σε παλαιότερο Eurogroup
|EPA

Μοσκοβισί για παροχές Τσίπρα: «Να λάβουμε υπόψη τον αντίκτυπο των μέτρων στα πλεονάσματα»

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2019, 18:12

Τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης θα αξιολογηθούν στη βάση του δημοσιονομικού αλλά και του κοινωνικού αντίκτυπου σημείωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Eurogroup της Πέμπτης, από την ατζέντα του οποίου απουσιάζει η Ελλάδα.

«Είμαστε στη διαδικασία αξιολόγησης των μέτρων για το 2019 και 2020 στο πλαίσιο της διαδικασίας ενισχυμένης εποπτείας, η οποία θα παρουσιαστεί εν ευθέτω χρόνω και όχι σήμερα», σημείωσε ο γάλλος επίτροπος και υπογράμμισε:

«Από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν είναι πια σε πρόγραμμα, οι ελληνικές αρχές έχουν την απόλυτη ευθύνη των αποφάσεών τους. Πρέπει να λάβουμε υπόψη τον αντίκτυπο των μέτρων στα πρωτογενή πλεονάσματα. Είναι προς το συμφέρον όλων να συνεχίσουμε τον διάλογο και αυτό κάνουμε με τις ελληνικές αρχές».

Πρόσθεσε ακόμα, πως ο διάλογος αυτός θα πρέπει να βασίζεται τόσο στο «δημοσιονομικό αντίκτυπο» των μέτρων όσο και στον «κοινωνικό» αλλά και στην ανάπτυξη. Επισήμανε, δε, πως είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη το κατά πόσο συμβάλλουν τα μέτρα στην αποκατάσταση της «κοινωνικής δικαιοσύνης», κάτι που είναι «σημαντικό» για τους ανθρώπους που αντιμετώπισαν «μεγάλες δυσκολίες» και «υπέφεραν».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, κατά την είσοδό του στη συνεδρίαση, στάθηκε στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει πετύχει σημαντικά αποτελέσματα όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα και σημείωσε ότι οι θεσμοί βρίσκονται σε διαδικασία σύνταξης της τρίτης έκθεσης στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. Και πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να προκύψει κάποια συζήτηση για το ζήτημα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για την οικονομική κατάσταση της ευρωζώνης.

«Η Ελλάδα έχει πετύχει σημαντικά αποτελέσματα όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα. Και αυτά συνοδεύτηκαν από ανάπτυξη», είπε ο Σεντένο, προσθέτοντας ότι αναμένει πως η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Ολαφ Σολτς, σημείωσε πως όλες οι χώρες πρέπει να συνειδητοποιούν ποια είναι τα «προβλήματα» που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την χρηματοδότησή τους από τις αγορές. «Νομίζω πως στο τέλος όλοι θα είναι προσεκτικοί», ανέφερε.

«Καμπανάκι» και από Ρέγκλινγκ

Αυστηρό ήταν το μήνυμα του Κλάους Ρέγκλινγκ για το πακέτο παροχών που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε στα μέτρα που ψήφισε η ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας πως ανησυχούν το Eurogroup καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε απόκλιση από το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5%.

«Είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες τα spread να ανεβαίνουν κατά περίπου 15 μονάδες βάσης», ανέφερε και πρόσθεσε για τα μέτρα πως «Ανησυχούμε και δεν έχουμε πλήρη εκτίμηση, αλλά η προκαταρκτική υποδεικνύει ότι με αυτά ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για φέτος μπορεί να μην πιαστεί και μάλιστα με σημαντική απόκλιση. Αυτό μπορεί να γίνει και του χρόνου αλλά θα προηγηθεί ο νέος προϋπολογισμός».

«Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με τις ελληνικές Αρχές και θα υπάρξει η έκθεση στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...